Demi Vollering is opnieuw de keizerin van Burgos: Nederlandse kampioene slaat dubbelslag op steile slotklim Vrouwenwielrennen
Vrouwenwielrennen

Demi Vollering is opnieuw de keizerin van Burgos: Nederlandse kampioene slaat dubbelslag op steile slotklim

Demi Vollering is opnieuw de keizerin van Burgos: Nederlandse kampioene slaat dubbelslag op steile slotklim

Demi Vollering (SD Worx-Pro Time) heeft vrijdagmiddag de tweede etappe in de Ronde van Burgos voor vrouwen gewonnen. De Nederlandse kampioene was na een rit van 123 kilometer vanuit Briviesca de beste op slotklim Alto de Rosales. Vollering neemt ook de leiderstrui over van de Finse Lotta Hentrala (EF Education-Cannondale), die de openingsrit had gewonnen.

De vierdaagse Spaanse rittenkoers, die vorig jaar volledig gedomineerd werd door SD Worx, kende een incidentrijk begin. Topfavoriete Elisa Balsamo (Lidl-Trek) kwam samen met een renster van UAE ADQ in de slotkilometer zwaar ten val en brak daarbij haar middenhandsbeentje en haar neusbeen en liep ook een hersenschudding op. Ploeggenote Lucinda Brand was even gestopt om te kijken hoe het met de Italiaanse sprintster was en de UCI toonde zich onverbiddelijk. De 34-jarige Nederlandse kreeg namelijk de drie minuten achterstand, die ze door haar tussenstop had opgelopen, wel degelijk aangesmeerd door de Internationale Wielerunie.

Niet dat de Nederlandse kampioene in het veld daar veel aanspraak op zou maken, want op de tweede dag stond er meteen een aankomst bergop op de planning. De rensters vertrokken vanuit Briviesca voor een tocht van 123 kilometer, die hen langs twee gecategoriseerde beklimmingen bracht. De Alto de Barcina van 7,7 kilometer aan 3,6 procent zorgde vroeg in de etappe niet voor een schifting en zelfs niet voor een vroege vlucht. Pas in de afdaling kon met de Poolse Dominika Wlodarczyk (UAE ADQ) een renster zich onderscheiden, maar zij werd snel ingelopen.

Lees verder onder de video.

Op het vlakke stuk richting de 2,4 kilometerlange slotklim Alto de Rozales (6,5 procent gemiddeld) trokken dan toch vier rensters in een korte vlucht van de dag. Met de Cypriotische Antri Christoforou (Roland), de Italiaanse Valentina Basilico (Eneicat-CMTeam), de Spaanse Marta Romeu (Laboral Kutxa-Fundación Euskadi) en de Ecuadoraanse Miryam Maritza Nuñez (Primeau Vélo-Groupe Abadie) waren er geen echt bekende gezichten bij.

Weergoden zijn rensters niet gunstig gezind, Vollering pakt uit met straffe slotkilometer

De weergoden waren de dames echter niet gunstig gezind een vooral de aanvallers van gisteren deelden in de klappen. Zowel de Noorse Katrine Aalerud (Uno-X Mobility) als de Oostenrijkse Carina Schrempf (Fenix-Deceuninck), die gisteren met late solo's een sprint nog probeerden te omzeilen, gingen stevig tegen het asfalt en trokken een pijnlijke grimas.

Op dertig kilometer van de streep waren de vier vooraan eraan voor de moeite en ondanks enkele schermutselingen mochten we ons opmaken voor een serieuze battle op de steile slotpuist. Marlen Reusser Lorena Wiebes mende het peloton in dienst van Demi Vollering, terwijl ook landgenotes Shirin Van Anrooij en Lucinda Brand (beiden Lidl-Trek) ook op de voorposten te vinden waren. Reusser en Wiebes moesten er al snel af, waarna FDJ-Suez in dienst van Evita Muzic de kop nam. De groep werd zonder aanval wel stevig uitgedund, maar die kwam er uiteindelijk bij het ingaan van de slotkilometer.

Vollering zelf vlamde op een niet zo steil stuk van haar collega's weg, enkel Muzic en Karlijn Swinkels (UAE ADQ) braken niet helemaal. De voormalige Franse kampioene kon Vollering bijna kietelen, maar geraakte niet meer tot aan het wiel.

Uitslag etappe 2 Ronde van Burgos voor vrouwen 2024

Results powered by FirstCycling.com

Place comments

666

0 Comments

More comments

You are currently seeing only the comments you are notified about, if you want to see all comments from this post, click the button below.

Show all comments

more news