Aldag prikt richting Zeeman en Plugge: 'Ze proberen Roglic aan hun zijde te houden' Wielrennen
Wielrennen

Aldag prikt richting Zeeman en Plugge: 'Ze proberen Roglic aan hun zijde te houden'

Aldag prikt richting Zeeman en Plugge: 'Ze proberen Roglic aan hun zijde te houden'

'I'm not here to put socks on centipedes', oftewel 'ik ben hier niet om een duizendpoot zijn sokken aan te doen'. Met deze gevleugelde uitspraak liet BORA-hansgrohe-coureur Jai Hindley afgelopen jaar de pers voor aanvang van zijn eerste Tour de France verstaan dat hij klaar is om zich te tonen, wat zich nu lijkt verspreid te hebben over de rest van de ploeg. Want de Tour winnen met aanwinst Primoz Roglic, dat is het doel. En daar horen geen vriendschappen met concurrentie bij.

Om die Tour de France te winnen moet men Visma | Lease a Bike (Jonas Vingegaard) en UAE-Team Emirates (Tadej Pogacar), winst in de laatste vier edities, voorblijven. En daar gaan directeur Ralph Denk, sportief verantwoordelijke Rolf Aldag en zeker ook Roglic voor. Aldag zonder blikken of blozen: 'We willen Jonas en Tadej kloppen. Wij hebben de Tour niet gewonnen, maar dat is waar we willen komen.'

'Momenteel vliegen we nog wat onder de radar, maar daardoor kunnen we dingen ook out-of-the-box gaan doen', stelt Aldag, die op de persdag in Mallorca praatte met het vuur in zijn ogen én stem. 'We zitten in een opgaande trend, terwijl Visma | Lease a Bike op dezelfde voet blijft staan of zelfs wat minder is geworden... komend jaar hebben ze geen Wout van Aert en Nathan Van Hooydonck, wat zich bijvoorbeeld in die gravelrit kan doen voelen. Daar kunnen wij dan weer van profiteren, door chaos te voeden. Zoals we zagen in die Roubaix-rit met Vingegaard, dat was pure paniek. Ze doen alles volgens hun planning, maar daar schuilt ook een gevaar achter.'

Het moge duidelijk zijn: BORA-hansgrohe is klaar om Visma | Lease a Bike met Roglic partij te bieden. 'Ze hebben getoond dat ze met problemen kunnen omgaan, maar wij hebben het gevoel dat we beter aan het worden zijn en dat we aan vertrouwen winnen. Wij geloven in onze mogelijkheden en daarmee weten we ook dat we hen niet hoeven te kopiëren, ondanks dat de geschiedenis aantoont dat ze veel dingen goed hebben gedaan', aldus Aldag.

De Duitser deelt terzijde ook nog aan de concurrerende ploeg mee dat ze wat hem betreft mogen stoppen met het paaien van Roglic. Richard Plugge en Merijn Zeeman strooien her en der logischerwijs nog met complimenten, maar Aldag ziet er een dubbele betekenis in. 'Ze proberen Primoz aan hun zijde te houden, door hem veel complimenten te geven. Dat is nu geschiedenis, Primoz is nu hier. En Visma, UAE en INEOS zijn onze tegenstanders. Er is veel respect, maar we gaan geen vriendschappen bouwen', klinkt het duidelijk uit de mond van de ex-renner.

Aldag prikt richting Zeeman en Plugge: 'Ze proberen Roglic aan hun zijde te houden'

'Heel belangrijk dat Marc Lamberts met Roglic mee is naar BORA-hansgrohe'

'De ervaring die Primoz heeft opgedaan bij Jumbo-Visma, heeft hij nu meegenomen naar ons. En dat was precies wat wij zochten, omdat we hetzelfde doel delen: het winnen van de Tour. Die vorm van leiderschap deelt Primoz op een heel positieve manier met ons', stelt Aldag. 'Daarbij is het belangrijk dat Primoz zijn coach Marc Lamberts mee heeft. Hij kent zijn historie.'

Daar is ook CEO Denk het mee eens. 'Het is heel goed om niet compleet te veranderen.' Roglic zelf deelt die mening ook. 'Niet alleen qua trainingen, maar Marc brengt ook heel veel kennis en informatie mee. Dat maakt de transitie makkelijker, ik voel me daardoor meer thuis bij de ploeg. Ik werk al langere tijd met hem, dus daar ben ik heel blij mee', zegt de Sloveen over de overstap van hemzelf en de Belg.

Uiteraard werd Roglic zelf ook stevig bevraagd naar zijn achtergrond bij de (nu) grote concurrent. 'Na zoveel jaar bij Jumbo-Visma kende ik daar iedereen, maar van dit nieuwe verhaal krijg ik weer motivatie. Het klopt dat ik de tactiek van Jumbo-Visma ken, maar om nu te zeggen dat ik er iets van meeneem... dat gaan we wel zien. Zij hebben getoond dat ze de Tour kunnen winnen en daarmee zijn de beste ploeg, maar wij moeten gewoon onze kansen proberen te pakken. Jonas Vingegaard heeft weinig zwakke punten, maar dat verandert niets aan het doel: we moeten gewoon voor hem eindigen', blijft Roglic zelf iets meer op de vlakte over de rivaliteit dan zijn meerderen bij BORA-hansgrohe.

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws