Voorbeschouwing NK tijdrijden 2022 (mannen) | Eerste wedstrijd van Tom Dumoulins last dance Wielrennen
Wielrennen

Voorbeschouwing NK tijdrijden 2022 (mannen) | Eerste wedstrijd van Tom Dumoulins last dance

Voorbeschouwing NK tijdrijden 2022 (mannen) | Eerste wedstrijd van Tom Dumoulins last dance

Nu de voorbereidingskoersen op de Ronde van Frankrijk allemaal afgelopen zijn, is het tijd voor het tussendoortje: de NK's, om te beginnen op de tijdritfiets. In de Leiderstrui maakte een voorbeschouwing voor het NK tegen de klok in Emmen.

Tom Dumoulin kan in Emmen voor zijn vijfde titel in het tijdrijden in Nederland gaan. De klassementsrenner van Jumbo-Visma rijdt dit jaar - zoals bekend - zijn laatste NK, wat hij ongetwijfeld wil 'vieren' met een overwinning. Op de erelijst prijken ook namen van mannen als Jos van Emden, Dylan van Baarle, Wilco Kelderman en Lieuwe Westra.

Laatste winnaars NK tijdrijden mannen

2021 Tom Dumoulin
2020 Niet verreden
2019 Jos van Emden
2018 Dylan van Baarle
2017 Tom Dumoulin
2016 Tom Dumoulin
2015 Wilco Kelderman
2014 Tom Dumoulin
2013 Lieuwe Westra
2012 Lieuwe Westra

Parcours, weer en tijden NK tijdrijden mannen 2022

Afgelopen jaar werd het NK tijdrijden ook verreden in Emmen, maar toen zat de Muur van Emmen in het parcours opgenomen. Dit seizoen is dat niet het geval: de renners starten in Wildlands, dierentuin/amusementenpark in de stad in Drenthe en moeten vooral gaan stoempen in het Drentse land.

Het parcoursloopt via de Vreding, Westenesscherstraat, Slenerweg, Meulenkampweg, Oosterveldweg, Ermerweg, Hondsrugweg en via het fietspad bij de Holdert naar het Raadhuisplein, waar de finish is. De elite mannen zullen het parcours, dat 14,7 kilometers lang is, twee keer afleggen. In totaal moet er dus 29,4 kilometer afgewerkt worden, waarbij het aantal bochten op één hand te tellen is.

Voorbeschouwing NK tijdrijden 2022 (mannen) | Eerste wedstrijd van Tom Dumoulins last dance

Weer
Het is prima weer in Emmen woensdag. Het zal 22 á 23 graden zijn in het Drentse land, terwijl de wind vanuit het noorden komt. Kans op neerslag is er niet volgens de meteorologische modellen.

Tijden
Start: 16.10 uur (eerste renner)
Finish: 18.00 uur (laatste renner)

Favorieten NK tijdrijden mannen 2022

Er is maar één man die hier als absolute blikvanger van start zal gaan: Tom Dumoulin werkt op dit NK tijdrijden in Emmen zijn eerste officiële wedstrijd af sinds zijn bekendmaking dat hij na dit lopende seizoen zal stoppen als professioneel wielrenner. De titelverdediger gaat van start als topfavoriet, wat meer dan logisch is op basis van zijn prestaties van dit jaar in verschillende tijdritten.

De concurrentie komt onder meer uit de hoek van Trek-Segafredo. Bauke Mollema is voor het eerst in jaren weer van de partij nadat hij in de slottijdrit van de Giro al als vierde eindigde. Zijn ploeggenoot Daan Hoole maakte afgelopen week nog indruk met een derde plaats in de tijdrit in de Baloise Belgium Tour.

Voorbeschouwing NK tijdrijden 2022 (mannen) | Eerste wedstrijd van Tom Dumoulins last dance
Bauke Mollema

Jumbo-Visma brengt - naast Dumoulin - nog enkele kanshebbers op een podiumplek aan de start. Jos van Emden is er als winnaar van 2019 opnieuw bij, terwijl Tim en Mick van Dijke de jongere garde van de supermarkformatie vertegenwoordigen. Gijs Leemreize doet ook mee.

Sebastian Langeveld (EF Education-EasyPost) en Julius van den Berg (EF Education-EasyPost) behoren tot de outsiders. Thymen Arensman zou normaal ook een van de favorieten zijn, maar hij staat na zijn opgave in de Ronde van Zwitserland niet aan de start hier. Tot slot: een eervolle vermelding voor Elmar Reinders (Riwal) en Marien Bogerd (Allinq), vorig jaar zesde en zevende.

TV NK tijdrijden mannen 2022

Het is nog niet duidelijk of het NK ergens live wordt uitgezonden woensdag. NOS en RTV Drenthe doen dit in ieder geval niet, maar niet getreurd: bij In de Leiderstrui ben je altijd aan het goede adres voor de nodige info.

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws