Van Anrooij sloopt de concurrentie met machtige solo in Trofeo Alfredo Binda Vrouwenwielrennen
Vrouwenwielrennen

Van Anrooij sloopt de concurrentie met machtige solo in Trofeo Alfredo Binda

Van Anrooij sloopt de concurrentie met machtige solo in Trofeo Alfredo Binda

Shirin van Anrooij heeft zondag de Trofeo Alfredo Binda gewonnen. De renster van Trek-Segafredo rondde een knappe solo van een kleine dertig kilometer knap af. Het was haar eerste profzege op de weg.

Het vrouwenpeloton was toe aan hun zevende WorldTour-koers van het seizoen. De Trofeo Alfredo Binda voerde over een geaccidenteerd parcours, waarvan het finalecircuit voor de beslissing moest zorgen. De ronde kende twee venijnige klimmetjes en moest vier keer worden afgelegd. De koers betekende ook de rentree van Marianne Vos, die de wedstrijd al vier keer wist te winnen. Ook titelverdediger Elisa Balsamo was van de partij.

Een opvallende afwezige was de Amerikaanse Kristen Faulkner. Ze stond op de startlijst, maar ging uiteindelijk niet van start. Recent verloor Faulkner haar derde plek in de Strade Bianche wegens het dragen van een glucosemeter tijdens de koers.

Ontsnapping blijft uit door harde koers

Vanuit het vertrek werd er stevig gekoerst. Zo waren er verschillende aanvalspogingen, maar die kregen geen ruimte. Onder ander Jumbo-Visma roerde zich op kop van het peloton. Op de eerste klim probeerden onder andere sterke klimsters als Gaia Realini (Trek-Segafredo) en Pauliena Rooijakkers (Canyon SRAMRacing) weg te rijden. Ook zij kregen geen groen licht van het peloton.

Zodoende begon het gegroepeerd aan de laatste zeventig kilometer, wat ook het begin van de plaatselijke rondjes betekende. Het bleef daar aanvallen regenen. Een groepje van zeven rensters, met Vos, wist een gaatje te slaan. Het was een Nederlands gekleurde groep met ook Shirin van Anrooij, Mischa Bredewold en Esmée Peperkamp.

Ook deze groep werd weer gegrepen door het peloton, dat door het zware koersverloop stevig was uitgedund. Karlijn Swinkels van Jumbo-Visma was de volgende die demarreerde en kreeg de Italiaanse Eleonora Ciabocco (Team DSM) met zich mee. De twee sloegen snel een gaatje van een halve minuut. Loes Adegeest (FDJ-Suez) maakte later nog knap de oversteek, waardoor we drie rensters aan de leiding kregen.

Trek lanceert Van Anrooij

Ze liepen uit naar een minuut, maar mochten niet lang genieten van die voorsprong. Op het langste klimmetje van het circuit, de Orino (2,6 km aan vijf procent), voerde Realini namens Trek-Segafredo het tempo flink op in het peloton. De voorsprong was op de top gedecimeerd, waarna Shirin van Anrooij (Trek-Segafredo) snoeihard doortrok en op en over de koploopsters knalde.

De Nederlandse, die aan haar tweede koers van het seizoen bezig was, liep uit naar een voorsprong van rond de tien seconden. In de groep erachter deed vooral SD Worx veel werk om het verschil beperkt te houden. Zo leek Van Anrooij niet echt weg te rijden, maar de krachten vloeiden ook bij de achtervolgers langzaam weg.

De kopvrouwen hadden nog maar weinig rensters om te achtervolgen. Zo deed een favoriete als Katarzyna Niewiadoma al veel werk. In plaats van het gat als groep dicht te rijden, probeerden verschillende rensters vervolgens maar in hun eentje de sprong te maken. Elke poging werd echter tenietgedaan.

Het was hollen en stilstaan bij de achtervolgers, waardoor Van Anrooij kon uitlopen naar twintig seconden. Het verschil werd zelfs een halve minuut. Op de laatste passage van de Orino probeerden sterke klimsters als Maví Garcia en Marta Cavalli het verschil weer terug te brengen. De groep kwam weer tot achttien seconden, maar Van Anrooij was inmiddels op de top.

De laatste zeven kilometer gingen vervolgens in dalende lijn naar de finish. Van Anrooij haalde haar hardrijdersbenen naar boven en liep weer uit naar twintig seconden. De achtervolgers waren verslagen. Van Anrooij rondde haar solo succesvol af en vierde haar eerste profzege op de weg, een grote WorldTour-koers! Balsamo maakte het feest voor Trek nog mooier door de sprint voor de tweede plek te winnen.

Uitslag Trofeo Alfredo Binda 2023

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws