Voorbeschouwing Omloop Het Nieuwsblad vrouwen 2022 | Kopecky, Balsamo of een Nederlandse? Vrouwenwielrennen
Vrouwenwielrennen

Voorbeschouwing Omloop Het Nieuwsblad vrouwen 2022 | Kopecky, Balsamo of een Nederlandse?

Voorbeschouwing Omloop Het Nieuwsblad vrouwen 2022 | Kopecky, Balsamo of een Nederlandse?

Ook het internationale vrouwenpeloton staat inmiddels weer te trappelen om het klassiekerseizoen aan te vangen. Dit doen ze, net als de mannen, geheel volgens de traditie met de Omloop Het Nieuwsblad. In de Leiderstrui bereid je voor op wat komen gaat!

Praktische informatie Omloop Het Nieuwsblad vrouwen 2022

  • Zondag 26 februari 2022
  • Deelnemers
  • Klassering: 1.Pro

In dit artikel

  • Laatste winnaars
  • Parcours, weer en tijden
  • Favorieten
  • TV-informatie

Laatste winnaars Omloop Het Nieuwsblad vrouwen 2022

2021 Anna van der Breggen
2020 Annemiek van Vleuten
2019 Chantal van den Broek-Blaak
2018 Christina Siggaard
2017 Lucinda Brand
2016 Elizabeth Deignan
2015 Anna van der Breggen
2014 Amy Pieters
2013 Tiffany Cromwell
2012 Loes Gunnewijk

Parcours, weer en tijden Omloop Het Nieuwsblad vrouwen 2022

Voorbeschouwing Omloop Het Nieuwsblad vrouwen 2022 | Kopecky, Balsamo of een Nederlandse?

Waar de Haaghoek bij de mannen de hoeksteen is van het parcours met drie passages, komen de dames slechts één keer over die kasseistrook. De finale van de 129 kilometer lange wedstrijd is wel hetzelfde bij zowel de mannen als vrouwen, die zo'n uur en kwartier na elkaar finishen in die volgorde.

Dat betekent dat de finale bij de dames zo'n zestig kilometerlang zal zijn, beginnend bij de Edalereberg na 69 kilometer koers. Vervolgens gaat het via de Wolvenberg en Marloboroughstraat naar de drietrapsraket Leberg-Berendries-Vossenhol, om de definitieve schifting vervolgens door te voeren op de gekende dubbel Kapelmuur-Bosberg.

Een veeleisende race dus, en het is ook niet gek dat we de afgelopen drie jaar een solo winnares hadden met achtereenvolgens Chantal van den Broek-Blaak, Annemiek van Vleuten en Anna van der Breggen: de crème de la crème van het internationale dameswielrennen. Ook dit jaar verwachten we weer een winnares uit die categorie, al is de kans op een rappe vrouw dit jaar wel ietwat groter. Dit komt mede door de tegenwind op het laatste stuk.

Beklimmingen
69,0 km: Edalereberg (1500 meter aan 4,2%)
74,0 km: Wolvenberg (645 meter aan 7,9%)
89,0 km: Marlboroughstraat (900 meter aan 4,4%)
94,0 km: Leberg (950 meter aan 4,2%)
98,0 km: Berendries (940 meter aan 7,0%)
100,0 km: Vossenhol (1270 meter aan 3,6%)
112,0 km: Kapelmuur (1100 meter aan 7,6%)
116,0 km: Bosberg (980 meter aan 5,8%)

Kasseistroken
56,0 km: Huisepontsweg (1800 meter)
71,0 km: Holleweg (1500 meter)
77,0 km: Kerkgate (800 meter)
80,0 km: Jagerij (800 meter)
91,0 km: Haaghoek (2000 meter)

Weer
Het is zaterdag zo'n 7 graden Celsius zijn en overwegend zonnig in de omgeving van finishplaats Ninove, terwijl de wind lichtjes vanuit het zuidwesten blaast. Dat betekent dat de wind na de Bosberg in het nadeel van de aanvallers en in het voordeel van de sterkere sprintsters blaast.

Tijden
Start: 13.25 uur
Finish: 17.15 uur

Favorieten Omloop Het Nieuwsblad vrouwen 2022

Het gros van de topvrouwen zal aan de start staan in Gent zaterdagmiddag: SD Worx is (zoals zo vaak) de te kloppen ploeg. De Nederlandse formatie moet het dan wel zonder de winnares van vorig jaar, Anna van der Breggen, doen, maar haalde daar wat schoon volk voor terug: de Belgische thuisfavoriete Lotte Kopecky werd binnengehengeld, evenals de Zwitserse tempovrouw Marlen Reusser. Tel daar Demi Vollering, ex-winnares Chantal van den Broek-Blaak en de betrouwbare Elisa Checchini bij op en je hebt het over een sterrenensemble.

Mocht het op een venijnige spurt uitlopen, dan dienen Kopecky en co wel ernstig rekening te houden met wereldkampioene Elisa Balsamo. De Italiaanse doet het met landgenote Elisa Longo Borghini aan haar zijde, maar heeft met onder meer vrouw-in-vorm Ellen van Dijk nog wat troeven aan haar zijde bij Trek-Segafredo.

Voorbeschouwing Omloop Het Nieuwsblad vrouwen 2022 | Kopecky, Balsamo of een Nederlandse?

En dan is er natuurlijk ook nog altijd Annemiek van Vleuten. Het betekent voor haar de terugkeer naar kasseien na haar val in Parijs-Roubaix, maar Van Vleuten is altijd een vrouw om rekening mee te houden. Movistar heeft ook nog Emma Norsgaard achter de hand, de nummer twee van vorig jaar.

Een andere vrouw die de afgelopen weken de nodige indruk maakte is Marta Bastianelli van UAE Team ADQ. Ze won de Vuelta CV Feminas en een rit in de Ronde van Valencia voor vrouwen en heeft een uitstekend trackrecord in de Vlaamse klassiekers. Een andere rappe dame aan de finish is Lorena Wiebes van Team DSM.

Mocht er een groepje wegrijden op één van de heuvels, dan zou er zomaar een spervuur aan demarrages kunnen ontstaan. Vrouwen die daarvan kunnen profiteren zijn Kasia Niewiadoma (Canyon-SRAM), Grace Brown (FDJ), Elizabeth Banks (EF) en Liane Lippert (Team DSM).

TV Omloop Het Nieuwsblad 2022

De Omloop Het Nieuwsblad voor vrouwen is na afloop van de mannenrace te zien op NPO 1, Sporza (Eén) en Eurosport (1 en de Player). Dit zal vanaf ongeveer 16.30 uur zijn.

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws