Voorbeschouwing Luik-Bastenaken-Luik vrouwen 2024 | Vollering wil slag slaan in de stijtageslag Vrouwenwielrennen
Vrouwenwielrennen

Voorbeschouwing Luik-Bastenaken-Luik vrouwen 2024 | Vollering wil slag slaan in de stijtageslag

Voorbeschouwing Luik-Bastenaken-Luik vrouwen 2024 | Vollering wil slag slaan in de stijtageslag

Ook de vrouwen zetten komende zondag een punt achter een lang voorjaar. Sinds 2017 wordt hun editie van Luik-Bastenaken-Luik verreden, waarmee ze de klassieke periode afsluiten met een stevige klimklassieker en vervolgens de pijlen op de Vuelta voor vrouwen van komende week kunnen gaan richten. In de Leiderstrui neemt je nog een keer mee!

Zeven edities, zes keer een Nederlandse winnares: dat is Luik-Bastenaken-Luik in een notendop. Anna van der Breggen, Annemiek van Vleuten en Demi Vollering wonnen de koers elk twee keer, waarmee die laatste haar inmiddels gestopte landgenotes dit jaar voorbij kan streven.

Praktische informatie Luik-Bastenaken-Luik vrouwen 2024

  • Zondag 21 april 2024
  • Deelnemers
  • Klassering: WorldTour

In dit artikel

  • Laatste winnaars
  • Parcours, weer en tijden
  • Favorieten
  • TV-informatie

Laatste winnaars Luik-Bastenaken-Luik vrouwen

2023 Demi Vollering
2022 Annemiek van Vleuten
2021 Demi Vollering
2020 Lizzie Deignan
2019 Annemiek van Vleuten
2018 Anna van der Breggen
2017 Anna van der Breggen

Parcours, weer en tijden Luik-Bastenaken-Luik vrouwen 2024

Geen Luik-Bastenaken-Luik, maar Bastenaken-Luik voor de vrouwen. Daarmee is de koers wel identiek aan de tweede helft van de wedstrijd bij de mannen. Vanaf zo'n 95 kilometer van de aankomst beginnen de dames aan de beklimmingen, met negen steile paters die elkaar vrij snel zullen opvolgen om op die manier body te geven aan de finale van deze Luik-Bastenaken-Luik.

Na het doorkruisen van Vielsalm leidt de Côte de Mont-le-Soie (1,7 km aan 7,9%) een sectie met vervolgens achter mekaar Côte de Wanne (3,6 km aan 5,1%), Col de Stockeu (1,0 km aan 12,5%) en Côte de la Haute-Levée (2,2 km aan 7,5%) in, waarbij met name de Stockeu met zijn stijgingspercentages wel voor brokken kan gaan zorgen.

Via de langste van allemaal, de Col du Rosier (4,4 km aan 5,9%), trekken we na het passeren van Spa vervolgens naar Côte de Desnié (1,6 km aan 8,1%). Dat is eveneens een belangrijke, al is het maar omdat we nadien via een gevaarlijke afzink naar de welbekende Côte de la Redoute (1,6 km aan 9,4%) trekken. Is de finale nog niet begonnen, dan kun je er gif op innemen dat dat nu wel het geval gaat zijn.

Resten nog? Allereerst de Col des Forges (1,3 km a 7,8%), maar belangrijker nog: de Côte de la Roche-aux Faucons (1,3 km aan 11,0%) natuurlijk, op circa dertien kilometer van de aankomst. Richting Luik moeten er ook nog wat hoogtemeters overwonnen worden, maar de laatste acht kilometer lopen voor het overgrote deel toch wel in dalende lijn.

Voorbeschouwing Luik-Bastenaken-Luik vrouwen 2024 | Vollering wil slag slaan in de stijtageslag

Beklimmingen
15,8 km: Côte de Saint-Roch (1,0 km aan 11,2%)
59,7 km: Côte de Mont-le-Soie (1,7 km aan 7,9%)
67,9 km: Côte de Wanne (3,6 km aan 5,1%)
74,5 km: Col de Stockeu (1,0 km aan 12,5%)
78,7 km: Côte de la Haute-Levée (2,2 km aan 7,5%)
92,9 km: Col du Rosier (4,4 km aan 5,9%)
106,2 km: Côte de Desnié (1,6 km aan 8,1%)
119,0 km: Côte de la Redoute (1,6 km aan 9,4%)
129,7 km: Col des Forges (1,3 km a 7,8%)
139,6 km: Côte de la Roche-aux Faucons (1,3 km aan 11,0%)

Weer
Zo slecht als woensdag in de Waalse Pijl lijkt het niet te gaan worden, maar ook zondag moeten de coureurs in en rondom Luik op hun hoede zijn. Met een temperatuur van 10 graden Celsius wordt het sowieso aan de frisse kant, waarbij er ook nog regen kan vallen. Goed letten op de kleding!

Tijden

Start: 13.35 uur
Finish: ongeveer 17.53 uur

Favorieten Luik-Bastenaken-Luik vrouwen 2024

Demi Vollering kan haar naam voor de derde maal op de erelijst van Luik-Bastenaken-Luik zetten en zal erop gebrand zijn om dit te verwezenlijken. De kopvrouw van SD Worx-Protime won dit jaar nog niet, maar zat er elke koers wel heel dicht bij. Daarbij is een slijtageslag als Luik normaliter iets wat haar normaal goed ligt. Ook Lotte Kopecky verschijnt aan de start, maar of de wereldkampioene nog iets in de tank heeft?

De concurrentie zal vanuit de gekende hoeken komen. Dan denken we in eerste instantie aan Lidl-Trek, dat met Shirin van Anrooij en met name Elisa Longo Borghini twee geduchte kanshebsters aan het vertrek brengt. Longo Borghini stond - op de Amstel Gold Race na - in elke grote klassieker op het podium en verkeert in de vorm van haar leven.

van anrooij longo borghini niewiadoma

Kasia Niewiadoma verloste zichzelf woensdag in de Waalse Pijl van een lange last door namens Canyon/SRAM haar eerste wedstrijd sinds 2019 (!) te winnen. De dame uit Polen heeft zichzelf op die manier, met Elise Chabbey aan haar zijde, ook in een favorietenrol voor aankomende zondag gefietst. Tot die categorie sterke klimsters rekenen we ook Aisleigh Moolman (AG Insurance Soudal Quick-Step), Juliette Labous (dsm-firmenich PostNL), Olivia Baril (Movistar), Mavi Garcia (Jayco AlUla) en Evita Muzic (FDJ-Suez).

Vanuit Nederlandse hoek is ook de deelname van Riejanne Markus (Visma | Lease a Bike), Amber Kraak (FDJ-Suez) en Yara Kastelijn/Pauliena Rooijakkers (Fenix-Deceuninck) interessant: allen dames die mee kunnen doen om de mooie ereplaatsen. En dan is er natuurlijk ook nog Marianne Vos, de sluwe dame van Visma!

Favorieten Luik-Bastenaken-Luik vrouwen 2024, volgens In de Leiderstrui

Topfavoriet: Elisa Longo Borghini (Lidl-Trek) en Demi Vollering (SD Worx-Protime)

Outsiders: Kasia Niewiadoma (Canyon/SRAM), Lotte Kopecky (SD Worx-Protime), Aisleigh Moolman (AG Insurance Soudal Quick-Step), Marianne Vos (Visma | Lease a Bike) en Shirin van Anrooij (Lidl-Trek)
Longshots: Evita Muzic, Amber Kraak (FDJ-Suez), Mavi Garcia (Jayco AlUla), Riejanne Markus (Visma | Lease a Bike), Pauliena Rooijakkers (Fenix-Deceuninck), Elise Chabbey (Canyon/SRAM), Juliette Labous (dsm-firmenich PostNL) en Olivia Baril (Movistar)

TV Luik-Bastenaken-Luik vrouwne 2024

De uitzending start dan al om 12.30 uur op het hoofdkanaal en online platformen van Eurosport. Sporza sluit een uurtje later om 13.30 uur en laat de uitzending lopen tot na de finish van de vrouwenkoers omstreeks 19.00 uur, terwijl de NOS in de middagprogrammering ook voldoende ruimte inbouwt voor de koers.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws