Adam Yates lost Evenepoel op Jabel Hafeet en laat UAE nog eens juichen, Evenepoel wel eindwinnaar Wielrennen
Wielrennen

Adam Yates lost Evenepoel op Jabel Hafeet en laat UAE nog eens juichen, Evenepoel wel eindwinnaar

Adam Yates lost Evenepoel op Jabel Hafeet en laat UAE nog eens juichen, Evenepoel wel eindwinnaar

Adam Yates heeft de zevende en laatste etappe in de UAE Tour gewonnen. In een verschroeiend snelle rit werd er traditioneel gefinisht bovenop de Jebel Hafeet. Yates en Remco Evenepoel kwamen, zoals verwacht, met z'n tweeën voorop en Yates was in die tweestrijd duidelijk de sterkste.

Na drie sprintritten op rij werd de UAE Tour afgesloten met een inmiddels gekende etappe. In een rit van 153 kilometer werd op een biljartvlakke aanloop uitgekeken naar de Jabel Hafeet, een slotklim van meer dan tien kilometer aan 6,8 procent gemiddeld. Vijf heren begonnen er vroeg aan, te weten Sam Welsford (DSM), Michel Hessman (Jumbo), Ignatas Konovalovas (FDJ), Maurice Ballerstedt (Alpecin) en Jaakko Hänninen (AG2R).

Kopgroep houdt knap stand, Welsford lost

In het peloton was er weinig stress, maar lag het tempo wel ongelofelijk hoog. In de eerste twee koersuren werd er aan 49,3 kilometer per uur gereden. De kopgroep van vijf kreeg een maximale voorsprong van zeven minuten, maar daar waren er op 55 kilometer van de streep nog vijf van over. Soudal-Quick Step nam z'n verantwoordelijkheid in de achtervolging voor leider Evenepoel. UAE Team Emirates (Yates), Bahrain Victorious (Pello Bilbao) en INEOS Grenadiers (Luke Plapp) zaten op het vinkentouw.

Dat we te maken hadden met een sterke kopgroep, was wel duidelijk. Hoewel Quick Step toch flink gas begon te geven richting de laatste 25 kilometer, hielden de leiders knap stand. Het ging zelfs zo hard, dat sprinter Welsford overboord werd gekieperd. Hessmann, Konovalovas, Ballerstedt en Hänninen begonnen aan de Jebel Hafeet met 3.30 minuten voorgift. Een flinke kloof, maar ook nog dik tien kilometer voor de wielen...

Hessmann rijdt weg, oorlog bij de favorieten

Jumbo-talent Hessmann bleek bij de start van de klim al snel de sterkste. De 21-jarige Duitser reed z'n medevluchters één voor één uit het wiel, maar Konovalovas hield knap stand. In het peloton werd er ook geen seconde gewacht en was het UAE Team Emirates dat het gaspedaal intrapte. De voorsprong van de overgebleven twee leiders verdween als sneeuw voor de zon op de nog niet al te steile openingskilometers. Zeven kilometer onder de top was er nog slechts anderhalve minuut over.

UAE verbruikte z'n mannetjes rap, met Brandon McNulty als laatste helper voor Yates. Het voorste groepje van het peloton was al snel niet groot meer. Toen McNulty klaar was, kwam de versnelling van Yates en alleen Evenepoel en Kuss konden nu nog mee. Hessmann en Konovalovas waren er logischerwijs aan voor de moeite, met Bilbao die in de achtergrond nog niet helemaal was afgeschreven voor een strijd met de besten.

Evenepoel vs Yates

De ambities van Bilbao werden de nek omgedraaid toen Evenepoel met zijn diesel op kop van de voorste groep ging boren. Kuss hield het voor gezien en zakte terug tot in het wiel van Bilbao en de twee kregen nog gezelschap van de goed klimmende Geoffrey Bouchard van AG2R. Evenepoel en Yates bleven over in hun strijd voor de dagzege, met Yates die op het oog de meest frisse leek.

Op drie kilometer van de top bleek dat ook, toen Yates stevig aanviel en Evenepoel bleef zitten, met het hoofd naar beneden. Na de explosieve uithaal gaf Evenepoel niet op en bleef hij hangen op zo'n elf á zestien seconden. Yates was de sterkste als het steiler werd, Evenepoel knabbelde tijd terug op meer lopende stukken. Yates hield uiteindelijk stand en mocht juichen voor zijn ploeg UAE Team Emirates. Evenepoel stelde met plek twee de eindzege veilig. Bouchard werd nog knap derde in de daguitslag.

Uitslag etappe 7 UAE Tour 2023

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws