Voorbeschouwing NK tijdrijden 2022 (vrouwen) | Van Dijk vijftien (!) jaar na eerste titel topfavoriete Vrouwenwielrennen
Vrouwenwielrennen

Voorbeschouwing NK tijdrijden 2022 (vrouwen) | Van Dijk vijftien (!) jaar na eerste titel topfavoriete

Voorbeschouwing NK tijdrijden 2022 (vrouwen) | Van Dijk vijftien (!) jaar na eerste titel topfavoriete

De dameskalender van deze zomer kent een flinke upgrade met de komst van de Tour des Femmes, maar in Nederland houden we het eind juni nog even bij het oude, vertrouwde NK voor de vrouwen. In de Leiderstrui blikt daar maar al te graag op vooruit!

Vijftien (!) jaar na haar eerste zege op het NK tijdrijden kan Ellen van Dijk hier voor haar vijfde titel tegen de klok gaan. Sowieso is zij van de afgelopen tien jaar één van de drie rensters die het rood-wit-blauw wist op te halen. De ene (Anna van der Breggen) is inmiddels gestopt, de andere (Annemiek van Vleuten) doet in 2022 niet mee.

Laatste winnaars NK tijdrijden vrouwen

2021 Anne van der Breggen
2020 Niet verreden
2019 Annemiek van Vleuten
2018 Ellen van Dijk
2017 Annemiek van Vleuten
2016 Annemiek van Vleuten
2015 Anna van der Breggen
2014 Annemiek van Vleuten
2013 Ellen van Dijk
2012 Ellen van Dijk

Parcours, weer en tijden NK tijdrijden vrouwen 2022

Afgelopen jaar werd het NK tijdrijden ook verreden in Emmen, maar toen zat de Muur van Emmen in het parcours opgenomen. Dit seizoen is dat niet het geval: de rensters starten in Wildlands, dierentuin/amusementenpark in de stad in Drenthe.

Het parcoursloopt via de Vreding, Westenesscherstraat, Slenerweg, Meulenkampweg, Oosterveldweg, Ermerweg, Hondsrugweg en via het fietspad bij de Holdert naar het Raadhuisplein, waar de finish is. De elite dames zullen het parcours, dat 14,7 kilometers lang is, twee keer afleggen. In totaal moet er dus 29,4 kilometer afgewerkt worden.

Voorbeschouwing NK tijdrijden 2022 (vrouwen) | Van Dijk vijftien (!) jaar na eerste titel topfavoriete

Weer
Het is prima weer in Emmen woensdag. Het zal 22 á 23 graden zijn in het Drentse land, terwijl de wind vanuit het noorden komt. Kans op neerslag is er niet volgens de meteorologische modellen.

Tijden
Start: 14.35 uur (eerste renner)
Finish: 16.00 uur (laatste renner)

Favorieten NK tijdrijden vrouwen 2022

We gaven in de eerste alinea's van dit stuk al een voorzetje: als we de logica van de afgelopen maanden respecteren, is Ellen van Dijk dé topfavoriete voor dit NK tijdrijden bij de vrouwen. De renster van Trek-Segafredo verbrak recent het werelduurrecord in het Zwitserse Grenchen en dit NK zou een mooie kers op de taart zijn richting de zomer.

Om de blikvangster een loer te kunnen draaien, moet je een dijk van een tijdrit - haha - kunnen rijden. De eerste naar wie we dan kijken, is Riejanne Markus van Jumbo-Visma. De 27-jarige renster stond nog nooit op het podium van dit NK, maar kwam dit jaar in de EasyToys Bloeizone Fryslan Tour aardig dicht bij Van Dijk.

Voorbeschouwing NK tijdrijden 2022 (vrouwen) | Van Dijk vijftien (!) jaar na eerste titel topfavoriete
Riejanne Markus

Shirin van Anrooij, net als Van Dijk uit het kamp van Trek-Segafredo, maakt ook een reële kans op een podiumplek in Emmen. Op het sterk bezette NK van vorig jaar eindigde ze al als zevende, en op haar leeftijd (20 jaar) heeft ze alleen nog maar progressie gemaakt.

Andere dames die voor een top drie/vijf kunnen gaan zijn Lieke Nooijen, Mischa Bredewold (Parkhotel Valkenburg), Loes Adegeest (IBCT), Anouska Koster, Karlijn Swinkels (Jumbo-Visma) en Maaike Boogaard (UAE).

TV NK tijdrijden vrouwen 2022

Het is nog niet duidelijk of het NK ergens live wordt uitgezonden woensdag. NOS en RTV Drenthe doen dit in ieder geval niet, maar niet getreurd: bij In de Leiderstrui zorgen we voor de nodige info.

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws