Favorieten etappe 1 Tour Down Under 2024 | Lead-out Van Poppel met Welsford tegen listige heren Wielrennen
Wielrennen

Favorieten etappe 1 Tour Down Under 2024 | Lead-out Van Poppel met Welsford tegen listige heren

Favorieten etappe 1 Tour Down Under 2024 | Lead-out Van Poppel met Welsford tegen listige heren

16 januari 2024 zal voor altijd de boeken ingaan als de dag waarop het wielerseizoen 2024 bij de mannen officieel begonnen is. Aan de andere kant van de wereld gaat in de Australische zomer namelijk de Tour Down Under van start in Tanunda. In de Leiderstrui neemt de eerste rit met je door.

Parcours etappe 1 Tour Down Under 2024

tour down under 1

Vorig jaar begonnen we de Tour Down Under nog met een korte proloog in Adelaide, maar ditmaal komen overgereisde toptijdrijders als Joshua Tarling en Filippo Ganna van een koude kermis thuis. Starten doen we namelijk met een 144 kilometer lange etappe met start en finish in Tanunda, een gekende naam voor de mensen die de Tour Down Under al wat jaren volgen.

Het is al de elfde keer dat we namelijk een rit aankomen in Tanunda, wat al enkele mooie namen opleverde: Erik Zabel (2000), Cadel Evans (2002), André Greipel (2010 en 2013), Oscar Freire (2012), Sam Bennett (2020) en Phil Bauhaus (vorig jaar) wonnen er al. Daarmee kun je gelijk het profiel van de winnaar aanduiden, die van krachtssprinter.

Dat komt door het feit dat we finish op een aankomst die licht bergop loopt. Op Murray Street draait het daarom om timing, nadat er bergop drie keer richting Menglers Hill gekoerst moet worden. Deze heuvel van iets meer dan twee kilometer aan vier procent zal echter weinig angst inboezemen. Vorig seizoen won Bauhaus in Tanunda, waar hij local heroes Caleb Ewan en Michael Matthews voorbleef met een machtige spurt.

Beklimmingen
31,5 km: Menglers Hill (2,1 km a 4%)
81,0 km: Menglers Hill (2,1 km a 4%)
130,5 km: Menglers Hill (2,1 km a 4%)

Tijden
Start: 11.10 uur (01.40 uur Nederlandse tijd)
Finish: 14.52 uur (05.22 uur Nederlandse tijd)

Weer etappe 1 Tour Down Under 2024

31 graden Celsius, een licht briesje, de hele dag zon en nagenoeg geen kans op neerslag. Moeten we hier verder nog iets aan toevoegen?

Favorieten etappe 1 Tour Down Under 2024

De nummers één en twee van vorig jaar in Tanunda zijn er opnieuw bij, dus dat zou het maken van dit artikel wel wat gemakkelijker moeten maken. Zowel Phil Bauhaus (Bahrain Victorious) als Caleb Ewan (Jayco AlUla) krijgt normaliter weer de volledige ondersteuning voor deze rit, al heeft die laatste in aanloop naar de etappekoers wat last van de hitte. Speelt hem dat ook in rit één parten?

Dé uitdager lijkt op papier wel eens Biniam Girmay te kunnen worden, die de honneurs waarneemt namens Intermarché-Wanty. Girmay is een kei in spurts die licht bergop lopen, zo bewees hij onder meer in de Giro van vorig jaar. Daarbij is de hitte voor hem absoluut geen probleem en lijkt hij na een minder 2023 gemotiveerd te zijn om er weer vol in te vliegen,

BORA-hansgrohe stelt zich hier volledig ten dienst van aanwinst Sam Welsford, die met Danny van Poppel de beste lead-out ter wereld ter beschikking heeft. Eén probleempje, Van Poppel kan op een dergelijke aankomst zomaar zelf ook winnen. Datzelfde zou wel eens het geval kunnen zijn bij de INEOS-tandem Elia Viviani en Filippo Ganna, als die laatste zijn Vuelta-benen tenminste weer meeheeft.

Favorieten etappe 1 Tour Down Under 2024 | Lead-out Van Poppel met Welsford tegen listige heren

En dan zijn er nog enkele krachtige mannen die zo'n spurtje licht bergop aankunnen. De Nieuw-Zeelanders Laurence Pithie (Groupama-FDJ) en Corbin Strong (Israel-Premier Tech) bijvoorbeeld, wees niet verbaasd als één van hen hier met de bloemen gaat lopen. Andere outsiders zijn Casper Pedersen (Soudal Quick-Step), Iván Garcia Cortina (Movistar), Max Kanter (Astana), Emils Liepins (dsm-firmenich PostNL) en onze eigen Mick van Dijke (Visma | Lease a Bike).

Ook Milan Fretin, Piet Alleagert (Cofidis), Alvaro Jose Hodeg, Alessandro Covi (UAE-Team Emirates), Dan McLay (Arkéa Samsic), Maurice Ballerstedt, Stan Van Tricht (Alpecin-Deceuninck), Jack Rootkin-Gray (EF Edcuation-EasyPost) en Natnael Tesfatsion (Lidl-Trek) kunnen een sprintje rijden, maar hoe die verhoudingen er in de eerste koers van 2024 bijstaan? Geen idee, zo eerlijk moeten we zijn.

Favorieten etappe 1 Tour Down Under 2024, volgens In de Leiderstrui

Topfavorieten: Phil Bauhaus (Bahrain Victorious) en Biniam Girmay (Intermarché-Wanty)
Outsiders: Caleb Ewan (Jayco AlUla), Sam Welsford, Danny van Poppel (BORA-hansgrohe) en Laurence Pithie (Groupama-FDJ)
Long shots: Corbin Strong (Israel-Premier Tech), Filippo Ganna, Elia Viviani (INEOS Grenadiers), Casper Pedersen (Soudal Quick-Step), Iván Garcia Cortina (Movistar), Max Kanter (Astana), Emils Liepins (dsm-firmenich PostNL) en Mick van Dijke (Visma | Lease a Bike)

Wie wint etappe 1 Tour Down Under 2024?

Poll

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws