Vollering en co in 2025 ook over de Poggio? 'Plannen voor een Milaan-Sanremo voor vrouwen concreet' Vrouwenwielrennen
Vrouwenwielrennen

Vollering en co in 2025 ook over de Poggio? 'Plannen voor een Milaan-Sanremo voor vrouwen concreet'

Vollering en co in 2025 ook over de Poggio? 'Plannen voor een Milaan-Sanremo voor vrouwen concreet'

Milaan-Sanremo is het enige voorjaarsmonument dat nog geen editie organiseert voor vrouwen. 'Nog', want volgens het Belgische HLN ziet het er sterk naar uit dat ook deze wedstrijd vanaf volgend jaar een wedstrijd voor vrouwen kent. RCS, de organisatie die ook verantwoordelijk is voor de Giro d'Italia, zou namelijk concrete plannen hebben om dit te bolwerken. Toch liggen er ook nog wat obstakels op de weg...

Waar de Ronde van Vlaanderen voor vrouwen al sinds 2004 bestaat, bleven de andere voorjaarsmonumenten lange tijd achter. Luik-Bastenaken-Luik werd in 2017 het tweede voorjaarsmonument met een vrouwenwedstrijd. Nadat Parijs-Roubaix in 2021, na een door Covid-19 mislukte poging in 2020, ook voor het eerst een vrouweneditie had, was Milaan-Sanremo het laatst overgebleven voorjaarsmonument dat nog niet om was. Tot volgend jaar dus, als het aan de RCS ligt.

Trofeo Binda grootste probleem voor Milaan-Sanremo

Volgens HLN wil RCS de vrouwenwedstrijd op dezelfde dag organiseren als de mannenwedstrijd: op de derde zaterdag van maart. Dit is gelijk een groot obstakel. De dag ná de derde zaterdag van maart staat op de vrouwenkalender de Trofeo Alfredo Binda op het programma. Deze Italiaanse klassieker wordt al sinds 1974 georganiseerd en is daarmee een vast begrip op de kalender van het vrouwenpeloton. Qua reistijd geeft dit een probleem omdat de rensters dan 350 kilometer zouden moeten afleggen vanaf de finish in San Remo tot de start van de Trofeo Binda, gelegen in Maccagno con Pino e Veddasca. Sportief gezien zou het ook een probleem zijn om twee zware wedstrijden daags na elkaar te hebben.

Wereldkampioene Lotte Kopecky geeft bij HLN aan dat de wil er zeker is, maar de planning rondom de Trofeo Binda niet genegeerd mag worden. 'We willen heel graag onze eigen versie van Milaan-Sanremo, maar ik en het merendeel van mijn collega's willen niet dat het ten koste gaat van de Trofeo Binda, een koers die bij de dames quasi de status heeft van een monument.' Ook de organisatie van de Trofeo Binda zelf zou alles behalve amused zijn met de plannen van de RCS.

Wat de oplossing dan kan zijn? De Trofeo Binda een week naar voren halen ligt het meest voor de hand. In maart staat er dan een driekoppig blok aan Italiaanse klassiekers op de vrouwenkalender: Strade Bianche in het eerste weekend van maart, Trofeo Binda in het tweede weekende van maart, en Milaan-Sanremo in het derde weekend van maart. Of deze oplossing er daadwerkelijk gaat komen is nog onduidelijk. Of we Vuelta-winnares Demi Vollering daadwerkelijk aan de start van Milaan-Sanremo gaan zien ook. De UCI organiseert in ieder geval eind mei een meeting waar dit vraagstuk ongetwijfeld besproken zal worden. To be continued!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws