SD Worx blijft maar winnen: Vollering soleert naar zege in Amstel Gold Race, Kopecky sprint naar plek twee Wielrennen
Wielrennen

SD Worx blijft maar winnen: Vollering soleert naar zege in Amstel Gold Race, Kopecky sprint naar plek twee

SD Worx blijft maar winnen: Vollering soleert naar zege in Amstel Gold Race, Kopecky sprint naar plek twee

Demi Vollering heeft een natgeregende editie van de Amstel Gold Race voor vrouwen gewonnen. Na een enerverende wedstrijd demarreerde de Nederlandse renster van SD Worx op de laatste bedwinging van de Cauberg, waarna ze naar de overwinning soleerde. Kopecky sprintte in de achtergrond naar plaats twee, waarmee het feest compleet was voor de Nederlandse ploeg. Shirin van Anrooij vervolledigde het podium.

Wie mag zich de opvolgster van Marta Cavalli noemen? Menig wielerliefhebber keek wekenlang smachtend uit naar het antwoord op die vraag. Of zou de Italiaanse weten te stunten en voor de tweede keer op rij de Zuid-Limburgse koers bijschrijven op haar palmares? Het waren allebei moeilijk te beantwoorden vragen, want er stonden talloze wereldtoppers aan het vertrek van de negende vrouweneditie van 'Limburgs Mooiste'. Met namen als Kopecky, Vollering, Marianne Vos, Annemiek van Vleuten, Lucinda Brand en Shirin van Anrooij mag er immers gesproken worden van een ijzersterk deelnemersveld.

Vos en Brand laten zich in eerste uren al van voren zien

De vrouwenwedstrijd was 156 kilometer lang en kende Maastricht en Valkenburg als respectievelijk start- en finishplaats (in tegenstelling tot de mannen, die van Maastricht naar Berg en Terblijt reden). 'De wedstrijd wordt met bijna dertig kilometer verlengd tot een totale lengte van 156 kilometer. Een gevolg van de ontwikkeling van het vrouwenwielrennen', zo liet koersdirectrice Leontien van Moorsel optekenen omtrent de vernieuwde route. In totaal dienden de vrouwen 21 klimmetjes de bedwingen. Het totale aantal hoogtemeters bedroeg ruim 1.700. Ook de finale was veranderd. Het circuit van 18 kilometer - met de beklimming van achtereenvolgens de Geulhemmerberg, Bemelerberg en Cauberg - diende vier keer in plaats van drie keer afgelegd te worden.

Na een ietwat nerveus eerste uur was er nog altijd geen kopgroep gevormd. Pas na ongeveer vijftig kilometer koers was de eerste vlucht van de dag een feit. Er waren negen dames die het ruime sop hadden gekozen. Opvallenderwijs waren er twee topfavorieten aanwezig in deze kopgroep, zijnde Jumbo-Visma-kopvrouw Vos en Trek-Segafredo-pion Brand. De aanwezigheid van die twee uitblinkers resulteerde in het gegeven dat die groep maar weinig ruimte kreeg van het peloton, tot grote teleurstelling van de andere zeven. Meer dan een halve minuut kreeg het negental dan ook niet cadeau van het peloton. Het waren Van Vleuten en Vollering die besloten dat het gat met de kopgroep maar beter zo spoedig mogelijk gedicht kon worden. Op de loeisteile Keutenberg trokken zij met z'n tweetjes richting de leidsters. De poging van Van Vleuten en Vollering mocht niet baten, maar de koplopers werd niet veel later alsnog ingerekend door het peloton.

Brand en Stultiens vormen nieuwe kopgroep, SD Worx achtervolgt

Bij het voor de eerste keer opdraaien van de Cauberg, op zo'n zeventig kilometer van de finish, werd er slag om stoot gedemarreerd om in een nieuwe tête de la course te geraken. Het was Brand die zich andermaal van voren toonde en net na de top stevig doortrok. Ze kreeg haar landgenote Sabrina Stultiens (Liv Racing TeqFind) met zich mee. Daarachter wist een 'elite-groepje' zich te ontdoen van het peloton. Dit zestal (met daarin onder meer Mischa Bredewold en Esmee Peperkamp) trachtte de kloof met Brand en Stultiens te dichten, maar slaagde daar niet in. Het groepje verkeerde in een soort chasse patate en werd niet veel later bij de lurven gegrepen door het peloton, waardoor het met zestig kilometer te gaan tijdelijk 'Brand en Stultiens tegen de rest' werd.

Verslag loopt verder onder foto.

Onder natte omstandigheden vormden de Nederlandse dames Brand en Stultiens de nieuwe kopgroep van de dag
Onder natte omstandigheden vormden de Nederlandse dames Brand en Stultiens de nieuwe kopgroep van de dag

Het flinke aantal beklimmingen zorgde ervoor dat het peloton stapsgewijs steeds verder uitgedund werd. Onder meer ex-wereldkampioene Elisa Balsamo en titelverdedigster Cavalli moesten het peloton laten gaan. De samenwerking tussen Brand en Stultiens ging van een leien dakje, getuige het feit dat het toegift met nog 45 kilometer te gaan was opgelopen tot maar liefst twee minuten. In het peloton leek de samenwerking juist ver te zoeken. Een grote groep geloste dames wist immers weer de aansluiting te maken. Het stagneren van het tempo in het peloton was maar van korte duur. Er werd besloten om toch maar in sneltreinvaart naar het kopduo toe te rijden. In een mum van tijd slonk de voorsprong van Brand en Stultiens van twee minuten naar slechts dertig seconden.

Brand en Stultiens gegrepen, waarna Van Vleuten de debatten opent, maar Vollering wint

De duo-onderneming van Brand en Stultiens leek toch een gevecht tegen de bierkaai te worden. Op 22 kilometer van de meet werd de aanval definitief in de kiem gesmoord, waarna het wachten was op nieuwe demarrages. Verschillende rensters probeerden het, maar dat bleek telkens tevergeefs. Bij het ingaan van de laatste ronde, met nog achttien kilometer te gaan, was het wachten op een allesbeslissende aanval. 'Wachten, wachten en nog eens wachten' karakteriseerde het koersverloop in het begin van de laatste ronde. Op 13 kilometer van de meet was het Van Vleuten die de debatten opende. Waar de meeste mensen waarschijnlijk een aanval op de laatste keer Cauberg hadden verwacht, ging de 40-jarige Nederlandse er op een stuk vlas plat vandoor. De rest van de dames sprong echter direct op het wiel van de wereldkampioene, waarna afwachten weer troef was voor de meeste rensters.

Verslag loopt verder onder de tweet.

Op de Bemelerberg, de voorlaatste klim van de dag, was het Soraya Paladin (Canyon//SRAM Racing) die er vandoor ging. De Italiaanse had al snel een voorsprong van zo'n vijftien seconden te pakken. Ze leek goede papieren te hebben, temeer omdat er in het peloton niet echt sprake was van een samenwerking. Grace Brown (FDJ-SUEZ) reed ogenschijnlijk in een chasse patate, maar haakte op vijf kilometer van de meet haar wagonnetje aan bij Paladin. Op de Cauberg moest Brown de Italiaanse laten lopen, maar ook Paladin werd niet veel later ingehaald door een klein groepje met toppers, waarin Van Vleuten niet te bekennen was. Het was Vollering die wegreed bij haar concurrenten, die meer met elkaar bezig waren dan met de ontsnapte Vollering. Zodoende kon de 26-jarige renster vrijuit naar de overwinning soleren. Kopecky won de sprint om plaats twee, Van Anrooij werd derde.

Uitslag Amstel Gold Race 2023 vrouwen

Results powered by FirstCycling.com

Place comments

666

0 Comments

More comments

You are currently seeing only the comments you are notified about, if you want to see all comments from this post, click the button below.

Show all comments

more news