SD Worx-feestje in Tour: Reusser wint slottijdrit, Vollering pakt eindzege en Kopecky tweede; Van Vleuten vierde Vrouwenwielrennen
Vrouwenwielrennen

SD Worx-feestje in Tour: Reusser wint slottijdrit, Vollering pakt eindzege en Kopecky tweede; Van Vleuten vierde

SD Worx-feestje in Tour: Reusser wint slottijdrit, Vollering pakt eindzege en Kopecky tweede; Van Vleuten vierde

Marlen Reusser heeft de afsluitende tijdrit in de Tour de France Femmes gewonnen. De Zwitserse renster van SD Worx was in en rondom Pau ruimschoots de snelste. Zoals verwacht kwam de gele trui van Demi Vollering niet in gevaar. De 26-jarige Nederlandse, die als tweede finishte in de tijdrit, mag zich de winnares van de belangrijkste rittenkoers ter wereld noemen. De bijzonder sterke Lotte Kopecky racete dankzij een weergaloze tijdrit in extremis nog naar de tweede plaats in het eindklassement. Kasia Niewiadoma vervolledigt het eindpodium, Annemiek van Vleuten moet genoegen nemen met de vierde stek.

Nadat op zaterdag de krachtsverhoudingen duidelijk waren geworden en Vollering zich de allersterkste vrouw in koers had getoond, restte enkel nog een 22,6 kilometer lange individuele tijdrit in en rondom Pau, het stadje dat zeer frequent als start-, finish- of doorkomstplaats van een Touretappe dient. Op het in het departement Pyrénées-Atlantiques uitgetekende parcours waren maar weinig hoogtemeters opgenomen, al was de beklimming richting het tussenpunt een noemenswaardige. De weg richting Bosdarros liep immers zo'n anderhalve kilometer lang aan gemiddeld 7,4 procent op.

Gaat tijdrit nog voor verschillen zorgen in klassement? Talentvolle Guazzini zet eerste scherpe tijd neer

Het was uitkijken naar wie met de ritzege aan de haal ging, daar er genoeg schoon tijdritvolk aan het vertrek stond. Op voorhand behoorden Vollering, Reusser, Van Vleuten, Kopecky en Markus tot de absolute topfavorieten om de belangrijkste rittenkoers van het jaar af te sluiten met een etappezege. Ondanks dat de strijd om de eindzege niet meer spannend was, kon de tijdrit nog wél voor genoeg verschuivingen in de rest van de top tien zorgen, daar bijvoorbeeld Kopecky (vierde) nog over bijzonder goede papieren beschikte om op het eindpodium te geraken. De Vlaamse stond immers maar een handvol seconden achter Van Vleuten, die op haar beurt ook niet bijster ver achter de Poolse Kasia Niewadoma stond.

Marjolein van 't Geloof (Human Powered Health) was de 'eer' toebedeeld om als drager van de rode lantaarn als eerste van het startpodium te rollen. Dat geschiedde rond 14.30 uur, waarna het eigenlijk wachten was op de échte vedettes. Vollering en co zouden allemaal tegen de klok van vijf vertrekken, waardoor er een flinke tussenfase was. De enige outsider die vroeg wegrolde, was Vittoria Guazzini. De getalenteerde Italiaanse van FDJ-SUEZ finishte in 2022 al als vierde op het WK tijdrijden en was derhalve iemand om in ogenschouw te nemen. Die gedachte bleek geen gekke, aangezien de als zevende gestarte youngster naar een absolute toptijd wist te snellen: 30.36.

Brown snelt naar toptijd, maar wordt al snel overrompeld door fenomenale Reusser

De tijd van Guazzini was met recht een scherpe, want de sterke dame uit Pontedera mocht lang blijven zitten in de hot seat. Sterkhoudsters als Mischa Bredewold (31.18), Lucinda Brand (30.45) en Anna Henderson (30.51) doken allemaal niet onder de tijd van de Zuid-Europese. De eerste renster die dat wél lukte, was Grace Brown. De 31-jarige Australische, die vorig jaar in haar thuisland naar een zilveren plak op het wereldkampioenschap tijdrijden snelde, was maar liefst veertig seconden sneller dan Guazzini (29.55). Brown kon echter niet lang genieten van haar snelste tijd, want zij werd al snel overrompeld door Reusser. De Zwitserse specialiste was op haar beurt weer veertig seconden sneller dan Brown (29.15).

Verslag loopt verder onder tweet.

Naarmate de klok van vijf uur dichterbij kwam, nam de spanning toe. Reusser had een weergaloze tijd neergezet, dus was het vooral uitkijken naar de in topvorm verkerende Vollering. Wist zij de tijd van haar vriendin en ploeggenote te verbeteren? Intussen was duidelijk geworden dat Nederlands kampioene Markus niet ging winnen, daar de Jumbo-Visma-troef aan de finish bijna een minuut moest toegeven op de hardrijdster uit Zwitserland (30.05).

Reusser wint afsluitende tijdrit in Pau, Vollering schrijft eindklassement Tour de France Femmes bij op haar palmares 

Toen de top van het algemeen klassement doorkwam aan het tussenpunt werd duidelijk dat Reusser de tijdrit zou gaan winnen. Kopecky, Niewiadoma en Vollering waren sterk onderweg, maar moesten allen aardig wat tijd toegeven op Reusser. Van Vleuten leek helemaal leeg na de rit richting de Tourmalet, aangezien zij halverwege al haar podiumplaats leek kwijt te spelen (aan een imponerende Kopecky).

Aan de finish veranderde er weinig ten opzichte van wat er geconcludeerd kon worden bij het tussenpunt. Reusser zorgde ervoor dat het SD Worx-feestje compleet was. Zij won de tijdrit, Vollering (die met een tijd van 29.25 tweede werd in de chrono) schreef het eindklassement bij op haar palmares. Niewadoma had een topdag, maar wist haar tweede plaats in de eindrangschikking nét niet veilig te stellen. Dat kwam door de bizar sterke Kopecky, die de tijdrit afsloot op een derde stek (29.53) en op een paar honderdsten van een seconde naar een tweede plaats in het eindklassement knalde. Van Vleuten wist zich in de tweede helft van de tijdrit niet te herpakken. De Movistar-brigade keek lijdzaam toe hoe de wereldkampioene haar podiumplaats verspeelde (30.56). Van Vleuten sloot de Franse achtdaagse af als vierde, op circa vier minuten van Vollering.

Uitslag etappe 8 Tour de France Femmes 2023

Results powered by FirstCycling.com

Laadt de liveblog niet? Druk dan even op F5 of refresh je mobiele pagina of de app. Krijg je een foutmelding op de website? Leeg dan even je cookies en/of cache voor de beste ervaring!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws