AD: 'Chantal van den Broek-Blaak testte in 2008 positief op doping, maar werd nooit geschorst' Wielrennen
Wielrennen

AD: 'Chantal van den Broek-Blaak testte in 2008 positief op doping, maar werd nooit geschorst'

AD: 'Chantal van den Broek-Blaak testte in 2008 positief op doping, maar werd nooit geschorst'

Chantal van den Broek-Blaak heeft in 2008 positief getest op doping, maar werd daar destijds nooit voor geschorst. Dat schrijft het Algemeen Dagblad dinsdagochtend, op basis van 'verschillende bronnen'. Bij Blaak, die momenteel niet koerst voor SD Worx door een zwangerschap, zou in 2008 na het WK voor studenten in Nijmegen Furosemide zijn gevonden in de urine. 'Een vochtafdrijvend medicijn dat onder meer wordt gebruikt bij nierfalen en hartoedeem', klinkt het.

Omdat Furosemide ook als maskeringsmiddel kan worden gebruikt voor andere verboden middelen, zou Blaak in die tijd in principe voor twee jaar moeten zijn geschorst. De dan 19-jarige Blaak wordt echter niet geschorst en er wordt kennelijk ook nergens over bericht. 'Over de positieve test wordt niets naar buiten gebracht en er is geen digitaal of fysiek spoor te vinden over enige sanctie. Blaak rijdt de weken en maanden erop wedstrijden in binnen- en buitenland alsof er niets gebeurd is. Ze wordt niet op non-actief gezet in afwachting van een procedure, ze wordt niet geschorst. In de jaren erop groeit ze uit tot een van de beste eendagsrensters van het peloton.'

Volgens Michael Zijlaard (haar ploegleider in 2008) en Johan Lammerts (destijds KNWU-bondscoach) was de positieve plas wel bekend en ook in het vrouwenpeloton zou het bekend nieuws zijn. Blaak werd officieus ook uit de uitslag van het WK geschrapt, maar officieel is ze in die editie nog steeds tweede. 'Ik ging ervan uit dat de zaak afgedaan was', zegt Zijlaard. Studentensportbond FISU zou destijds de test hebben ontvangen van de Nederlandse Dopingautoriteit, maar na een zoektocht door het archief kan FISU-persvoorlichter Olivier Van Bogaert er desgevraagd niets meer over vinden. De UCI en KNWU zouden ook nooit iets hebben ontvangen over de positieve dopingtest.

Van den Broek-Blaak reageert op dopingverhaal

En Blaak zelf? Die stelt dat ze nooit doping heeft gebruikt en dat ze niet meer wil praten over de zaak: 'Ik heb destijds mijn verhaal uitgelegd aan de betrokken partijen en instanties. Zij hebben vervolgens besloten om mij geen schorsing op te leggen. Ik wil nu niet meer verder ingaan op een zaak die veertien jaar geleden speelde en die niets met dopinggebruik te maken had.' Het AD claimt dat niet bekend is op welke instanties Blaak doelt, maar dat Blaak in die tijd wel tegen andere rensters zou hebben gezegd dat ze plaspillen gebruikte om af te vallen. Dat ontkent ze overigens nu. 'Is de positieve test van Blaak vergeten, zoekgeraakt of onder het tapijt geveegd? De overtreding is sinds 2016 in elk geval verjaard', aldus het AD.

SD Worx, de huidige ploeg van Van den Broek-Blaak, heeft ook gereageerd in een statement. 'Chantal van den Broek-Blaak heeft tegenover de ploeg verklaard dat deze zaak niets met dopinggebruik te maken heeft. Zij heeft destijds haar verhaal uitgelegd aan de betrokken partijen en instanties. Zij hebben vervolgens besloten om haar geen schorsing op te leggen. Verder heeft de renster aan de ploeg benadrukt dat zij gedurende haar hele carrière nooit doping heeft gebruikt.'

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws