Twee vingers in de neus! Vos sprint na waaierspektakel met speels gemak naar nieuwe ritzege in Vuelta Vrouwenwielrennen
Vrouwenwielrennen

Twee vingers in de neus! Vos sprint na waaierspektakel met speels gemak naar nieuwe ritzege in Vuelta

Twee vingers in de neus! Vos sprint na waaierspektakel met speels gemak naar nieuwe ritzege in Vuelta

Marianne Vos heeft de voorlaatste rit in La Vuelta Femenina gewonnen. Na een overwegend vlakke etappe was zij de allersnelste in de sprint, die na een listige finale nog smerig omhoog liep. Waaiers zetten de koers halverwege in gang en zorgden voor een slijtageslag. Demi Vollering was attent en behield met verve haar rode leiderstrui.

Daags nadat wederom alle ogen gericht waren op Vollering (en zij met verve haar leidende positie verstevigde) stond er in de Spaanse rittenkoers een vlakke rit op het menu. Kortom, nog één laatste kans voor de rappe vrouwen in het peloton. Tussen San Esteban de Gormaz en Sigüenza moesten namelijk 138 hoofdzakelijk vlakke (of licht glooiende) kilometers overwonnen worden (met onderweg géén gecategoriseerde beklimmingen).

Oude bekende mengt zich in de debatten om de vlucht

De eerste zeventig kilometer probeerden verschillende groepen weg te komen. Dit lukte steeds maar kort. Tweemaal werd een middelgrote groep wel een kleine voorsprong geboden, maar een echte schifting bleef uit en dus waren er op 65 kilometer van de finish geen rensters voorop. Hierdoor probeerde een oude bekende het solo vanuit het peloton: de veelbesproken Anna Kiesenhofer, die in 2021 na geblunder in de Nederlandse ploeg prompt olympisch kampioen werd.

De solotocht van Kiesenhofer kreeg antwoord, want acht dames hadden wel zin om erachteraan te gaan. Anya Louw (AG Insurance-Soudal), Laura Molenaar (VolkerWessels), Georgie Howe (Liv-AlUla), Carolina Vargas (Eneicat-CM Team) en Flora Perkins (Fenix-Deceuninck), Tota Magalhaes (BePink Elite), Silvia Zanardi (Human Powered Health) en Cristina Tonetti (Laboral) gingen achter de Oostenrijkse aan. Negen dames vooraan, met een minuutje voorsprong op het door Visma | Lease a Bike gecontroleerde peloton.

Waaiers maken peloton wakker, Vollering en Vos zeer attent

De gesloten koers werd geopend door het geweld van de wind. Opeens, op een open stuk, hadden we zijwind en zagen we een veelvoud aan groepjes verspreid over de weg. De draagster van de rode trui, Demi Vollering, zat zeer attent van voren en kwam met een stuk of dertig metgezellen voorop te zitten. Ook Marianne Vos zat erbij. SD Worx-Protime zat sterk met vijf dames. Echte klassementsrensters ontbraken vooraan niet, op Yara Kastelijn, de nummer negen, na. Vos zat op pole position om naar een nieuwe zege te kunnen sprinten.

De slotfase was lastig, met veel op en af. De voorsprong van de groep vooraan was eerst een minuut, maar liep in het zicht van de haven terug naar 35 seconden. De laatste kilometer liep lelijk omhoog, dus was het kijken naar de explosieve rensters die vooraan nog over waren. Bijvoorbeeld Vos en Elisa Longo Borghini. Vooraan probeerde een kleine groep met onder anderen Mischa Bredewold weg te geraken, maar dat lukte niet.

In de laatste twee kilometer zette Lidl-Trek zich op kop van de koplopers. Zij probeerden Longo Borghini te lanceren. Dit lukte aardig, maar zij had een groen roofdier in haar wiel. Vos kwam er op het goede moment uit, sprintte naar de leidende positie en kon al gauw omkijken. Zij was veruit de sterkste op het oplopende strookje en pakte zo haar tweede ritzege!

Uitslag etappe 7 La Vuelta Femenina 2024

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws