Verwarring alom! Paternoster juicht en krijgt de zege, maar Kopecky zegeviert tóch in millimetersprint Vrouwenwielrennen
Vrouwenwielrennen

Verwarring alom! Paternoster juicht en krijgt de zege, maar Kopecky zegeviert tóch in millimetersprint

Verwarring alom! Paternoster juicht en krijgt de zege, maar Kopecky zegeviert tóch in millimetersprint

De eerste etappe in de Womens Tour of Britain is gewonnen door Letizia Paternoster. Na een heuvelachtige rit met een vlakke slotfase was zij de beste in een sprint van een groep van negen, waarin ze Lotte Kopecky de loef afstak. Paternoster is tevens de draagster van de eerste leiderstrui.

De eerste editie van de Tour of Britain Women, een voortzetting, na allerlei sponsorschermutselingen, op de oude vorm van de Women's Tour, kende een aantal fraaie deelnemers op de lijst. Zo was Lorena Wiebes de grote naam tussen de sprintsters en gaf ook Lotte Kopecky, in aanloop naar haar grote olympische doelen, acte de présence.

Etappe heel lang gesloten, Kopecky en Majerus gooien knuppel in hoenderhok

De eerste etappe kende behoorlijk wat klimwerk, met één klim van de eerste en één van de tweede categorie. Tussen Welshpool en Llandudno golfde het verder vooral op en neer, het parcours leek echter niet lastig genoeg om een sprint op het einde te voorkomen. Het peloton ging in de eerste twee uur dermate hard, dat wegrijden voor geen enkele dame gegeven was.

Daar kwam pas in de voorfinale verandering in. Er werd ineens slag om stoot gedemarreerd en een fraai groepje met hele grote namen wist zich los te weken: Lotte Kopecky en Christine Majerus (SD Worx-Protime) kregen gezelschap van Pfeiffer Georgi (dsm-firmenich PostNL), Lizzie Deignan en Emma Henderson (Britse selectie) en Ruby Roseman Gannon (Liv-AlUla). Vanuit het peloton maakten later ook Letizia Paternoster (Liv-AlUla), Victorie Guilman (St.Michel-Mavic-Auber93) en Eline Jansen (VolkerWessels) de oversteek. Het negental werkte goed samen en pakte rap een dikke minuut op de grote groep.

Beresterke groep van negen houdt peloton op ruime afstand, Kopecky en Paternoster maken er zenuwslopende sprint van

De voorsprong groeide snel en het peloton stond vrij machteloos tegenover het sterke negental. Met een voorsprong van drie minuten kreeg bijvoorbeeld ook Kopecky al een flinke hap tijd op de andere klassementsvrouwen uit het peloton. Zij moest in de sprint nog wel even afrekenen met Paternoster, de snelle Italiaanse van Liv-AlUla. Dat lukte uiteindelijk niet! De wereldkampioene ging als eerste van de twee dames aan, maar Paternoster kwam voorbij gezoefd en troefde de Belgische net voor de streep af.

Zo was het, toch? Dus niet! Uiteindelijk werd de fotofinish nogmaals flink bestudeerd en bleek de Belgische tóch de zege naar zich toe te hebben getrokken. De jump van Paternoster kwam te laat. Kopecky neemt met haar overwinning gelijk een voorschot op een mooie plaats in het eindklassement, aangezien het peloton op grote afstand eindigde.

Uitslag etappe 1 Women's Tour of Britain 2024

Results powered by FirstCycling.com

Place comments

666

0 Comments

More comments

You are currently seeing only the comments you are notified about, if you want to see all comments from this post, click the button below.

Show all comments

more news