Wiebes troeft Kopecky en Balsamo af in massasprint Ronde van Drenthe Vrouwenwielrennen
Vrouwenwielrennen

Wiebes troeft Kopecky en Balsamo af in massasprint Ronde van Drenthe

Wiebes troeft Kopecky en Balsamo af in massasprint Ronde van Drenthe

Lorena Wiebes heeft op imponerende wijze de Ronde van Drenthe voor vrouwen gewonnen. De renster van Team DSM klopte Elisa Balsamo en Lotte Kopecky in de sprint.

Naast het mannengeweld in Frankrijk en Italië stond er in Nederland ook een koers van formaat op het programma, maar dan voor de vrouwen: de Ronde van Drenthe. In de beginfase moesten er wat Drentse keienstroken overwonnen worden, maar dat werkte niet afschrikkend voor één Zuid-Afrikaanse dame: Kerry Jonker koos in haar uppie het hazenpad en mocht zo solo door dorpen als Borger en Exloo heen toeren.

Een mooi toeristisch ritje dus voor Jonker, die koerst voor de damesploeg van Andy Schleck. Trek-Segafredo bepaalde het tempo in de achtergrond, voor favorietes Elisa Balsamo en Ellen van Dijk. Heel veel werk hoefden zij echter niet te verzetten, daar Jonker vanzelf terugwaaide. Uiteindelijk betrad de groep zo goed als compleet de plaatselijke ronde met de VAM-berg.

VAM-berg stelt niet teleur

Op die eerste beklimming boorde Van Dijk het peloton uit elkaar, waardoor er nog zo'n 25 rensters overbleven. Daarbij alle topfavorietes. Marta Jaskulska en Teuntje Beekhuis vonden het echter nog niet hard genoeg gaan, zij versnelden. Die poging was echter geen lang leven gegund, alles kwam weer bij elkaar.

Na de derde beklimming van de VAM ontsnapten vier dames: Van Dijk, Elena Cecchini (SD Worx), Romy Kasper (Jumbo-Visma) en Floortje Mackaij (Team DSM). Ook dit groepje werd echter weer bijgehaald. De volgende die ging was Marlen Reusser, en dan is het alle hens aan dek. De Zwitserse kreeg vier vrouwen mee in haar spoor: Alison Jackson, Pfeiffer Gorgi, Jip van den Bos en Mischa Bredewold.

Kopecky lek op slecht moment, maar keert terug

In de achtervolgende groep reed topfavoriete Lotte Kopecky lek; aan haar de taak en inspanning om weer vooraan post te vatten. Dat lukte richting de laatste keer de VAM-berg, toen alles weer bij elkaar kwam. Zo'n tien rensters wisten zich op dat moment los te wrikken van de rest, maar opnieuw bleven de gaten klein.

Alles kwam op die manier weer bij elkaar, zou het dan een aangekondigde spurt worden? Bij Trek-Segafredo leken ze daar alvast op voor te sorteren, zij plaatsten stoomwals Van Dijk op kop. Christine Majerus, Sarah Roy, Nina Buysman en Anouska Koster maakten het de Italiaans-Amerikaanse ploeg echter knap lastig.

Koster probeerde haar medevluchters te verrassen op vier kilometer van de finish, maar het peloton zat hen ondertussen al op de wielen. Op anderhalve kilometer van de meet was het gedaan, een sprint leek onafwendbaar. Daarin werd Balsamo perfect afgezet, met Wiebes en Kopecky in haar wiel. Wiebes was echter veruit de sterkste, zij won met gemak.

Uitslag Ronde van Drenthe vrouwen 2022

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws