Gretige Lutsenko soleert op knappe wijze naar zege in Circuito de Getxo, afscheidnemende Gallopin tweede Wielrennen
Wielrennen

Gretige Lutsenko soleert op knappe wijze naar zege in Circuito de Getxo, afscheidnemende Gallopin tweede

Gretige Lutsenko soleert op knappe wijze naar zege in Circuito de Getxo, afscheidnemende Gallopin tweede

Alexey Lutsenko heeft de Circuito de Getxo gewonnen. De Kazach van Astana Qazaqstan Team, die zich de hele dag van voren liet zien, soleerde naar de overwinning nadat hij was gedemarreerd uit de kopgroep. Tony Gallopin (Lidl-Trek), die aan het eind van dit seizoen zijn fiets aan de haak hangt, werd tweede. Lutsenko's ploeggenoot Simone Velasco finishte als derde.

Daags na de door Remco Evenepoel gewonnen Clasica San Sebastián stond er opnieuw een Spaanse eendagswedstrijd voor de deur. De Circuito de Getxo is een wedstrijd die al sinds 1924 wordt georganiseerd. Op de erelijst prijken verscheidene grote namen, daar onder anderen Giovanni Visconti, Diego Ulissi, Damiano Caruso en Juan Ayuso al eens hun wiel als eerste over de in het Baskenland getrokken streep duwden. Ook in 2023 stond er weer schoon volk aan de start, waardoor de verwachting heerste dat er zich een mooie koers ging voordoen.

Ook Vlasov bemoeit zich al vroeg met de debatten, maar het is de hyperactieve Lutsenko die zich vanuit de kopgroep de allersterkste toont

De Tour de France van 2023 startte in Bilbao en de Circuito de Getxo ook. Rond het middaguur werd het peloton naast het fameuze Guggenheim Museum in gang geschoten, waarna de coureurs 193 kilometer over glooiend terrein in en rondom Getxo moesten zien te overwinnen. De Alto de Pike (2,1 kilometer aan 9,3 procent) diende als scherprechter en moest meermaals bedwongen worden. Al vroeg in de wedstrijd ontstond er een kopgroep met daarin aardig grote namen. Zo waren onder meer Lutsenko en Vlasov voorin te zien.

Deze elite-groep hield echter niet al te lang stand, waarna het wachten was op een nieuwe tête de la course. Die ontstond al vrij vlug en opvallend genoeg waren er andermaal een aantal bijzonder sterke namen meegeslopen. Zo maakten Lutsenko, Matteo Trentin en Toms Skujins onderdeel uit van het leidende septet, dat niet veel ruimte kreeg van het onrustige peloton. Toch werkte de groep dusdanig goed samen dat de eerste achtervolgende groep - het 'peloton' was op de klimmetjes volledig uiteengereten en van een peloton was dus eigenlijk geen sprake meer - niet echt in de buurt kwam. De voorsprong bleef voortdurend rond de 45 seconden hangen.

Nadat de kopgroep de laatste twintig kilometer indook, werd er slag om slinger gedemarreerd. Het was Lutsenko, de 30-jarige Kazachs kampioen die zich de gehele middag al actief toonde, die over de beste benen leek te beschikken. Hij begon aan een solo-onderneming en moest met nog 15 kilometer te gaan een voorsprong van 25 seconden zien te verdedigen. De achtervolgende groep werkte goed samen, leek in de buurt te komen, maar moest uiteindelijk toch zijn meerdere erkennen in een ontketende Lutsenko, die glansrijk naar de overwinning soleerde. De strijd om plek twee werd gewonnen door Gallopin, die zich had weten te ontdoen van de rest. Velasco vervolledigde het podium.

Uitslag Circuito de Getxo 2023

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws