Beresterke Laurence Pithie wint Cholet-Pays de la Loire na late uitval Wielrennen
Wielrennen

Beresterke Laurence Pithie wint Cholet-Pays de la Loire na late uitval

Beresterke Laurence Pithie wint Cholet-Pays de la Loire na late uitval

Laurence Pithie heeft de Cholet-Pays de la Loire gewonnen. De Nieuw-Zeelander van Groupama-FDJ won de eendagskoers met een late uitval in de slotkilometer.

Na de Classic Loire Atlantique van zaterdag werd er zondag opnieuw gekoerst in Frankrijk met de Cholet-Pays de la Loire. Op de startlijst stonden vrijwel dezelfde namen als een dag eerder, zo dus ook Axel Zingle, die de Classic Loire Atlantique op zijn naam schreef. De coureur vond zondag een vergelijkbaar parcours, veel op en af over korte klimmetjes.

Vijf vluchters, sprintersploegen controleren

Het lukte vijf renners in de openingsfase om weg te rijden uit het peloton. De namen: Nikolaj Mengel (BHS-PL Beton Bornholm), Jacob Scott (Bolton Equities-Black Spoke Pro Cycling), Edo Goldstein, Gavin Hadfiel (beide Ecoflo Chronos) en Enzo Boulet (CIC U Nantes Atlantique). Zij liepen uit naar een maximale voorsprong van ruim vijf minuten. In het peloton controleerde Tudor Pro Cycling. Zij hadden met Arvid de Kleijn en Maikel Zijlaard twee Nederlanders in de gelederen die mogelijk voor een goede uitslag konden gaan.

De ploeg van de twee Nederlanders kreeg uiteindelijk hulp van Human Powered Health en Arkéa-Samsic. De drie ploegen controleerden het verschil en begonnen richting de entree van het finalecircuit in te lopen. Op zestig kilometer hadden de vijf koplopers nog slechts 1.25 minuut over.

Voor de mannen van TotalEnergies was de aanvang van het plaatselijke rondje het teken om de koers te openen. Jérémy Cabot begon, waarna vervolgens Mathieu Burgaudeau accelereerde. De aanvallen hadden weinig gevolgen, daar de sprintersploegen de touwtjes in handen hadden.

Op het geaccidenteerde circuit viel de kopgroep uiteen. Van de vijf bleef Mangel het langste voorop. Hij stond echter voor een onmogelijke opgave. Met nog veertig kilometer te gaan rekende het peloton hem in.

Cofidis breekt koers open

De koers leek af te stevenen op een sprint, maar dat was niet naar de zin van Cofidis. Op zo'n twintig kilometer plaatste Anthony Perez een verschroeiende aanval. Het zorgde er voor dat elf renners zich wisten los te rijden van het peloton. Naast Perez waren ook zijn ploegmaten Eddy Finé en Zingle mee.

De groep van elf brak vervolgens in tweeën. Vijf renners bleven vooraan over: Perez, Zingle (Cofidis), Lewis Askey, Pithie (Groupama-FDJ) en Gotzon Martin (Euskaltel-Euskadi. Het werden er zes toen Burgaudeau knap vanuit de achtergrond de oversteek maakte.

De verschillen waren nog zeer klein. Arkéa was met drie man naar de kop van het peloton getrokken. Ook namens Tudor reed een mannetje mee in de achtervolging. Het werd een spannende finale, ook omdat een voetbal de weg oprolde. Gelukkig rolde deze weer terug de stoep op voordat het peloton langs raasde.

Toch gingen er enkele renners even later tegen de grond, vrij vooraan het peloton. Het tekende de hectische finale. Het peloton zat in de laatste kilometers op een lint en het verschil was zeer klein. Op het laatste heuveltje sloot het voorste deel van het peloton weer aan.

Zingle gaf het echter niet op en trok hard door op kop van de groep. Hij geraakte niet weg. Zo'n twintig renners begonnen de laatste kilometer met een kleine voorsprong op de rest van het peloton. Jason Tesson van TotalEnergies sloeg een gat, maar werd overvleugeld door Pithie, die een klein gaatje had op de sprinters. De neoprof hield het vol en boekte zo zijn eerste profzege.

Uitslag Cholet-Pays de la Loire 2023

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws