Openhartige Lutsenko denkt aan hachelijke situatie in thuisland, maar heeft ook grote Giro-doelen Wielrennen
Wielrennen

Openhartige Lutsenko denkt aan hachelijke situatie in thuisland, maar heeft ook grote Giro-doelen

Openhartige Lutsenko denkt aan hachelijke situatie in thuisland, maar heeft ook grote Giro-doelen

Astana Qazaqstan Team heeft als allerlaatste ploeg haar perspraatje voor de Giro d'Italia 2024 gehouden. Kopman Alexey Lutsenko, die pas laat werd toegevoegd aan de selectie, deed zijn ambities in perfect Italiaans uit de doeken.

Het was aanvankelijk niet de bedoeling dat Alexey Lustenko aan de start zou verschijnen, maar de veelzijdige renner uit Kazachstan doet dat uiteindelijk tóch. Recentelijk schreef hij nog de Giro d’Abruzzo bij op zijn palmares. Ook in Luik-Bastenaken-Luik gooide hij hoge ogen, met uiteindelijk een knappe achtste plaats. Nog voor Luik-Bastenaken-Luik namen we de beslissing om de Giro te rijden', verduidelijkte de Kazach, die op die manier broodnodige UCI-punten binnen kan harken voor zijn ploeg.

In Kazachstan zelf hebben ze momenteel echter andere dingen aan hun hoofd, waar we Lutsenko naar vroegen: in het land zijn al geruime grote overstromingen. 'Bedankt voor de vraag. Ik steek in goede conditie en hoop dat ik mijn thuisland Kazachstan wat geluk kan bieden, waar de omstandigheden door de grote overstromingen momenteel niet fijn zijn', aldus de Kazach.

'Ik heb nog geen rit gewonnen in de Giro en met een sterke ploeg achter mij wil ik die graag najagen, te beginnen op zaterdag. Dat is een interessante rit, waarin we direct wat kunnen. Ik vat het aan als een klassieker, waarin ik mee wil doen om de eerste plaatsen', stelt Lutsenko, die ook aan de algemene rangschikking denkt. 'Het eindpodium in de Giro zou een droom voor mij zijn, nadat ik al twee keer top tien reed in de Tour de France. Concreet ga ik dus voor een ritzege, maar wil ik ook kijken hoe ver ik kan komen in het klassement. Ik houd van Italië, heb veel vrienden hier, spreek de taal en voel me er altijd thuis. Ik ben dus blij dat ik terug ben in de Giro', aldus de man die tot dusver enkel in 2018 aantrad in de Ronde van Italië.

Lees verder onder de foto.

alexey lutsenko

Astana Qazaqstan Team met Italiaanse kampioen in Giro

Toch mikt de blauwe brigade ook op sprintsucces, hoofdzakelijk via kopman Max Kanter, die onlangs nog na vele toptiennoteringen in de Ronde van Turkije zijn eerste profzege boekte. Ook Davide Ballerini is een rappe man, al lijkt hij meer als lead-out naar voren te worden geschoven. Henok Mulubrhan, Vadim Pronskiy en thuisrijders Velasco, Lorenzo Fortunato en Christian Scaroni zijn ook van de partij en vervolledigen de selectie. Van Fortunato mag in het absolute hooggebergte zeker een en ander verwacht worden.

Velasco mocht als Italiaans kampioen ook zijn zegje doen. 'Als nationale kampioen de Giro rijden, is heel emotioneel. De conditie is goed en ik heb een prima trainingskamp achter de rug, dus ik ben benieuwd hoe het vanaf zaterdag zal gaan. Mijn aanpak deze Giro? Ik bekijk het dag voor dag en probeer ergens een kans te pakken', vertelt hij.

'We zijn hier met een goede ploeg, waarbij Lutsenko onze kopman zal zijn. Lorenzo Fortunato kan ook goed omhoog, Cristian Scaroni kan goed overweg in de heuvelachtige ritten en Vadim Pronskiy is ook een prima klimmer. Daarnaast hebben we Max Kanter als sprinter en krijgt ook Davide Ballerini zijn kansen', somt Velasco op.

Selectie Astana Qazaqstan Team Giro d'Italia 2024

Alexey Lutsenko
Max Kanter
Davide Ballerini
Henok Mulubrhan
Vadim Pronskiy
Simone Velasco
Lorenzo Fortunato
Christian Scaroni

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws