Bahrain Victorious levert huzarenstukje af met dubbelslag Bilbao in Tour of the Alps Wielrennen
Wielrennen

Bahrain Victorious levert huzarenstukje af met dubbelslag Bilbao in Tour of the Alps

Bahrain Victorious levert huzarenstukje af met dubbelslag Bilbao in Tour of the Alps

Pello Bilbao heeft op overtuigende wijze de tweede etappe in de Tour of the Alps weten te winnen. De Spanjaard rondde op die manier het beulswerk van zijn ploeg op uitstekende wijze af. Door de zege is hij tevens de nieuwe leider in het klassement.

De renners in de Tour of the Alps kregen in de tweede etappe een uiterst lastige rit voor de kiezen. Al vanaf de eerste kilometers moest er flink geklommen worden, waardoor het geen verrassing mocht heten dat de klimmers vooraan verschenen. De klimkilometers zorgden er zelfs voor dat er een zeer interessante kopgroep van tien renners vandoor kon gaan. Daarbij hadden zich zelfs kandidaat-eindwinnaars als Miguel Ángel López en Pavel Sivakov gevestigd.

López en Sivakov kregen in de kopgroep gezelschap van Hermann Pernsteiner (Bahrain), Vadim Pronskiy (Astana), Felix Gall (AG2R), Cian Uijtdebroeks (BORA), Jonathan Caicedo (EF), Marco Badilatti en Michael Storer (beiden Groupama-FDJ) en de Nederlander Thymen Arensman (DSM). Zij grepen gezamenlijk een voorsprong van 3.30 minuten.

Bahrain Victorious jaagt op koplopers

Vanuit het peloton had Carl Frederik Hagen nog gewaagd zich bij deze kansrijke kopgroep te voegen. De renner van Israel-Premier Tech wist na een lange achtervolging de aansluiting met de koplopers te vinden, maar moest toen het wegdek voor de tweede keer omhoog ging lopen direct lossen. Ook andere renners in de kopgroep kregen het toen lastig.

Bahrain Victorious had weliswaar Pernsteiner mee in de kopgroep zitten, maar besloot er wel toe om in het peloton het heft in handen te nemen voor kopman Pello Bilbao. Zelfs Mikel Landa moest op de tweede beklimming van de dag al in het veerweer komen om de kopgroep niet al te veel ruimte te geven. De Arabische ploeg wist een groot deel van de voorsprong te doen laten verdampen, terwijl het peloton door het werk stevig uitgedund werd.

Bardet en Storer lossen Arensman

Op de derde klim van de dag werd ook de kopgroep flink door elkaar geschud. Na wat schermutselingen bleven alleen Sivakov, Storer en Arensman nog voorop. Die laatste werd door zijn medevluchters op dertig kilometer van het eind echter ook genadeloos weggereden, nadat de man van INEOS Grenadiers een demarrage plaatste. Storer nam zijn inmiddels Franse vluchtgenoot dat niet per se in dank af.

Het voorin afhaken van Arensman zorgde er namelijk ook al snel voor dat niet alleen Bahrain Victorious zich ging moeien met de achtervolging. Ook Team DSM deed vanaf dat moment af en toe moe op kop van het peloton voor kopman Romain Bardet. Toch konden deze twee teams tezamen er niet voor zorgen dat de kopgroep van de twee vluchters op de top nog altijd meer dan een minuut was.

Vluchters gegrepen, Bouchard gelost

Het tweetal leek dus een mooie voorsprong te hebben en op te mogen gaan voor de dagzege, maar het peloton liet zich niet zo makkelijk verrassen. Onder meer Bilbao zelf mengde zich in de achtervolging, waarna alle vluchters een groot deel van hun voorsprong verloren. Toen het einde van de afdaling bereikt was, hadden Storer en Sivakov nog maar enkele seconden voorsprong. Arensman was toen alweer opgeslokt.

Klassementsleider Geoffrey Bouchard kende alle moeite om de Bahrain-renners in de afdaling bij te houden. Hij kon het tempo niet bijbenen, waarna hij de rest moest laten gaan. Op het moment dat het groepje met Bilbao de vluchters had ingerekend, volgde de leiderstrui op meer dan veertig seconden achterstand. Hij zou dus zijn trui kwijtspelen in deze rit.

Klein groepje sprint om zege

Een klein groepje van twintig renners stormde vervolgens op de finishlijn af. De mannen van Bahrain Victorious hielden ook in de finale het tempo hoog, waardoor niemand in de laatste kilometers meer wist weg te komen. Tegelijkertijd werd Bilbao in een wel zeer comfortabele positie naar de sprint gereden door zijn ploeggenoten.

Alsof de ploeg jaren geoefend had op het formeren van een sprinttrein met Landa als lead-out, werd Bilbao afgezet. De Spanjaard zette al vroeg zijn sprint in, waarna hij snel afstand nam van de andere sprintende klassementsmannen. Met ogenschijnlijk gemak spurtte hij naar de zege én de leiderstrui. Bardet finishte als tweede, Attila Valter moest het doen met de derde plek in de daguitslag.

Uitslag etappe 2 Tour of the Alps 2022

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws