Ayuso beleeft wederopstanding met zwaarbevochten eindzege in het Baskenland, ritwinst voor Rodriguez Wielrennen
Wielrennen

Ayuso beleeft wederopstanding met zwaarbevochten eindzege in het Baskenland, ritwinst voor Rodriguez

Ayuso beleeft wederopstanding met zwaarbevochten eindzege in het Baskenland, ritwinst voor Rodriguez

Carlos Rodriguez heeft de zesde en laatste etappe in de Ronde van het Baskenland gewonnen. In een explosieve bergetappe van slechts 137 kilometer was hij uiteindelijk de sterkste, al kreeg hij de zege cadeau van Juan Ayuso. De jonge Spanjaard van UAE-Team Emirates reed Mattias Skjelmose met een prachtige aanval uit de leiderstrui en greep zo eindwinst. En dat, nadat hij eerder deze week nog hard was gevallen.

Een korte rit, waarin de eindzege op het spel stond, maar we vooral met z'n allen duimden voor een dag zónder zware valpartijen. Dat leken de renners ook te willen, met enorm veel heren die mee wilden in de veilige, vroege vlucht. Xabier Azparren, Kévin Vauquelin, Alessandro Verre, Sjoerd Bax en Harold Martin Lopez waren de eerste vijf die erin slaagden. Vauquelin was van hen de nummer vier van het klassement, op zes seconden van klassementsleider Mattias Skjelmose.

Vauquelin probeert, maar Bax komt daadwerkelijk weg

Lidl-Trek moest zodoende aan de bak voor Skjelmose en Vauquelin en consorten werden op de Elkorrieta van derde categorie ingerekend. Een grote groep van veertien scheidde zich nu af op de klim, met daarbij Sepp Kuss en Steven Kruijswijk van Visma | Lease a Bike en ook opnieuw Bax en bijvoorbeeld Matteo Sobrero. Nadat onder meer Bauke Mollema en Esteban Chaves met een groepje waren aangesloten, werd het een kopgroep van 23.

Brandon Rivera was in deze groep op anderhalve minuut de gevaarlijkste klant voor het klassement. Lidl-Trek gaf de Colombiaan van INEOS Grenadiers 3.25 minuten cadeau, met Rein Taaramäe die op de eerste beklimmingen de bergpunten raapte. Kruijswijk was de man die tempo bepaalde voor ploegmaat Kuss, maar het was David de la Cruz van Q36.5 die versnelde en alleen over de derde klim van de dag kwam. De Spanjaard overleefde in de afdaling niet, waardoor alles terug bij elkaar kwam.

Soler maakt knappe oversteek, Lidl-Trek voor Skjelmose

De kopgroep scheurde hier, op tachtig kilometer van de streep, in tweeën. Op de steile Krabelin, klim vier van de dag, bleven er acht over. Kruijswijk, Kuss en Chaves waren mee, met UAE-Team Emirates dat in het peloton de boel dichter bij elkaar bracht. Dat bleek voor thuisrijder Marc Soler, die samen met Junior Lecerf van Soudal-Quick Step vanuit het peloton wegreed en knap de oversteek maakte.

Soler was op 47 seconden plots de best geklasseerde in het offensief en de Spanjaard kreeg met hulp van Bax wat hij wilde. Hij keerde terug in de kop van de koers en reed daarmaa meteen virtueel in het geel. Met ploegmaats Bax en Igor Arrieta had Soler twee hulpen mee, die moesten werken. Visma zat er met Kruijswijk en Kuss en ook Mollema, Oscar Onley (dsm), Gregor Mühlberger (Movistar) en Chaves mochten nog hopen.

Lidl-Trek zag het gevaar en zette de ploeg op kop in het peloton, dat tot op een halve minuut kwam op 45 kilometer van de finish. Soler moest in het offensief en deed dat ook. Het verschil groeide weer naar een minuut, met Soler die bij de tussensprint ook nog drie bonificatieseconden raapte. Op de voorlaatste klim van de dag - de Izua van eerste categorie - hadden we nog zeven koplopers: Kruijswijk, Kuss, Mühlberger, Chaves, Mollema, Soler en Onley.

Ayuso beslist tweestrijd in ultieme finale

In het peloton met andere klassementsrenners ging het op de Izua ook los. Skjelmose ging brutaal zelf aan, maar werd gecounterd door de Spanjaarden Carlos Rodriguez (INEOS) en Juan Ayuso (UAE). Ayuso zag dat Skjelmose kraakte en trok nog eens solo door richting de top. Hij kwam razendsnel tot bij Soler en Chaves uit de vroege vlucht. Kuss en Kruijswijk moesten hier passen, Onley was de sterkste en kwam solo boven. In de afdaling kwamen Skjelmose en Rodriguez terug bij Ayuso, Soler en Chaves. Zij reden 25 seconden achter Onley.

Nog één klim te gaan, de Urkaregi van vijf kilometer aan 4,8 procent, met daarna ook nog een smerig oplopende fase van tien kilometer naar de streep. Het was op de slotklim dat Soler klaar was met werken en Ayuso vól aanging. Skjelmose kraakte meteen en het verschil was gemaakt. Rodriguez schoof mee met zijn landgenoot, waarmee we nu twee leiders hadden en Skjelmose met Onley en blok-aan-het-been Soler moest achtervolgen. De kloof in het klassement tussen Ayuso en Skjelmose was slechts vier seconden, en de Spanjaarden hadden over de top al een halve minuut te pakken op de achtervolgers.

Dat was gedaan. Ayuso verzorgde het tempo vooraan en mikte daarmee vooral op het eindklassement. Aan de streep werd er niet meer om gesprint, Rodriguez mocht de rit winnen. Het geel was voor Ayuso. Skjelmose zakte in het klassement zelfs naar plek drie. Rodriguez klom zo op het eindpodium naar plek twee.

Uitslag etappe 6 Ronde van het Baskenland 2024

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws