Voorbeschouwing Veenendaal-Veenendaal Classic 2024 | Schiet Groenewegen voor de zesde keer raak? Wielrennen
Wielrennen

Voorbeschouwing Veenendaal-Veenendaal Classic 2024 | Schiet Groenewegen voor de zesde keer raak?

Voorbeschouwing Veenendaal-Veenendaal Classic 2024 | Schiet Groenewegen voor de zesde keer raak?

Koers op Nederlandse bodem, want aanstaande zaterdag wordt de Veenendaal-Veenendaal Classic verreden! Stiekem is het toch wel een beetje dé koers van Dylan Groenewegen (Jayco-AlUla), aangezien hij al vijf keer wist te zegevieren én als titelverdediger aan de start verschijnt. In de Leiderstrui neemt je mee door alle ins en outs!

2015, 2016, 2018, 2022 én 2023: het zijn de jaren waarin Groenewegen de Nederlandse sprintklassieker naar zich toe wist te trekken. Vorig jaar was hij zelfs met grote overmacht de allersnelste in de massaspurt.

Praktische informatie Veenendaal-Veenendaal Classic 2024

In dit artikel

  • Laatste winnaars
  • Parcours, weer en tijden
  • Favorieten
  • TV-informatie

Laatste winnaars Veenendaal-Veenendaal Classic

2023 Dylan Groenewegen
2022 Dylan Groenewegen
2021 Niet verreden
2020 Niet verreden
2019 Zak Dempster
2018 Dylan Groenewegen
2017 Luka Mezgec
2016 Dylan Groenewegen
2015 Dylan Groenewegen
2014 Yves Lampaert

Parcours, weer en tijden Veenendaal-Veenendaal Classic 2024

veenendaal

Vorig jaar kortte de organisatie de route stevig in. In vergelijking met 2022 en de edities daarvoor was de koers liefst twintig kilometer (!) korter. Ook de lange aanloop is sinds vorig jaar uit de omloop verdwenen. De dienstdoende renners werken vijf plaatselijke rondes af, wat het totaal laat uitkomen op 171,8 kilometer. Het parcours is nagenoeg vlak, - het kan haast niet anders in dat deel van Nederland - al zitten er toch twee venijnige kuitenbijters in ieder rondje. De Grebbeberg en het Paardenveld gaan niet voor grootse tijdsverschillen zorgen, al zullen de sprinters het zeker wel even voelen.

Vanuit Veenendaal trekken de renners zuidwaarts richting Wageningen, alvorens via de Grebbeberg, het Paardenveld, Rhenen en Achterberg weer noordwaarts wordt teruggekeerd naar de 'naamgever' van de koers. De laatste passage van het Paardenveld wordt op pakweg vijftien kilometer van de meet afgerond, wat de kansen op een massasprint drastisch vergroot. Normaal gesproken moeten de beste sprinters in het pak wel in staat worden geacht de klimmetjes te overleven.

Beklimmingen
16 km: Grebbeberg (500 meter a 7,4%)
19,5 km: Paardenveld (400 meter a 4,8%)
51 km: Grebbeberg (500 meter a 7,4%)
54,5 km: Paardenveld (400 meter a 4,8%)
86 km: Grebbeberg (500 meter a 7,4%)
89,5 km: Paardenveld (400 meter a 4,8%)
121,5 km: Grebbeberg (500 meter a 7,4%)
124,5 km: Paardenveld (400 meter a 4,8%)
156 km: Grebbeberg (500 meter a 7,4%)
160 km: Paardenveld (400 meter a 4,8%)

Weer
Met de meteorologische omstandigheden hebben de coureurs in Veenendaal niet zo veel geluk, zo lijkt. De kans op neerslag is de gehele middag zo'n veertig à vijftig procent. Aan de temperatuur zal het dan weer niet liggen, daar het kwik zal oplopen tot zo'n 21 graden Celcius.

Tijden
Start: 13.00 uur
Finish: rond 17.00 uur

Favorieten Veenendaal-Veenendaal Classic 2024

Wie anders dan Dylan Groenewegen is dé te kloppen man in deze 1.1-koers? Als vijfvoudig winnaar kunnen we daar simpelweg niet omheen, temeer omdat de Amsterdammer ook in redelijk goede vorm verkeert. Het is natuurlijk wel eens stukken beter geweest, maar met een flink aantal ereplaatsen kunnen we niet spreken van een écht afwezige vorm.

Er zijn echter wel genoeg kapers op de kust om Groenewegen van zijn zesde zege in de provincie Utrecht af te houden. Neem in de eerste plaats alleen al Bredene Koksijde-winnaar en man-in-vorm Luca Mozzato (Arkéa-B&B Hotels). De Italiaan in Franse dienst kan een heuveltje goed verteren en is bovendien pijlsnel, twee belangrijke elementen in een wedstrijd als deze. Dat geldt overigens ook voor Biniam Girmay (Intermarché-Wanty), die derhalve ook hoog op onze favorietenlijst terechtkomt. De Eritreeër stapte na twee valpartijen al vroeg af in de Giro d'Italia en gold zodoende wel als verrassing op de startlijst van Veenendaal-Veenendaal.

biniam girmay
Kan Girmay direct toeslaan na zijn Giro-DNF?

Buiten Jayco-AlUla, Arkéa-B&B Hotels en Intermarché-Wanty zijn er nog meer deelnemende WorldTour-teams. We hebben het dan over Alpecin-Deceuninck, dsm-firmenich PostNL en Visma | Lease a Bike. Die drie ploegen lijken te hopen op een sprintuitspatting van respectievelijk Jensen Plowright, Emils Liepins en Jesse Kramer. Laatstgenoemde, eigenlijk nog deel uitmakend van de opleidingsploeg van de killer bees, is enorm snel, zo liet hij in een aantal recent verreden wedstrijden al zien. De geelzwarte brigade kan echter ook trachten de koers hard te maken en dan te hopen op een goede dag van mannen als Bart Lemmen of Loe van Belle, twee meer dan geduchte outsiders.

Bij Lotto-Dstny zullen ze in een sprint rekenen op revelatie Jarne Van de Paar, bij Q36.5 Pro Cycling Team op routinier Giacomo Nizzolo. Wat ook noemenswaardig is, is dat namens Israel-Premier Tech Joseph Blackmore acte de présence geeft. De jonge Brit geldt als een van 's werelds grootste wielertalenten, getuige het feit dat hij dit jaar vrijwel iedere koers waaraan hij deelnam wist te winnen! De Israëlische brigade kan anders ook nog rekenen op de snelle benen van Itamar Einhorn. Ten slotte noemen we graag nog Coen Vermeltfoort (VolkerWessels Cycling Team), de sterke TDT-Unibet Cycling Team-Deen Nicklas Pedersen en Vlad Van Mechelen (dsm-firemenich PostNL).

Wie zijn volgens In de Leiderstrui de favorieten voor Veenendaal-Veenendaal Classic 2024?

Topfavoriet: Dylan Groenewegen (Jayco-AlUla)
Outsiders: Biniam Girmay (Intermarché-Wanty), Jarne Van de Paar (Lotto-Dstny) en Luca Mozzato (Arkéa-B&B Hotels)
Long shots: Jensen Plowright (Alpecin-Deceuninck), Emils Liepins (dsm-firmenich PostNL), Bart Lemmen, Jesse Kramer (beiden Visma | Lease a Bike), Giacomo NIzzolo (Q36.5 Pro Cycling Team), Joseph Blackmore (Israel-Premier Tech) en Coen Vermeltfoort (VolkerWessels Cycling Team)

Data powered by FirstCycling.com

TV Veenendaal-Veenendaal Classic 2024

Vanwege de Giro d'Italia is de Veenendaal-Veenendaal Classic enkel via online kanalen te bewonderen, zijnde op Eurosport.nl en Discovery+. Op beide platformen start de uitzending om 15.00 uur!

Youri van den Berg (Twitter: @YourivndnBerg)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws