Voorbeschouwing Parijs-Roubaix 2024 | Van der Poel is niet van plan zijn kassei af te staan Wielrennen
Wielrennen

Voorbeschouwing Parijs-Roubaix 2024 | Van der Poel is niet van plan zijn kassei af te staan

Voorbeschouwing Parijs-Roubaix 2024 | Van der Poel is niet van plan zijn kassei af te staan

Het ene Monument is pas net achter de rug, maar de volgende staat in de coulissen alweer klaar. Komende zondag treffen de groten ter aarde elkaar in Noord-Frankrijk, waar L'Enfer, Parijs-Roubaix op de rol staat. In de Leiderstrui blikt vooruit op de calvarietocht, de Hel van het Noorden.

Chaos in Hell, is de titel van de YouTube-highlightsvideo van vorig jaar. Dat zegt alles over Parijs-Roubaix, vorig jaar gewonnen door Mathieu van der Poel. De Nederlander van Alpecin-Deceuninck reed in de absolute slotfase weg bij concurrent Wout van Aert, die jammerlijk genoeg op één van de laatste stroken getroffen werd door een lekke band.

Het jaar voordien was er met Dylan van Baarle ook al Nederlands succes. De man uit Zoetermeer behaalde het befaamde Vélodrome in Roubaix solo, slechts luttele maanden na de legendarische door Sonny Colbrelli gewonnen oktobereditie. De jaren voordien stonden ook bol van enkele mooie edities, met onder meer Greg Van Avermaet, Matthew Hayman en Niki Terpstra als winnaars.

Praktische informatie Parijs-Roubaix

  • Zondag 7 april 2024
  • Deelnemers
  • Klassering: WorldTour

In dit artikel

  • Laatste winnaars
  • Parcours, weer en tijden
  • Favorieten
  • TV-informatie

Laatste winnaars Parijs-Roubaix

2023 Mathieu van der Poel
2022 Dylan van Baarle
2021 Sonny Colbrelli
2020 Niet verreden
2019 Philippe Gilbert
2018 Peter Sagan
2017 Greg Van Avermaet
2016 Matthew Hayman
2015 John Degenkolb
2014 Niki Terpstra

Parcours, weer en tijden Parijs-Roubaix 2024

Parijs-Roubaix doe je niet voor de hoogtemeters, maar voor de stenen. De eerste stroken bij de mannen doemen na net geen honderd kilometer op, als het peloton de eerste van in totaal 29 gesteende stroken zal aanvatten. Zoals altijd geeft de organisatie een moeilijkheidsgraad mee, variërend van één tot vijf sterren. In totaal zijn er drie met vijf sterren: Trouée d'Arenberg (ook wel het Bos van Wallers), Carrefour de l'Arbre en Mons-en-Pevele.

Hedendaags is het vanaf kilometerpaal nul in Compiegne opletten geblazen, want in het meest vlakke Monument dat we hebben wil de vroege vlucht nog wel eens ver geraken. Je kan op stroken als het Bos van Wallers nu eenmaal beter vóór de chaos zitten dan erachter, wat bij de briefings in de verschillende ploegbussen ook goed in de oren geknoopt zal worden. Na honderd kilometer komt men bij kasseistrook één, waarna ze elkaar in rap tempo opvolgen.

Traditioneel begint de finale bij het mythische Bos van Wallers, al wil het de laatste jaren ook nog wel eens losbarsten op Haveluy a Wallers. De reden daarvoor? Zodat de boel nog voor het Bos al wat voorgekookt is, zodat de meest intense fase van de koers wat meer controleerbaar is.

Na Arenberg gaat het vermoedelijk geen moment stilvallen, want in de fase tot Mons-en-Pevele (de volgende strook met vijf sterren) volgen er over een periode van slechts vijftig kilometer zeven stroken, allemaal met minimaal drie starten. Pas na Mons-en-Pevele krijgen de coureurs enkele makkelijkere stroken voor de kiezen, maar die van Camphin-en-Pévèle (vier sterren, twintig kilometer van Roubaix) en de zo vaak beslissende Carrefour de l'Arbre (vijf sterren, achttien kilometer van de aankomst) maken daar een abrupt einde aan. Na 'Carrefour' resten er nog drie simpelere stroken voordat de wielerbaan van Roubaix bereikt wordt.

roubaix

Kasseistroken

Voorbeschouwing Parijs-Roubaix 2024 | Van der Poel is niet van plan zijn kassei af te staan

Weer
Er wordt de gehele week flink wat regen verwacht in Roubaix, maar in het weekeinde valt het voorlopig mee. De wind waait vanuit het zuiden, maar de kracht op de schaal van Beaufort is te verwaarlozen. De temperatuur tikt tegen de 20 graden Celsius aan.

Tijden
Start: 11.10 uur
Finish: ongeveer 17.00 uur

Favorieten Parijs-Roubaix 2024

Let op: de deelnemerslijst is nog niet officieel, dus er kunnen nog wijzigingen volgen.

Als er één onvoorspelbaar Monument is, dan is het Parijs-Roubaix wel. In L'Enfer du Nord zijn in de afgelopen decennia al tal van verrassingen voorgekomen, maar toch kiezen we in dit lijstje voor de gekende weg. Die loopt in één richting naar Mathieu van der Poel (Alpecin-Deceuninck), titelverdediger, wereldkampioen in twee disciplines en Ronde van Vlaanderen-winnaar van beroep. Heeft u meer informatie nodig?

Laat de nummer twee van vorig jaar ook uit het kamp van de Roodhoofts komen: Jasper Philipsen, die De Ronde na het winnen van Milaan-Sanremo skipte met het oog op Roubaix. De Belg beschikt - samen met landgenoot Tim Merlier van Soudal Quick-Step - vermoedelijk over de snelste benen aan de start, dus dat zijn de heren die je absoluut niet mee wil nemen naar Roubaix.

1105121585

Mads Pedersen viel hard in Dwars door Vlaanderen en sprak nadien al vlot uit dat hij De Ronde zou rijden met het oog op Roubaix. 'Roubaix is wel een heel andere koers en ik denk dat Mads wel goed was, dus dan willen we er weer staan. Op de beklimmingen is het moeilijker volgen dan de kasseistroken, maar dat gaan we zien', vertelde ploegmakker Daan Hoole na Vlaanderen. Ook Jonathan Milan moet met zijn postuur normaliter goed voor de dag komen.

In een voorbeschouwing voor deze koers kun je doorgaans wel lekker los met het picken van enkele schaduwfavorieten, daar er elk jaar verrassingen voorkomen in de top tien én drie. Zo kwam ex-winnaar John Degenkolb namens het huidige dsm-firmenich Post NL vorig jaar plots in een kansrijke positie, tot hij in de sandwich werd genomen door Philipsen en Van der Poel. Net als Nils Eekhoff is dit voor hem de klassieker om kans te maken op een goed resultaat.

Hard alleen rijden is ook een kwaliteit die je tot uiting kan laten komen in deze koers in Noord-Frankrijk. Stefan Küng van Groupama-FDJ heeft een groot deel van zijn voorjaar ingebouwd rondom deze wedstrijd, maar ook de jonge Brit Joshua Tarling (zesde in Dwars door Vlaanderen en zeventiende in De Ronde) moeten we absoluut in de gaten gaan houden. De Britse formatie rekent ook nog op kasseivreters Ben Turner en Connor Swift, terwijl het met Tom Pidcock nog een konijn uit de hoge hoed wist te toveren.

Voorbeschouwing Parijs-Roubaix 2024 | Van der Poel is niet van plan zijn kassei af te staan

Visma | Lease a Bike mist in ieder geval Wout van Aert, terwijl er achter de naam van Christophe Laporte op moment van schrijven ook nog een vraagteken staat. Zodoende kan de ploeg de koers aanvatten met meerdere kaarten: ex-winnaar Dylan van Baarle en Dwars door Vlaanderen-laureaat Matteo Jorgenson voorop. Ook de gebroeders Tim en Mick van Dijke kunnen hun kwaliteiten etaleren op de stenen in Noord-Frankrijk.

Gaan we verder met Laurenz Rex, die namens Intermarché-Wanty vorig seizoen al top tien reed in de koers en een echte kasseienfan is. Ook Mike Teunissen, Hugo Page en Adrien Petit behoren tot de grote groep coureurs die knap over de steentjes dendert, al heeft de ploeg ook al de nodige pech gekend. Matej Mohoric had eigenlijk ook zijn zinnen gezet op de koers namens Bahrain Victorious, maar een crash in Vlaanderen wierp de Sloveen terug. Hetzelfde geldt voor Florian Sénéchal, de thuisrijder van Arkéa die zijn sleutelbeen brak in de Omloop.

Outsiders? Daartoe rekenen we ook figuren als Antonio Morgado, Tim Wellens, Nils Politt (UAE-Team Emirates), Alberto Bettiol (EF Education-EasyPost), Luca Mozzato (Arkéa - B&B Hotels), Anthony Turgis (TotalEnergies), Ivan Garcia Cortina, Oier Lazkano (Movistar) en Oliver Naesen (Decathlon AG2R La Mondiale), die allemaal vorm toonden in de recente koersen en met een goed scenario al kansrijk voor het podium zijn. Voor teams als Uno-X (Soren Waerenskjold, Rasmus Tiller en Alexander Kristoff), Jayco AlUla (Max Walscheid), Soudal Quick-Step (naast Merlier ook Yves Lampaert en Kasper Asgreen) en BORA-hansgrohe (Jordi Meeus) is dit een kans om nog iets van het voorjaar te maken.

Wie zijn volgens In de Leiderstrui de favorieten voor Parijs-Roubaix 2024?

Topfavoriet: Mathieu van der Poel (Alpecin-Deceuninck) en Mads Pedersen (Lidl-Trek)

Outsiders: Joshua Tarling (INEOS Grenadiers), Jasper Philipsen (Alpecin-Deceuninck), Tim Merlier (Soudal Quick-Step), John Degenkolb (dsm-firmenich PostNL), Stefan Küng (Groupama-FDJ) en Laurenz Rex (Intermarché-Wanty)
Longshots: Matteo Jorgenson, Dylan van Baarle (Visma | Lease a Bike), Ben Turner, Tom Pidcock (INEOS Grenadiers), Jonathan Milan (Lidl-Trek), Yves Lampaert (Soudal Quick-Step), Nils Politt (UAE-Team Emirates), Luca Mozzato (Arkéa - B&B Hotels), Anthony Turgis (TotalEnergies), Ivan Garcia Cortina, Oier Lazkano (Movistar) en Oliver Naesen (Decathlon AG2R La Mondiale)

Data powered by FirstCycling.com

TV Parijs-Roubaix 2024

Parijs-Roubaix kun je zondag volgen via Eurosport (vanaf de start) en NOS Sport (NPO 1) en Sporza (VRT 1), die in de middagprogrammering genoeg ruimte opnemen voor de Hel van het Noorden.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws