Van der Breggen gaat 6 maanden 'heel veel trainen' voor terugkeer: 'Mindset zal anders zijn' Vrouwenwielrennen
Vrouwenwielrennen

Van der Breggen gaat 6 maanden 'heel veel trainen' voor terugkeer: 'Mindset zal anders zijn'

Van der Breggen gaat 6 maanden 'heel veel trainen' voor terugkeer: 'Mindset zal anders zijn'

Anna van der Breggen zal in 2025 terugkeren als renster in het peloton. Dat meldt de NOS donderdagochtend. De ploegleidster van SD Worx-Protime zal bij de ploeg waar ze nu werkzaam is haar rentree maken in het vrouwenpeloton. Van der Breggen stopte eind 2021 met wielrennen, hetgeen toen een heel zekere beslissing was. Nu, drie jaar later, keert ze die beslissing dus om. Een enorme verrassing dus!

Van der Breggen zei in 2021 vooral zin te hebben in andere dingen, naast het fietsen. Ze staat in de wielerwereld vooral bekend om haar zeven zeges in de Waalse Pijl, een absoluut record. Onder leiding van Van der Breggen in de ploegwagen won SD Worx in 2023 bijna alles wat er te winnen viel.

De laatste tijd ging het naar verluidt toch weer kriebelen bij Van der Breggen. Ze reed nog heel sterk in enkele gravelwedstrijden, en op trainingskampen deed ze vaak niet veel onder voor ploeggenotes. De 34-jarige Zwolse won in haar loopbaan éénmaal olympisch goud en werd drie keer wereldkampioen.

Van der Breggen: 'Realiseer me nu hoeveel ik van de sport houd'

Van der Breggen bevestigde even later inderdaad dat ze weer in het peloton gaat rijden. 'De motivatie is groot om na drie jaar weer op de fiets te stappen. Het is een spannende beslissing. Als ik de motivatie niet zou voelen, zou ik dit nooit kunnen. Dat was ook de reden waarom ik in 2021 na de Olympische Spelen in Tokio besloot om te stoppen. Ik deed al jaren hetzelfde en voelde dat ik moe was.'

'Jaar na jaar proberen de beste te zijn, eist veel van je. Ik heb veel wedstrijden kunnen winnen, maar fysiek en mentaal vergt het ook veel van je. Na een periode van drie jaar waarin ik de wielersport van een andere kant heb bekeken, voel ik dat de motivatie en de wil om te fietsen weer helemaal terug is. Ik ben enthousiast om terug te komen. Om weer te lijden op de fiets en om opnieuw met het team wedstrijden te rijden. Ik realiseer me nu hoeveel ik van het spel, de sport en de competitie houd', zegt ze.

Lees verder onder de foto.

Van der Breggen gaat 6 maanden 'heel veel trainen' voor terugkeer: 'Mindset zal anders zijn'

'Mijn mindset zal anders zijn. Ik zal minder gefocust zijn op overwinningen in bepaalde wedstrijden of op het hebben van duidelijke doelen', aldus Van der Breggen. 'Na deze lange pauze heb ik het gevoel dat het een voorrecht is om wedstrijden te kunnen rijden en wielrenner te zijn. Ik zal meer genieten om opnieuw wedstrijden te rijden. Voor mij gaat het niet meer zozeer om het afvinken van wedstrijden of overwinningen, maar meer om het genieten van de sport en de competitie. De komende zes maanden ga ik veel trainen om op niveau te komen. Ik hoop een goede opbouw te hebben. Ik ben benieuwd op welk niveau ik terug kan komen. Natuurlijk streef ik ernaar om een betere wielrenster dan in mijn vorige periode te worden. Maar, dat blijft natuurlijk altijd de vraag.'

'Of ik nog altijd een winnaar ben? Natuurlijk voel ik competitie in me. Ik wil altijd winnen', stelt ze. 'Dat betekent echter niet dat je altijd gaat of kunt winnen. Dat is ook prima, want dat maakt overwinningen die je hebt alleen maar mooier. Juist wanneer je moet worstelen om ergens te komen, maakt dat de beloning later alleen maar mooier. Voor mij is het in ieder geval een voorrecht om straks in 2025 weer wielrenster te zijn.'

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws