Wiebes vliegt soeverein naar vier uit vier in Scheldeprijs bij de dames, die door vele valpartijen ontsierd wordt Vrouwenwielrennen
Vrouwenwielrennen

Wiebes vliegt soeverein naar vier uit vier in Scheldeprijs bij de dames, die door vele valpartijen ontsierd wordt

Wiebes vliegt soeverein naar vier uit vier in Scheldeprijs bij de dames, die door vele valpartijen ontsierd wordt

De vierde editie van de Scheldeprijs bij de vrouwen is gewonnen door Lorena Wiebes. De Nederlandse topsprintster hield in de straten van Schoten de rest van het veld op een gepaste afstand en volgde zo zichzelf op. Het betekent een mooie opsteker in een verder lastige laatste paar weken voor SD Worx-Protime. Charlotte Kool werd tweede, Martina Fidanza derde.

De 130 kilometer lange koers kende, net als bij de mannenwedstrijd, weliswaar weinig echte obstakels, de wind kon nog altijd een rol van betekenis gaan spelen. Wiebes was vooraf de grote favoriete als beste sprintster ter wereld. Haar uitdagers waren Charlotte Kool, Elisa Balsamo en Chiara Consonni. Op de pure sprintersaankomst in Schoten moesten zij echter van goeden huize komen om het de Nederlandse enigszins lastig te maken.

Anneke Dijkstra vermaakt de kijker als vluchter, rode loper ligt uit voor Wiebes en Kool

Anneke Dijkstra was namens Volker Wessels de enige dame die succesvol een uitlooppoging waagde. Ze fietste eerst een minuutje bij elkaar en toen het peloton wat tot bedaren kwam, kwam daar nog een minuutje bij. Het peloton sloeg vanaf 40 kilometer voor de finish langzaam op hol. Dit leverde een aantal valpartijen op. Eerst viel de jonge Canadese Ava Holmgren, later ging een groter aantal rensters tegen de grond. De koers ging onverminderd door.

Dijkstra kreeg nog gezelschap van de Finse Wilma Aintila. Het duo had nog een kleine minuut over op twintig kilometer van de finish. Ook de slotfase werd ontsierd door nog een valpartij. Opnieuw gebeurde dit achterin het peloton en opnieuw bleven de grote namen uit de gevarenzone. De dames voorop hadden nog een dikke minuut bij het ingaan van de laatste ronde, op vijftien kilometer voor het einde. Met nog zeven kilometer te gaan hadden ze nog steeds vijftig seconden. Zat er een stuntje in?

Zoals verwacht verdween de voorsprong van Dijkstra en Aintila dan toch als sneeuw voor de zon. Op drie kilometer zagen we opnieuw een zware valpartij in het peloton, waar veel rensters er opnieuw niet fraai bij lagen. Dit incident verkleinde het peloton behoorlijk in de chaotische en stressvolle finale. Op twee kilometer was het spel over voor de twee vluchtsters. De focus kon op de sprint. Hierin had Charlotte Kool de beste lead-out, maar zij nam ook Wiebes mee in haar wiel. Wiebes was ongenaakbaar en sprintte naar een vierde zege op rij in Schoten.

Uitslag Scheldeprijs vrouwen 2024

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws