Vollering wordt verrast en moet leiderstrui afstaan aan sterke Van Vleuten: Realini grijpt dagzege Vrouwenwielrennen
Vrouwenwielrennen

Vollering wordt verrast en moet leiderstrui afstaan aan sterke Van Vleuten: Realini grijpt dagzege

Vollering wordt verrast en moet leiderstrui afstaan aan sterke Van Vleuten: Realini grijpt dagzege

Gaia Realini heeft de zesde etappe van La Vuelta Femenina op haar naam geschreven. In een spectaculaire waaierrit werd klassementsleidster Vollering verrast (naar verluidt door een plaspauze), waar haar rivale Annemiek van Vleuten glansrijk van profiteerde. De wereldkampioene finishte na een fotofinish als tweede (maar werd nadien wel gehuldigd als dagwinnares), maar nam wel de leiding over van Vollering, die op meer dan een minuut achterstand van het leidende duo finishte.

Daags na de flamboyante zegetocht van Vollering op Mirador de Peñas Llanas stond er een 106 kilometer lange etappe op het programma. De rit kende Castro Urdiales en Laredo als respectievelijk start- en finishplaats. Onderweg moesten er twee noemenswaardige obstakels overwonnen worden, daar de Alto de Fuente de las Varas (6,4 km a 5,4%) en de Puerto de Campo el Hayal (8,2 km a 4,6%) op het programma stonden.

Op het oog kalme etappe mondt spontaan uit in waaierspektakel, Vollering laat zich foppen

Er kon één zaterdagmiddag één DNS genoteerd worden: hardrijdster Chloe Dygert ging als gevolg van oververmoeidheid niet van start in Castro Urdiales. Nadat om 12.30 uur het startschot onder mooie weersomstandigheden geklonken had, werd er voor de verandering eens niet slag om stoot gedemarreerd. De eerste twintig kilometer, die hoofdzakelijk vlak waren, hield het damespeloton zich opvallend rustig en werd er relatief langzaam voortgekabbeld. Na ongeveer 25 kilometer koers kwam daar toch verandering in en probeerden een aantal dames het hazenpad te kiezen. Van een definitieve vlucht van de dag was echter niet snel sprake, aangezien vrijwel alle aanvalspogingen snel in de kiem werden gesmoord.

Waar het voor klassementsleidster Vollering op voorhand misschien een prima te verteren dagje leek te gaan worden, bleek dat slechts een gevalletje 'schijn die bedriegt'. Op zeventig kilometer van de finish, nog ruim voor de twee cols opdoemden, hield de wind op bepaalde stukken stevig huis. Vollering en haar ploeggenotes van SD Worx reden in de tweede helft van het peloton en lieten zich verrassen toen er door Movistar en Jumbo-Visma stevig werd doorgetrokken. Al snel bleek het verschil tussen de twee groepen te zijn opgelopen tot een halve minuut. Aanleiding tot de schifting bleek naar verluidt een plaspauze van Vollering.

De SD Worx-dames waren zodoende aangewezen op de achtervolging. Dat verliep echter niet geheel vlekkeloos, daar de achterstand stukje bij beetje steeds groter werd. Met nog vijftig kilometer te gaan moesten Vollering en co immers al meer dan een minuut zien goed te maken op het eerste peloton, waarin zich onder meer Van Vleuten, Realini en Labous bevonden.

Verslag loopt verder onder tweet.

Van Vleuten trekt stevig door op Alto de Fuente de las Varas, Vollering ziet eindzege uit haar handen glippen

Dat Vollering inmiddels op anderhalve minuut achterstand reed, was voor Van Vleuten geen reden om zich gedeisd te houden. De 40-jarige wereldkampioene ging er aan de voet van de Alto de Fuente de las Varas met een verschroeiende aanval direct vandoor. Dit had als gevolg dat ook de voorste groep steeds verder uitgedund werd. Binnen no-time waren er nog maar twintig tot dertig rensters, die allemaal naar adem zaten te snakken in het wiel van de ontketende Van Vleuten.

Verslag loopt verder onder tweet.

Realini sprint naar dagzege, Van Vleuten pakt leiderstrui; chaos troef na afloop

Van Vleuten had enorm veel zin om een flinke solo-onderneming op touw te zetten. Eén voor één moesten haar naaste concurrentes hun aangehaakte wagonnetje loskoppelen, zich laten uitzakken en hun overwinningskansen als sneeuw voor de zon zien verdwijnen. Vollering kwam ook op de oplopende stroken eigenlijk geen meter dichterbij. Een ijzersterke Van Vleuten stelde ook op de tweede en laatste gecategoriseerde col van de dag haar superbenen tentoon. Enkel de kleine Trek-Segafredo renster Realini kon de Nederlandse wielergodin bijhouden.

Het duo Van Vleuten-Realini had op de top van de Puerto de Campo el Hayal zo'n vijftig seconden voorsprong op een achtervolgend groepje met Evita Muzic, Erica Magnaldi en Juliette Labous. De groep van Vollering volgde inmiddels al op bijna twee minuten, waarmee het binnenhengelen van de eindzege een zo goed als een kansloos project leek te gaan worden. Muzic, Magnaldi en Labous werden weliswaar ingerekend, maar de regenboogvogel was al lang en breed gevlogen. Met nog vijf kilometer voor de boeg bedroeg de voorsprong van Van Vleuten en Realini nog altijd meer dan één minuut.

Ook de strijd om de dagzege was een spannende. Van Vleuten gaf de zege niet zomaar cadeau aan Realini. Een listige sprint-à-deux moest dus uitkomst bieden. Het werd een spannende sprint, die uiteindelijk nipt werd gewonnen door de Italiaanse. Van Vleuten moest dus genoegen nemen met een tweede plaats in de strijd om de dagzege, maar mocht zich wel op het podium melden voor de leiderstrui. Loes Adegeest won de sprint op plek drie. Vollering werd vijfde (op 1.04 minuut) en staat met nog één rit te gaan op 1.11 minuut achterstand van Van Vleuten. Na afloop van de etappe was het chaos troef. Van Vleuten werd gehuldigd als zijnde etappewinnares, waarna niet veel later tóch Realini het podium op moest voor die prijs. De ceremonie-taferelen hadden daarmee iets weg van een slapstick.

Uitslag etappe 6 Vuelta Femenina 2023

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws