Update II | Quintana slaat Vuelta a España over en gaat diskwalificatie uit Tour 2022 aanvechten Wielrennen
Wielrennen

Update II | Quintana slaat Vuelta a España over en gaat diskwalificatie uit Tour 2022 aanvechten

Update II | Quintana slaat Vuelta a España over en gaat diskwalificatie uit Tour 2022 aanvechten

(17 augustus 2022) Dramatisch nieuws voor Nairo Quintana. De Colombiaan van Arkéa-Samsic is tijdens de Tour de France positief getest op het middel Tramadol, zo meldt de UCI in een persbericht. Omdat het zijn eerste dopingovertreding is, wordt Quintana niet geschorst, maar raakt hij wel zijn resultaten uit de Tour kwijt.

Tramadol is een morfine-achtige pijnstiller en is verboden als middel tijdens wielerwedstrijden. 'Met als doel de veiligheid en gezondheid van renners te beschermen gezien de bijwerkingen van deze stof', zo valt te lezen. In bloedmonsters van 8 en 13 juli werd bij Quintana de aanwezigheid van Tramadol opgemerkt.

De sanctie voor Quintana is flink. Hij wordt gediskwalificeerd uit de Tour de France van 2022 en raakt daardoor zijn zesde plaats in het eindklassement kwijt. De klimmer kan nog binnen tien dagen in beroep gaan bij het Hof van Arbitrage voor de Sport (CAS). Het is onbekend of Arkéa-Samsic en Quintana dit gaan doen.

De Colombiaan is zich momenteel aan het voorbereiden op de Vuelta a España, waar hij vrijdag aan de start staat. Hij wordt niet geschorst, omdat het gebruik van Tramadol in wedstrijdverband volgens de UCI geen overtreding is van de antidopingregels. Tramadol gebruiken tijdens wedstrijden is sinds 1 maart 2019 verboden.

Update - 18 augustus 2022 (08.35 uur): Quintana gaat diskwalificatie aanvechten

Nairo Quintana gaat zijn diskwalificatie uit de Tour de France van 2022 aanvechten, zo heeft hij medegedeeld aan enkele Colombiaanse media. De kopman van Arkéa-Samsic testte in de Tour de France op twee momenten positief op het middel Tramadol. Dat is geen antidoping-overtreding, maar het is wel verboden om de stevige pijnstiller te gebruiken tijdens een wielerwedstrijd. Om die reden haalde de UCI Quintana uit de uitslagen van de afgelopen Tour de France. Quintana werd zesde in Parijs.

In een verklaring zegt de Colombiaan dat hij nog nooit Tramadol heeft gebruikt. 'Het nieuws kwam als een verrassing voor mij. Ik ben me er totaal niet bewust van dat ik dit middel heb gebruikt en ontken dat ik het ooit in mijn carrière heb gebruikt. Mijn juridische team zal alle middelen aanboren om mijn verdediging voor te bereiden.'

Quintana wordt niet geschorst door de UCI en kan dus gewoon de Vuelta a España rijden namens Arkéa-Samsic. Dat is hij ook zeker van plan. 'Ik zal er zijn en wil het maximale geven op de fiets, voor mijn team, mijn land en mijn fans.' Arkéa-Samsic laat in een kort persbericht alleen weten dat het 'kennis heeft genomen' van het nieuws, maar dat het verder geen commentaar geeft.

Update II - 18 augustus 2022 (11.05 uur): Quintana toch niet in Vuelta a España

Nairo Quintana gaat dan toch niet van start in de Vuelta a España, zo vertelt de Colombiaan van Arkéa-Samsic in een kort statement. Quintana wil zich volledig richten op zijn verdediging bij het CAS, nadat hij in de Tour de France twee keer positief op Tramadol werd getest. 'Ik doe niet mee aan de Vuelta, om mij beter voor te bereiden op mijn verdediging bij het CAS. Ik zal aan het einde van dit seizoen terugkeren', zo valt te lezen.

Arkéa-Samsic heeft nog niet gereageerd. Of er nog een vervanger voor Quintana wordt ingevlogen, is niet bekend.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws