Update | Quintana reageert op besluit CAS: 'Geen goed resultaat, maar de storm is gaan liggen' Wielrennen
Wielrennen

Update | Quintana reageert op besluit CAS: 'Geen goed resultaat, maar de storm is gaan liggen'

Update | Quintana reageert op besluit CAS: 'Geen goed resultaat, maar de storm is gaan liggen'

(3 november 2022) Het besluit om Nairo Quintana te schrappen uit de uitslag van de Tour de France van dit jaar blijft staan. Het CAS (Court of Arbitration for Sport) geeft de Colombiaanse klimmer geen gelijk in zijn protesten. Voor het komende seizoen is Quintana vooralsnog werkloos.

Quintana werd eerder dit jaar uit de uitslag van de Ronde van Frankrijk geschrapt wegens het gebruik van het verboden middel Tramadol, een pijnstiller met versuffende werkingen. Hoewel het middel niet is verboden door het WADA (World Anti-Doping Agency) stond het al wel op de lijst van verboden middelen van de UCI. De wielerbond achtte het gebruik niet prestatiebevorderend, maar een gevaar voor de veiligheid. Quintana eindigde de Tour aanvankelijk als zesde, maar werd niet lang daarna al uit de uitslag gehaald.

Het CAS stelde dat de UCI genoeg bewijs had geleverd om hun beslissing te onderbouwen. 'Het panel stelde vast dat de competitieban op tramadol voor veiligheidsredenen was in plaats van doping. Daarom viel de beslissing binnen de machten van de UCI', laat het CAS weten. Het panel was tevreden met het wetenschappelijke bewijs dat Nairo Quintana's monsters zowel tramadol als de metabolieten ervan bevatte. Op basis hiervan concludeert het panel dat de aangevochten beslissing zal blijven staan en het beroep verworpen zal worden. Quintana kan niet in beroep gaan op de beslissing van het CAS.

Arkéa-Samsic brak met Quintana na Tramadolzaak

De affaire rond Quintana zorgde ervoor dat zijn ploeg Arkéa-Samsic niet langer met de 32-jarige klimmer in zee wilde gaan. Na de Tour werd nog aangekondigd dat zijn contract met drie jaar verlengd zou worden, maar daar kwam de Franse formatie later op terug. Het contract werd teniet gedaan, waardoor Quintana nu op zoek moet naar een andere ploeg. Onder andere Astana Qazaqstan en AG2R-Citroën werden genoemd als mogelijke nieuwe werkgevers voor de winnaar van de Giro en Vuelta, maar die stelden al vlug geen interesse te hebben.

Update 3 november 2022 (15:45): Quintana: 'Heb nooit Tramadol genomen'

Nairo Quintana heeft inmiddels gereageerd op het besluit van de CAS om hem uit de uitslag van de Tour de France te laten. Via Twitter zegt Quintana teleurgesteld te zijn, maar ook dat hij opgelucht is dat het voorbij is. 'Helaas was het geen goed resultaat voor mij, maar ik kan jullie verzekeren dat ik in mijn loopbaan meer dan driehonderd dopingtests heb gedaan en nooit een positieve test heb ingeleverd. Ook weet ik dat ik nooit Tramadol heb genomen, maar dat is iets wat ik later zal laten zien. Dit zal ik doen in een uitleg, waar ik tonen zal hoe mijn verdediging is gepresenteerd en de stappen die we ondernomen hebben', aldus Quintana in een videoboodschap.

'Nu gaat de storm liggen, het leven gaat verder. We kijken naar de toekomst en ik weet dat ik de steun heb van mijn familie, mijn land en mijn vrienden. Ik zal snel een interview geven met meer informatie.'

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws