Almeida verslaat Mollema en co in openingsrit Ronde van Luxemburg Wielrennen
Wielrennen

Almeida verslaat Mollema en co in openingsrit Ronde van Luxemburg

Almeida verslaat Mollema en co in openingsrit Ronde van Luxemburg

João Almeida heeft de eerste etappe in de Ronde van Luxemburg gewonnen. De Portugees was in een lastige finale sneller dan Bauke Mollema. Hij is hierdoor ook direct de eerste leider in het algemeen klassement van de ronde.

Jarenlang startte de Ronde van Luxemburg met een ultrakorte proloog, maar net als vorig jaar heeft de organisatie dit keer gekozen voor een rit in lijn. Iets na het middaguur vertrokken de aanwezige renners in een regenachtig Luxemburg voor hun etappe. De finish lag getrokken op een heuveltje, waardoor er op voorhand kansen leken te liggen voor de punchers en sterke sprinters.

Een kopgroep van zes renners kleurde de dag, maar al gauw bleek dat zij niet om de dagzege zouden strijden. Verschillende WorldTour-ploegen hielden Evaldas Siskevicius (Delko) Jack Bauer (BikeExchange) Angel Fuentes (Burgos-BH) Kenny Molly (Bingoal) Emerson Oronte (Rally) en Sebastian Schönberger (B&B Hotels) perfect binnen schotafstand. Veel groter dan drie minuten werd het verschil uiteindelijk niet.

Bauer houdt het het langst voor

Op 35 kilometer van het einde sloeg de kopgroep uit elkaar op een pukkeltje in het parcours. Voor Siskevicius en Oronte ging het hier te hard, waarna zij snel werden ingerekend door het peloton. De rest van de kopgroep hield het wat langer uit. Zij hielden het vol tot het heuveltje op tien kilometer van de finish. Iedereen, behalve Bauer, werd op dit punt ingerekend.

Ben O'Connor was op hetzelfde klimmetje degene die de knuppel in het hoenderhok gooide. De Australiër wist echter niet tot aan het wiel van Bauer te komen. De Nieuw-Zeelander wist zijn solo-inspanning zelfs tot bovenop de top van het klimmetje door te trekken. De trein van Deceuninck-Quick-Step moest er vervolgens aan te pas komen om hem terug te halen.

Bauer hield het, mogelijk ook tegen zijn eigen verwachtingen in, lang vol. Pas op 2,5 kilometer van de finish, op het moment dat het al lastig omhoog liep, was het voor hem einde verhaal. Elie Gesbert had de eer om hem in te rekenen, nadat hij als eerste in de aanval ging op de slotklim. Achter hem viel het echter niet stil, waardoor hij ook teruggepakt werd.

Almeida klopt Mollema in slotkilometer

David Gaudu was de volgende die het probeerde en er was niemand die direct op zijn wiel sprong. Op die manier pakte de Fransman direct wat meters voorsprong, die je hem in een finale als deze niet moest gunnen als concurrent. Het gat van de renner van Groupama-FDJ zag er mooi uit, maar hij wist zijn inspanning niet vast te houden.

Een klein groepje mocht uiteindelijk de strijd om de dagzege beslechten in een sprintje. Bauke Mollema perste er een stevige spurt uit, maar was niet opgewassen tegen de snelle benen van Almeida. De Nederlander finishte als tweede achter de renner van Deceuninck-Quick-Step, die hiermee ook direct de eerste leider in de rittenkoers werd.

Uitslag etappe 1 Ronde van Luxemburg 2021

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws