Voorbeschouwing Parijs-Roubaix vrouwen 2024 | Met andere woorden: de Hel van het Noorden! Vrouwenwielrennen
Vrouwenwielrennen

Voorbeschouwing Parijs-Roubaix vrouwen 2024 | Met andere woorden: de Hel van het Noorden!

Voorbeschouwing Parijs-Roubaix vrouwen 2024 | Met andere woorden: de Hel van het Noorden!

Het is Parijs-Roubaix-weekend. Zondag is het aan de mannen, maar als één van de weinige wedstrijden krijgen de vrouwen een volledige zaterdag op hun conto, waardoor jij, ik en wij allemaal kunnen genieten van twee dagen kasseien in het noorden van Frankrijk. In de Leiderstrui maakt je lekker voor de zaterdagrace!

Parijs-Roubaix Femmes avec Zwift - zoals de koers officieel heet - wordt voor een vierde keer georganiseerd. Eigenlijk zouden de dames in 2020 hun debuut mogen maken in de Hel van het Noorden, maar destijds gooide corona roet in het eten. Eén jaar nadien was het in oktober - opnieuw door corona - te doen, waar Lizzie Deignan de eerste editie op haar naam scheef.

In 2022 was het aan Elisa Longo Borghini om de koers te winnen, waarna de koers vorig jaar verrassend gewonnen werd door de Canadese Alison Jackson. Zij was de snelste van een vlucht die de echte toppers af kon houden. Een Nederlandse of Belgische winnares zagen we dus nog niet in Roubaix.

Praktische informatie Parijs-Roubaix vrouwen 2024

In dit artikel

  • Laatste winnaars
  • Parcours, weer en tijden
  • Favorieten
  • TV-informatie

Laatste winnaars Parijs-Roubaix vrouwen

2023 Alison Jackson
2022 Elisa Longo Borghini
2021 Lizzie Deignan

Parcours, weer en tijden Parijs-Roubaix  vrouwen 2024

Parijs-Roubaix voor vrouwen is in totaal 148 kilometer lang en zal aanvangen in Denain, dat we natuurlijk kennen van de GP Denain. Vanuit de startplaats maken we eerst een zuidelijke lus van circa vijftig kilometer, waarin we de vertreklijn nog eens passeren. Nu worden de dames echter gesommeerd noordwaarts verder te fietsen, waarna snel de eerste van in totaal zeventien kasseistroken volgt.

Net als bij de mannen zijn deze aangegeven via een sterrensysteem om de moeilijkheidsgraad aan te geven. De eerste, van Hornaing naar Wandignies, heeft er direct vier. Het bos van Wallers, oftewel de strook van Arenberg, laten de dames wel links liggen. De overige twee stroken die er standaard vijf hebben, Carrefour de l'Arbre en Mons-en-Pevele, zijn wel in het parcours opgenomen.

Gek is dat niet, daar de dames het overgrote deel van de finale van de mannen volgen. Dat betekent eveneens een snelle opeenvolging van zware stroken en de afsluiter met makkelijkere stukken als Gruson, Willems naar Hem en Roubaix zelf, waarna we uiteraard eindigen met de befaamde wielerbaan in de Noord-Franse plaats!

Voorbeschouwing Parijs-Roubaix vrouwen 2024 | Met andere woorden: de Hel van het Noorden!

Kasseistroken

paris roubaix femmes stroken

Weer
De weersomstandigheden vallen de gehele week in aanloop naar Parijs-Roubaix wat tegen, maar op wedstrijddag zaterdag slaat dat volledig om. Dan wordt het namelijk 24 (!) graden Celsius. De wind zal echter wel een belangrijke rol spelen, meer nog dan op zondag. De wedstrijd begint vanuit Denain, waar vanuit de start al windkracht 4 vanuit het zuid-zuidwesten zal blazen. Schuin in de rug, wat normaliter dé opportuniteit geeft tot waaiers.

Tijden
Start: 13.35 uur
Finish: ongeveer 17.33 uur

Favorieten Parijs-Roubaix 2024

Let op: de deelnemerslijst is nog niet officieel, dus er kunnen nog wijzigingen volgen.

Wereldkampioene Lotte Kopecky van SD Worx-Protime noteren we als absolute topfavoriete voor de vrouweneditie van Parijs-Roubaix. De Belgische won de koers nog nooit, maar met haar kwaliteiten (explosief, technisch en lang vermogens kunnen duwen) zou ze absoluut een waardig winnares zijn. Vorig jaar trok de ploeg in de hectische slotfase de kaart-Femke Markus, die er net als onder meer Christine Majerus, Chantal van den Broek-Blaak en vooral Lorena Wiebes opnieuw bij zal zijn.

Als er één dames tuk is op een overwinning in Parijs-Roubaix, dan is het Marianne Vos wel. De Nederlandse van Visma | Lease a Bike - die al Omloop Het Nieuwsblad en Dwars door Vlaanderen won - gaat in Denain van start als absolute kopvrouw en zal haar koers willen inrichten op het maximaliseren van haart winstkansen in Roubaix.

Voorbeschouwing Parijs-Roubaix vrouwen 2024 | Met andere woorden: de Hel van het Noorden!

Lidl-Trek is tot dusver dé ploeg, met onder meet het winnen van Ronde van Vlaanderen. Ex-winnares Elisa Longo Borghini is er echter normaliter niet bij en ook Shirin van Anrooij is nog niet bevestigd, maar met Elisa Balsamo, Ellen van Dijk en Lucinda Brand hebben ze nog volk wat kans maakt. dsm-firmenich PostNL kan ook op meerdere paarden wedden, met de snelle Charlotte Kool en klassiek specialist Pfeiffer Georgie voorop.

Naast Balsamo zijn ook de eveneens snelle Letizia Paternoster (Jayco AlUla), Maria Confalonieri (Uno-X) en Chiara Consonni (UAE) erbij, alsook klassieke coureurs als Christina Schweinberger (Fenix-Deceuninck, bij afwezigheid van Puck Pieterse), Elisa Chabbey (Canyon/SRAM) en Arlenis Sierra/Emma Norsgaard van Movistar. Of krijgen we zelfs een verrassing van het kaliber Alison Jackson, die haar titel uiteraard komt verdedigen? De piepjonge Zoe Backstedt misschien? Of hardrijdster Grace Brown van FDJ-Suez?

Wie zijn volgens In de Leiderstrui de favorieten voor Parijs-Roubaix vrouwen 2024?

Topfavoriet: Lotte Kopecky (SD Worx-Protime) en Marianne Vos (Visma | Lease a Bike)

Outsiders: Elisa Balsamo (Lidl-Trek), Pfeiffer Georgi (dsm-firmenich PostNL), Lorena Wiebes (SD Worx-Protime) en Chiara Consonni (UAE-Team ADQ)
Longshots: Maria Confalonieri (Uno-X), Christine Majerus (SD Worx-Protime), Letizia Paternoster (Jayco AlUla), Charlotte Kool (dsm-firmenich PostNL), Elise Chabbey (Canyon/SRAM), Lucinda Brand (Lidl-Trek), Christina Schweinberger (Fenix-Deceuninck), Alison Jackson (EF Education-EasyPost) en Arlenis Sierra (Movistar)

Data powered by FirstCycling.com

TV Parijs-Roubaix 2024

Op zaterdag denderen de vrouwen over de Franse kasseien, welke je vanaf circa 15.00 uur in de middag volgen via Eurosport (online platformen en hoofdkanaal), NOS Sport (NPO 1) en Sporza (VRT 1).

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws