AG2R Citroën: Lavenu en Jurdie zullen tevreden zijn met wat ze in juni en juli hebben gezien Wielrennen
Wielrennen

AG2R Citroën: Lavenu en Jurdie zullen tevreden zijn met wat ze in juni en juli hebben gezien

AG2R Citroën: Lavenu en Jurdie zullen tevreden zijn met wat ze in juni en juli hebben gezien

Zo'n beetje alle ploegen hebben zich al doen gelden op de transfermarkt, maar er zijn ook teams waar het voorlopig redelijk stil blijft. Tot die laatste categorie behoort het Franse AG2R Citroën, waar ze na 2023 deels voor een andere koers lijken te kiezen. In de Leiderstrui beoordeelt!

Eendagswedstrijden 2023: AG2R Citroën 

Met Greg Van Avermaet en Oliver Naesen mikt de ploeg toch al enkele jaren op succes in de Vlaamse klassiekers, maar ook in 2023 bleek dit weer een moeilijke opgave. In een door Jumbo-Visma, Mathieu van der Poel en Tadej Pogacar gedomineerd voorjaar is het simpelweg moeilijk voor de 'kleinere' teams om zich ertussen te zetten.

Dorian Godon wist in de Brabantse Pijl een koers met naam en faam te winnen namens de Franse ploeg, waar heuvelman Benoit Cosnefroy ondanks een goede generale in diezelfde koers niet vooruit kwam in de wedstrijden waar het echt om draait. Op lager niveau werden ook nog de Trofeo Laigueglia (Nans Peters), Boucles de l'Aulne (Van Avermaet) en Giro del Veneto (Godon) gewonnen.

(Grote) rondes 2023: AG2R Citroën

De rondes zijn toch traditioneel de wedstrijden waar de ploeg van Vincent Lavenu het van moet hebben, en dat was ook in 2023 weer zo. Met name Parijs-Nice, het Critérium du Dauphiné en natuurlijk de Tour de France zijn belangrijk voor de Franse formatie, en daarin liet de ploeg goede dingen zien. Ben O'Connor eindigde voor het tweede jaar op rij op het podium in de Dauphiné, terwijl ploegmaat Felix Gall in die weken een rit won en achtste werd in de Ronde van Zwitserland.

In de Ronde van Frankrijk stonden de twee klimmers dus met het nodige vertrouwen aan de start, al bleek O'Connor vanaf het eerste weekeinde niet over zijn beste benen te beschikken. Dat leek ook het geval te zijn bij Gall, maar die sloeg gaandeweg de wedstrijd formidabel terug. De Oostenrijker won uiteindelijk de koninginnenrit over de Col de la Loze en zorgde zo voor het derde jaar op rij (na O'Connor en Bob Jungels) voor een prachtige ritzege in een bergetappe. Een achtste plek in het eindklassement, derde plaats in de strijd om de jongerentrui en tweede stek in het bergklassement maakten het compleet voor Gall. En voor Lavenu en Julien Jurdie uiteraard.

felix gall

Aurélien Paret-Peintre zorgde al vroeg in de Giro d'Italia voor een etappe-overwinning, waardoor AG2R Citroën ook die koers redelijk op het gemak kon afwerken. De Vuelta was daarentegen vrij flets.

Eindcijfer 2023 AG2R Citroën

Al bij al mogen de Fransen net aan tevreden zijn over hun seizoen. Het hield allemaal niet over, maar de formidabele prestatie van Gall in de Tour de France zorgt ervoor dat de (ex-)redactieleden als cijfer uitkomen op een 5,7.

Transfers 2023/2024: AG2R Citroën 

Simple as that: AG2R Citroën Team heeft nog geen inkomende transfers voor 2024 aangekondigd, al lijkt de ploeg met Victor Lafay en Sam Bennett wel twee grote namen binnen te halen voor komend seizoen. Zolang de ploeg dit nog niet officieel bevestigd heeft, nemen wij dit nog niet mee.

Wat wél zeker is: Van Avermaet is voortaan een wielerpensionado en dus zien we hem in 2024 niet meer in het shirt van de Franse formatie. Ook Mickaël Cherel en Michael Schär hebben hun stalen ros aan de wilgen gehangen. Daarnaast zoeken de rappe mannen Clément Venturini (Arkéa) en Marc Sarreau (Groupama-FDJ) andere oorden op.

Ingaand: -

(Voorlopig) uitgaand: Greg Van Avermaet, Mickaël Cherel, Michael Schär (stoppen), Clément Venturini (Arkéa-Samsic) en Marc Sarreau (Groupama-FDJ)

Ones to watches 2024: AG2R Citroën

AG2R Citroën zal in 2024 over het algemeen beter willen doen dan afgelopen jaar, maar voor een prestatie zoals die van Gall in juni en juli zou de ploeg zo opnieuw weer tekenen. Het wordt in elk geval interessant om te zien hoe de klimmer uit Oostenrijk zichzelf volgend seizoen door kan ontwikkelen en in welke koersen hij de uit te spelen man zal worden.

Verder is het koffiedik kijken wie de kastanjes uit het vuur moet gaan halen in de voorjaarswedstrijden. Met Stan Dewulf en Cosnefroy beschikt de ploeg over twee renners die er al langere tijd tegen aanhikken, maar waarvoor het vooralsnog moeilijk is om die knaller te behalen in een (semi)klassieker. En dan is er natuurlijk nog good old Olli Naesen.

AG2R Citroën: Lavenu en Jurdie zullen tevreden zijn met wat ze in juni en juli hebben gezien

Voor de rest mogen we mannen als Geoffrey Bouchard, Franck Bonnamour en ook Peters weer veel van voren verwachten na een wat minder seizoen.

(Voorlopige) selectie AG2R Citroën 2024

 1. Alex Baudin
 2. Clément Berthet
 3. Franck Bonnamour
 4. Geoffrey Bouchard
 5. Benoit Cosnefroy
 6. Stan Dewulf
 7. Felix Gall
 8. Pierre Gautherat
 9. Dorian Godon
 10. Jaakko Hänninen
 11. Jordan Labrosse
 12. Paul Lapeira
 13. Oliver Naesen
 14. Ben O'Connor
 15. Aurélien Paret-Peintre
 16. Valentin Paret-Peintre
 17. Nans Peters
 18. Nicolas Prodhomme
 19. Valentin Retailleau
 20. Damien Touzé
 21. Bastien Tronchon
 22. Andrea Vendrame
 23. Larry Warbasse

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws