Ayuso doorbreekt hegemonie Ganna in Tirreno-Adriatico-tijdritten en zet zo ook druk op Vingegaard Wielrennen
Wielrennen

Ayuso doorbreekt hegemonie Ganna in Tirreno-Adriatico-tijdritten en zet zo ook druk op Vingegaard

Ayuso doorbreekt hegemonie Ganna in Tirreno-Adriatico-tijdritten en zet zo ook druk op Vingegaard

Juan Ayuso (UAE-Team Emirates) heeft de openingstijdrit van Tirreno-Adriatico gewonnen en mag dus ook de eerste leiderstrui van de Italiaanse WorldTour-koers aantrekken. Hij ranselde het tien kilometer lange parcours in en rondom Lido di Camaiore het snelste af en doorbrak zo de hegemonie van Filippo Ganna (INEOS Grenadiers) op eigen bodem. De Italiaan kwam één seconde tekort.

Even voor de start toonde Visma | Lease a Bike plots de nieuwe tijdrithelm van Giro, die het in deze openingstijdrit van Tirreno-Adriatico voor een eerste maal gebruikte. Futuristisch, innovatief en zeer opvallend: allemaal zaken die op de helm geplakt konden worden. Al hopen ze bij de Nederlandse formatie natuurlijk vooral dat het een snelle helm betreft.

jonas vingegaard helm

Kopman Jonas Vingegaard mocht er als eerste mee rijden, daar de weerkenners bij de Nederlandse ploeg zagen dat het wat later kon gaan regenen. De Deen deed er 11 minuten en 46 seconden over, maar uiteindelijk mocht hij slechts vijf minuutjes genieten van zijn plek in de hot seat: Soren Waerenskjold van Uno-X was namelijk zeven seconden sneller als hardrijder en ook Kévin Vauquelin (Arkéa - B&B Hotels) was beter, dus Vingegaard mocht naar het hotel.

Ayuso zet knaltijd neer

Waerenskjold mocht er wat langer plaatsnemen, daar hardrijders als Kasper Asgreen (Soudal Quick-Step), Mikkel Bjerg en Isaac del Toro (beiden UAE-Team Emirates) niet aan zijn tijd kwamen. Een andere man van de ploeg uit de Emiraten, Ayuso, was wel aanmerkelijk sneller dan de Noor. De Spanjaard ranselde maar liefst vijftien seconden af van de tijd van Waerenskjold, waarmee hij ook 23 seconden sneller was dan Vingegaard. Josef Cerny zette zich er even later ook nog tussen, evenals de sterke Lidl-Trek-sprinter Jonathan Milan.

Klassementsrenners als Max Poole, Thymen Arensman en Daniel Felipe Martínez zetten ook degelijke tijden neer. Met Magnus Sheffield, vorig jaar nog derde, was het nog even wachten tot de volgende kanshebber, maar de Amerikaan kwam na het nemen van wat risico's ten val en gooide zo zijn eigen ruiten in. Lennard Kämna, tweede in 2023, kon ook niet bolwerken wat hem vorig jaar gelukt was.

De volgende in de rij was Antonio Tiberi, die een op dat moment vijfde tijd liet noteren. Een ander toptalent, Romain Grégoire, posteerde zich daar net weer achter. Even later was het aan topfavoriet Ganna, die de twee voorgaande afspraken in Lido di Camaiore succesvol af wist te ronden. Aan het eerste tussenpunt was de man uit Verbania trager dan Ayuso en die achterstand kon hij niet omzetten. Het verdict, in het nadeel van de Italiaan, was één seconde. Jai Hindley kwam na Ganna als laatste klassementsrenner van naam over de meet op een knappe elfde plek. Ethan Vernon pakte als laatste nog de vierde plek, waardoor hij net als Milan en Waerenskjold via de bonificaties in de spurtritten nog een gooi kan doen naar de leiderstrui.

Uitslag etappe 1 Tirreno-Adriatico 2024

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws