Absurd maar waar: Van Aert won Kuurne-Brussel-Kuurne mede door het spoelen van de mond Wielrennen
Wielrennen

Absurd maar waar: Van Aert won Kuurne-Brussel-Kuurne mede door het spoelen van de mond

Absurd maar waar: Van Aert won Kuurne-Brussel-Kuurne mede door het spoelen van de mond

Zit je ooit verlegen om energie in een volle finale van een wedstrijd of een lastig moment in koers? Dan is het spoelen van de mond een manier om aan extra energie te komen. Het klink debiel, maar het is echt waar. In Het Nieuwsblad wordt de finale van Kuurne-Brussel-Kuurne onder de loep genomen en geconcludeerd dat Wout van Aert zomaar eens de koers gewonnen zou kunnen hebben dankzij deze alternatieve methode om aan energie te komen.

De theorie werkt als volgt: op een moment dat het lichaam verlegen zit om energie, bijvoorbeeld in de diepe finale van een koers, zijn snelle koolhydraten nodig om het lichaam aan de benodigde energie te laten komen. Iets eten heeft dan echter geen zin meer, aangezien de koolhydraten dan niet snel genoeg worden opgenomen. In plaats daarvan kan een renner een vloeistof met veel koolhydraten, bijvoorbeeld een energiedrank, innemen, maar niet volledig doorslikken. Als de vloeistof kortstondig in de mond wordt gespoeld, denken de hersenen dat er wel degelijk koolhydraten binnen zijn gekomen, waardoor er kortstondig een energieboost kan ontstaan.

Spoelen van de mond met koolhydraten vermindert kortstondig de vermoeidheid

Jan Bourgois is inspanningsfyioloog aan de Universiteit van Gent en begrijpt dat deze methode om aan extra energie te komen wordt gebruikt in de wielersport. 'Twintig jaar geleden is er op ons departement daarnaar een onderzoek gedaan en toen al kwamen we tot de conclusie dat er een prestatiebevorderend effect is. Je gaat door het spoelen van de mond met koolhydraten je vermoeidheid kortstondig kunnen verminderen of uitstellen.'

'Eigenlijk is het een beetje je lichaam – op een positieve manier – bedriegen dat er iets het lichaam binnenkomt.' Het onmiddellijke effect van de methode leidt ertoe dat ze bij Visma | Lease a Bike bedacht hadden om Van Aert zijn mond te laten spoelen in de finale van de Openingsklassieker. Wie de beelden terugkijkt, ziet de Belgische toprenner op 2,5 kilometer in de weer met het spoelen van zijn mond. Het heeft daarentegen geen zin om gedurende races te gaan spoelen, maar wie weet zien we meer renners dit doen in de toekomst in zware finales van wedstrijden.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws