Van Vleuten komt tekort in Scandinavië en moet Uttrup Ludwig voor laten gaan in Norefjell Vrouwenwielrennen
Vrouwenwielrennen

Van Vleuten komt tekort in Scandinavië en moet Uttrup Ludwig voor laten gaan in Norefjell

Van Vleuten komt tekort in Scandinavië en moet Uttrup Ludwig voor laten gaan in Norefjell

Cecilie Uttrup Ludwig heeft in Njorefell de tweede rit van de Tour of Scandinavia naar haar hand weten te zetten. De Deense van FDJ-Suez was in de sprint te snel voor Annemiek van Vleuten, die de bergrit daardoor niet naar haar hand wist te zetten.

Na de klinkende overwinning van Lorena Wiebes op dag één was het in de tweede rit aan de betere klimmende types in Noorwegen, die een rit op maat van ongeveer 150 kilometer voorgeschoteld kregen. Tussen Vikersund en Njorefell was het overwegend vlak, maar net voor de meet was er met de Dupsjoen-klim wel een serieuze hindernis opgenomen in het parcours.

Kopgroep met Jorgensen en Rütztoe

De cijfers van deze berg gaven 10,8 kilometer á 5,1 procent aan, maar dat was buiten twee steilere gedeeltes geteld. Na het bereiken van de top moest er nog wel tien kilometer op een plateau gereden worden tot aan de meet, waar een tactisch steekspel zich mogelijk zou kunnen ontvouwen.

Vooraleer we de hoogtemeters op zouden zoeken, volgde er een lange, vlakke aanloopfase. Hierin kregen de vroege vluchters vrij spel, met Teuntje Beekhuis van Jumbo-Visma opnieuw in een aanvallende rol. Zoals wel vaker bij de vrouwen duurde het vrij lang tot we serieuze aanvalspogingen zagen, met uiteindelijk twee koploopsters: Tiril Jorgensen en Mia Sofie Rützoe.

Kastelijn en Koster kiezen het hazenpad en vallen aan

Op zeventig kilometer van de meet werd dit tweetal weer bij de lurven gevat, waarna een rare tussenfase ontstond. Enkele rensters wilden duidelijk de weg van anticipatie kiezen, met daarbij leidster Wiebes zelf, maar ook pakweg Yara Kastelijn van Fenix-Deceuninck. Dat was nu niet direct naar de zinnen van ploegen als FDJ-Suez, die het tempo dan maar hoog hielden.

Een compact peloton begon uiteindelijk aan de lastige Dupsjoen-klim. Anouska Koster (Uno-X) besloot dat het tempo voor haar te laag lag. Zij demarreerde als eerste uit het peloton. De hoofdmacht zou haar echter niet ver weg laten rijden. Zij werd teruggepakt, en moest kort daarna lossen uit de voorste groep.

Ludwig en Van Vleuten houden huis op Dupsjoen

In die voorste groep zaten overigens nog maar weinig rensters. Een stuk of twaalf dames zat nog bij elkaar. Cecilie Uttrup Ludwig (FDJ-Suez) demarreerde, en kreeg enkel Annemiek van Vleuten met zich mee. De Deense leek echter wel wat sterker te zijn dan de Nederlandse. Kim Cadzow (Jumbo-Visma), Elisa Chabbey (Canyon//Sram) en Greta Marturano (Fenix-Deceuninck) probeerden de aansluiting te maken bij het tweetal. Op de top was het gat klein, er volgden enkel negen vlakke kilometers.

Chabbey haalde het niet, maar Cadzow en Marturano sloten wel aan bij Ludwig en Van Vleuten. Het kwartet werkte gebrekkig samen, met oog op ritwinst. Toch breidden de dames gestaag hun voorsprong uit op de achtervolgers, met daarbij rensters als Ashleigh Moolman. Ludwig viel aan maar kwam niet weg, net als Van Vleuten iets later. Cadzow kwam beide keren in de problemen, maar kon terugkeren omdat de andere dames stilvielen.

Sprint tussen Ludwig en Van Vleuten

In de laatste kilometers kwamen de vier amper nog vooruit, ze wilden elkaar immers geen centimeter geven om weg te rijden. De achtervolgers kwamen toch nog tot binnen de halve minuut, maar het was te laat. Het kwartet ging sprinten. Cadzow zette als eerste aan, met nog vierhonderd meter te rijden, maar Ludwig was te sterk. De Deense won, voor Van Vleuten en Cadzow.

Uitslag etappe 2 Tour of Scandinavia 2023

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws