Van Vleuten kijkt met tevredenheid naar parcours Vuelta Femenina: Finish op de Covadonga! Vrouwenwielrennen
Vrouwenwielrennen

Van Vleuten kijkt met tevredenheid naar parcours Vuelta Femenina: Finish op de Covadonga!

Van Vleuten kijkt met tevredenheid naar parcours Vuelta Femenina: Finish op de Covadonga!

Waar de Vuelta a España bij de mannen de laatste grote ronde is, is die dit jaar de eerste bij de vrouwen. Het parcours van La Vuelta Femenina – zoals de officiële naam luidt – werd dinsdagavond gepresenteerd en kan op de goedkeuring van Annemiek van Vleuten rekenen.

De rittenkoers begint 1 mei met een ploegentijdrit van 14,5 kilometer in Torrevieja. Daarna volgen twee etappes voor de sprintsters. Op dag vier wordt het al wat lastiger. Na een dag over golvend terrein volgt in de finale een klimmetje van derde categorie, waarna na een kort plateau en een afdaling de finish in Guadalajara volgt.

Van Vleuten zal echter meer uitkijken naar de vijfde etappe waarin de vrouwen écht moeten gaan klimmen. Onderweg ligt een klim van eerste categorie, waarna de finish ligt op de Mirador de Peñas Llanas, een klim van tweede categorie. Na een etappe die door het middengebergte voert, volgt op 7 mei het absolute hoogtepunt. Niet een saai sprintritje in de straten van Madrid, maar een aankomst bergop op Lagos de Covadonga! De steile klim diende al regelmatig als finishplaats in de Vuelta van de mannen. In 2021 zegevierde Primoz Roglic daar nog.

'Het is ook goed dat we enkele vlakke etappes hebben, want die maken de wedstrijd ook erg spannend.'

Annemiek van Vleuten

Van Vleuten is blij met de Covadonga, zegt ze in een persbericht. ‘Eindigen op zo'n beroemde locatie is essentieel voor de media-impact van de wedstrijd, omdat het resulteert in meer aandacht voor het evenement. Ik ben blij dat La Vuelta Femenina voor zo'n bekende klim heeft gekozen. Ik ben enthousiast, ik weet wat ik kan verwachten, het is een zware klim. Het is ook goed dat we enkele vlakke etappes hebben, want die maken de wedstrijd ook erg spannend. Het is een heel complete Vuelta.’

Van Vleuten won vorig jaar de Ceratizit Challenge by La Vuelta, wat toen als de Vuelta voor de vrouwen gold. De koers was toen nog een vijfdaagse en het parcours kende niet zulke zware beklimmingen als de Covadonga. Van Vleuten won in 2022 ook de vrouwelijke tegenhangers van de Giro d’Italia en de Tour de France en zette zodoende een unieke prestatie neer. In haar afscheidsjaar gaat ze opnieuw voor de zeges in de drie grote rondes, maar zal ze dus moeten beginnen met de Vuelta.

Etappe 1:

Etappe 2:

Etappe 3:

Etappe 4:

Etappe 5: 

Etappe 6: 

Etappe 7: 

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws