🎥 Dit was genieten in Strade: Benoot klopt Van Aert in veldslag, Van der Poel rijdt Alaphilippe naar de vaantjes Wielrennen
Wielrennen

🎥 Dit was genieten in Strade: Benoot klopt Van Aert in veldslag, Van der Poel rijdt Alaphilippe naar de vaantjes

🎥 Dit was genieten in Strade: Benoot klopt Van Aert in veldslag, Van der Poel rijdt Alaphilippe naar de vaantjes

Zaterdag is het eindelijk zo ver: de Strade Bianche. De Italiaanse gravelkoers bestaat nog geen twintig jaar, maar heeft doorheen de jaren aan enorm veel prestige gewonnen, dat sommigen het als 'zesde Monument' beginnen te beschouwen. Dat komt mede door de prachtige koersen, die de Strade de voorbije jaren als geleverd heeft. In de Leiderstrui selecteert de drie meest memorabele edities uit de (relatief) prille geschiedenis van de Italiaanse eendagskoers.

2018: Wout van Aert komt langs grote poort binnen als veldrijder, Benoot de sterkste na modderveldslag

De editie van 2018 staat misschien nog het meest in het geheugen van iedere wielerfan gegrift. In absoluut hondenweer werd het peloton over de Toscaanse grindwegen gestuurd en was er een mannetje, die als veldrijder een enorm sterke entree maakte: Wout van Aert. De Kempenaar, toen nog in dienst van Verandas Willems-Crelan, ging op meer dan veertig kilometer van de aankomst op pad met ronderenner Romain Bardet. Het duo duwde topfavorieten Peter Sagan, Zdenek Stybar, Michal Kwiatkowski en Alejandro Valverdo helemaal in de vernieling en amper twee renners zouden aan een achtervolging beginnen: Tiesj Benoot en Pieter Serry.

Benoot kende een topdag, ging alleen op zoek naar het duo vooraan en kletste op de allerlaatste grindstrook van Van Aert en Bardet weg. Benoot kwam solo toe in Siena, waar Van Aert op de Via Santa Catarina zo bekaf af was dat hij van de fiets moest. Bardet kwam zo als tweede over de streep, een bibberende Van Aert werd knap derde.

Bekijk hieronder de video en lees verder.

2020: Van Aert wint corona-editie in augustus bij meer dan veertig graden

Tijdens het coronajaar 2020 werd de Strade niet in maart, maar in augustus verreden. Het zorgde voor een snikhete editie, waar Jakob Fuglsang eerst het voortouw nam. Op meer dan vijftig kilometer van de streep begon de Deen aan een solo en kreeg hij met Maximilian Schachmann, Greg van Avermaet, Van Aert, Alberto Bettiol en Davide Formolo een elitegroepje achter zich. Titelverdediger Julian Alaphilippe bezweek in de helse temperaturen. In tegenstelling tot twee jaar geleden werd hij niet uit het wiel gekletst op Le Tolfe, maar reed hij zijn vijf metgezellen grandioos uit het wiel. Van Aert won solo op de Piazza del Campo voor Formolo en Schachmann.

Bekijk hieronder de video en lees verder.

2021: Mathieu van der Poel rekent twee keer af met Alaphilippe en Bernal, Van Aert kent geen topdag

Mathieu werd pas vijftiende in 2020, maar zou een jaar later wel op de afspraak zijn in Toscane. De toenmalige Nederlandse kampioen maakte op vijftig kilometer van de streep nog deel uit van een indrukwekkende kopgroep met onder andere toenmalig wereldkampioen Alaphilippe, Van Aert, Egan Bernal, Tadej Pogacar en Tom Pidcock. Van Aert kende geen al te beste dag en moest samen met Bernal en Alaphilippe toekijken hoe Van der Poel een verschroeiende demarrage plaatste op Le Tolfe. Bernal en Alaphilippe zouden nog wel terugkeren, maar in de loeisteile straatjes van Siena zou Van der Poel definitief afrekenen met de Colombiaan en de Fransman.

Bekijk hieronder de video.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws