Riejanne Markus soleert in apocalyptische omstandigheden naar zege in Veenendaal-Veenendaal Classic voor vrouwen Vrouwenwielrennen
Vrouwenwielrennen

Riejanne Markus soleert in apocalyptische omstandigheden naar zege in Veenendaal-Veenendaal Classic voor vrouwen

Riejanne Markus soleert in apocalyptische omstandigheden naar zege in Veenendaal-Veenendaal Classic voor vrouwen

De Veenendaal-Veenendaal Classic bij de vrouwen is vrijdag een kolfje naar de hand geworden van Riejanne Markus. Na 136,5 kilometer en vier plaatselijke ronden soleerde de 29-jarige Nederlandse in apocalyptische omstandigheden naar de zege. Op de erelijst volgt ze wereldkampioene Lotte Kopecky (SD Worx-Pro Time) op.

Het parcours bij de vrouwen was volledig identiek met dat van de mannen. De dames werkten in vergelijking met hun mannelijke collega's één plaatselijke ronde minder af, wat het totaal liet uitkomen op 136,5 kilometer. Het parcours was dus nagenoeg vlak, - het kon haast niet anders in dat deel van Nederland - al zaten er toch twee venijnige kuitenbijters in ieder rondje. De Grebbeberg en het Paardenveld gingen niet voor grootse tijdsverschillen zorgen, al zouden de sprinters het zeker wel even voelen.

Vanuit Veenendaal trokken de rensters zuidwaarts richting Wageningen, alvorens via de Grebbeberg, het Paardenveld, Rhenen en Achterberg weer noordwaarts werd teruggekeerd naar Veenendaal. Er werd echter van in het begin koers gemaakt, want aan de voet van de eerste passage van de Grebbeberg was het peloton nog altijd au grand complet. SD Worx-Pro Time kwam met ex-wereldkampioen tijdrijden Chantal Van den Broek-Blaak, de Luxemburgse Christine Majerus, de Italiaanse Barbara Guarischi en Lonneke Uneken met amper vier rensters aan de start, maar probeerde de boel in en om Wageningen op de kant te gooien.

Lees verder onder de video.

Ook na twee plaatselijke rondes was er nog geen afscheiding te merken, ondanks een verwoede poging van Florien Bolks (Wielervereniging Schijndel). De Nederlandse renster had pech, want vlak daarna ontstond er wel een kopgroep van zeven rensters, mét daarbij de Belgische veldrijdster Sanne Cant (Fenix-Deceuninck), de Spaanse Sandra Alonso (CERATIZIT-WNT Pro Cycling Team), Femke De Vries (GT Krush Rebellease), de Britse Monica Greenwood (Team Coop-Repsol), Femke Beuling (VolkerWessels), de Tsjechische Julia Kopecky (AG Insurance-Soudal) en de Estse Elisabeth Ebras (UAE ADQ).

Het zevental werd wel vrij snel gegrepen, waarna de hemesluizen in volle finale helemaal open gingen. In de gietende regen gooide Riejanne Markus (Visma | Lease a Bike) de knuppel in het hoenderhok en de Nederlandse leek een simpele speelbal te worden voor het peloton, maar de grote groep kwam grandioss te laat. Guarischi werd uiteindelijk nog tweede, voor Marthe Truyen (Fenix-Deceuninck).

Uitslag Veenendaal-Veenendaal Classic voor vrouwen 2024

Results powered by FirstCycling.com

Place comments

666

0 Comments

More comments

You are currently seeing only the comments you are notified about, if you want to see all comments from this post, click the button below.

Show all comments

more news