35-jarige Oekraïner geschrapt uit uitslag WK tijdrijden wegens gebruik tramadol Wielrennen
Wielrennen

35-jarige Oekraïner geschrapt uit uitslag WK tijdrijden wegens gebruik tramadol

35-jarige Oekraïner geschrapt uit uitslag WK tijdrijden wegens gebruik tramadol

Mykhaylo Kononenko is geschrapt uit de uitslag van het WK tijdrijden in Australië in september, zo meldt de UCI in een persbericht. Er werden in het bloed van de Oekraïner sporen gevonden van tramadol, een hevige pijnstiller die sinds 2019 door de UCI verboden is tijdens wielerwedstrijden.

'De Union Cycliste Internationale (UCI) maakt bekend dat de Oekraïense renner Mykhaylo Kononenko gesanctioneerd is voor het overtreden van het verbod op het gebruik van tramadol binnen wedstrijden, zoals uiteengezet in de UCI Medical Rules met als doel de veiligheid en gezondheid van renners te beschermen in het licht van de bijwerkingen van deze substantie', zo klinkt het persbericht van de UCI.

'De analyse van een gedroogd bloedmonster dat door de renner op 18 september 2022 tijdens de UCI Wereldkampioenschappen wielrennen (op die dag werd het WK tijdrijden gereden, red.) werd verstrekt, onthulde de aanwezigheid van tramadol en zijn twee belangrijkste metabolieten', zo staat er verder te lezen. Bijgevolg wordt Kononenko geschrapt uit de uitslag van het WK tijdrijden. Aangezien het de eerste overtreding is door de 35-jarige Oekraïner wordt hij niet geschorst.

Ook Quintana testte al positief op tramadol

Eerder dit najaar kwam al naar buiten dat Nairo Quintana tijdens de Tour de France - waarin hij zesde werd in het algemeen klassement - positief testte op tramadol. Omdat het ook voor de Colombiaan zijn eerste overtreding was, werd hij niet geschorst. Zijn zesde plaats in de einduitslag van de Tour de France is hij wel kwijt. Quintana vocht de beslissing van de UCI aan bij het CAS (Court of Arbitration for Sport), maar dat stelde dat de UCI genoeg bewijs had geleverd om hun beslissing te onderbouwen.

Quintana blijft ontkennen dat hij tramadol gebruikt heeft, maar dat weerhield zijn ploeg Arkéa-Samsic niet om te breken met de Colombiaanse klimmer. Bij welke ploeg Quintana volgend seizoen aan de slag gaat, is nog niet bekend.

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws