Bahrain Victorious: Ploeg doet in de breedte een jasje uit, maar kan met jonge garde knallen in 2023 Wielrennen
Wielrennen

Bahrain Victorious: Ploeg doet in de breedte een jasje uit, maar kan met jonge garde knallen in 2023

Bahrain Victorious: Ploeg doet in de breedte een jasje uit, maar kan met jonge garde knallen in 2023

In onze poging om het jaar af te sluiten met uitgebreide terug- en vooruitblikken op de achttien WorldTour-ploegen zijn we alweer aangekomen bij de vierde op de lijst. Na AG2R, Alpecin-Deceuninck en Astana Qazaqstan is het de beurt aan Bahrain Victorious!

Eendagswedstrijden 2022: Bahrain Victorious

Bahrain Victorious reed in 2021 de stenen uit de straat en dus was het verwachtingspatroon hoog. Met Sonny Colbrelli, Matej Mohoric en Dylan Teuns stonden er drie indrukwekkende kopmannen op papier, in de rug gesteund door sterke motoren als Fred Wright, Heinrich Haussler en Jonathan Milan. Bleef de ploeg in het openingsweekend in de Omloop en in Kuurne nog wat achter qua prestaties, in de Italiaanse eendagskoersen was daar meteen een grote vis. Mohoric denderde naar beneden op van de Poggio en zegevierde in Milaan-Sanremo!

Bahrain Victorious stond in de juichstand, totdat Colbrelli enkele dagen later in elkaar zakte in de Ronde van Catalonië. Door hartritmestoornissen viel hij weg voor het voorjaar en beëindigde hij uiteindelijk vroegtijdig zijn carrière. Toen het Vlaamse voorjaar op 25 maart écht begon met de E3, moest er bij Bahrain worden gepuzzeld. Het werd uiteindelijk een voorjaar om niet snel te vergeten voor de formatie. Mohoric werd na z'n zege in Sanremo ook nog vierde in de E3, negende in Gent-Wevelgem en vijfde in Parijs-Roubaix. Teuns werd zesde in de Ronde van Vlaanderen, achtste in de Brabantse Pijl en hij schoot verrassend raak in de Waalse Pijl, de tweede grote vis voor Bahrain! In Luik-Bastenaken-Luik werd Teuns nog zesde.

Tel bij die prestaties een zevende plaats op van Wright in de Ronde van Vlaanderen en je hebt een vrij perfect voorjaar. Een voorjaar dat paste bij de prestaties uit 2021, ondanks dat er met Parijs Roubaux-titelverdediger Colbrelli een belangrijke pion wegviel. Na een uitstekend voorjaar kon ook het najaar goed worden genoemd. In de Belgische en Italiaanse eendagskoersen werd weliswaar nergens meer gewonnen, maar werd Mohoric nog wel tweede in Gran Piemonte en reed Pello Bilbao sterk in de Canadese koersen. Mikel Landa sloot het seizoen keurig af met een derde plaats in de Ronde van Lombardije.

Rondes 2022: Bahrain Victorious

In de grote rondes was Bahrain Victorious in 2021 een grote meneer. Het werd tweede in de Giro met Damiano Caruso en derde in de Vuelta met Jack Haig. Bilbao reed weer sterk rond en Gino Mäder werd vijfde in de Ronde van Spanje. Veel om naar uit te kijken dus in 2022, daar Bahrain z'n belangrijkste kopmannen aan boord hield en in alle grote rondes ging voor in ieder geval een podiumplaats en ritsucces. Net als bij het eendagswerk kunnen we wel stellen dat de overwinningen vooral in de eerste helft van het seizoen werden geboekt. In het najaar volgden louter ereplaatsen.

Zo won Santiago Buitrago een rit in de Saudi Tour, won Wout Poels een rit én het eindklassement in de Ruta del Sol, schoot Phil Bauhaus raak in de Tirreno-Adriatico en was Bilbao goed voor ritwinst in de Ronde van het Baskenland en de Tour of the Alps. Het vertrouwen voor de Giro was enorm, met Landa als kopman en Bilbao en Poels als knechten in vorm aan de start. Het werd een uitstekende ronde voor Bahrain, dat met Buitrago een bergetappe wist te winnen en met Landa het podium haalde in Verona. De Spanjaard werd na jarenlang proberen derde, net als in 2015.

Na een succesvolle Giro werd er vol verwachting uitgekeken naar de Tour en de Vuelta, maar Bahrain was daar toch een grijze muis. Haig crashte net als in 2021 vroegtijdig uit de Tour en kon de Vuelta dit keer niet rijden als goedmakertje. Mäder miste de Tour door corona en kwam er pas in de derde week van de Vuelta doorheen en Caruso beleefde als kopman in de Tour geen al te beste ronde. In de rittenkoersen van een week waren het de jonge talenten die nog wat broodnodige zeges bijschreven. Buitrago en Matevž Govekar wonnen een rit in de Ronde van Burgos en Bauhaus in Polen. Bilbao won nog een keer in de Ronde van Duitsland en Milan ging het jaar uit met een knal, middels twee ritzeges in de CRO Race. Het eindklassement was bovendien voor Mohoric.

Mikel Landa (links) won de trofee niet, maar werd wel derde in de Giro. 
Mikel Landa (links) won de trofee niet, maar werd wel derde in de Giro. 

Eindcijfer Bahrain Victorious, met onderbouwing 2022: 6,8

Noot: dit cijfer is vastgesteld op basis van beoordelingen van (ex-)redactieleden van In de Leiderstrui.

Een Monument in het voorjaar, podium in de Giro d'Italia en in totaal 21 overwinningen over het hele seizoen. Het was allerminst een slecht jaar voor Bahrain Victorious, dat - als we de teller hadden stopgezet in juli - misschien wel een 9,0 had gescoord. Het blijft nu bij een 6,8, omdat de tweede helft van het jaar vooral in de Tour en de Vuelta te wensen overliet. Mohoric, Bilbao en Landa waren het hele jaar dik in orde, zij waren met recht de drie sterkhouders die zorgen voor een dikke voldoende.

Transfers 2022/2023: Bahrain Victorious

De selectie is op het moment van schrijven nog niet helemaal rond, daar er 27 renners op papier staan en er 30 zijn toegestaan. Hoewel de ploeg in de basis hetzelfde blijft, verandert er in de omlijning wel het één en ander. Teuns trok halverwege 2022 al naar Israel-Premier Tech, Domen Novak gaat naar UAE Team Emirates, Jan Tratnik naar Jumbo-Visma en Luis Léon Sánchez koos ondanks een doorlopend contract voor een terugkeer naar Astana. Colbrelli is uiteraard gestopt.

Daar tegenover staat de komst van vooral veel toptalenten en hier en daar wat ervaring. Cameron Scott, Rainer Kepplinger, Fran Miholjević, Dušan Rajović en Sergio Tu zijn voor het grote wielerpubliek nog onbekende jonkies, die het mogen laten zien. Andrea Pasqualon (Intermarché) en Nikias Arndt (DSM) zijn twee renners van wie de kwaliteiten inmiddels welbekend zijn.

Gewaardeerde kracht Tratnik koos voor Jumbo-Visma.
Gewaardeerde kracht Tratnik koos voor Jumbo-Visma.

Ones to watches 2023: Bahrain Victorious

Een flinke verjonging van de selectie dus, waarbij meer en meer wordt gemikt op talent en het aantal grote namen wat is afgenomen. Het maakt de keuzes voor de grote wedstrijden wat makkelijker, daar Bahrain Victorious de afgelopen jaren vooral in grote rondes misschien wel te veel kopmannen kon uitspelen. Met Bilbao, Landa, Caruso, Haig en Mäder heeft het team in principe vijf mannen die goede klassementen kunnen rijden. Buitrago en Poels kunnen in rittenkoersen van een week een heel eind komen, hebben ze al meermaals bewezen.

Voor de klassiekers doet Bahrain met het stoppen van Colbrelli en het vertrek van Teuns een jasje uit, maar in 2022 heeft het al bewezen dat er anderen zijn om dat op te vangen. Mohoric zal er ongetwijfeld klaar voor zijn en Wright heeft na een geweldig seizoen inmiddels de status als kopman voor de eendagskoersen wel verworven. Jonathan Milan is in dit geweld toch wel de man om naar uit te kijken. Kan hij zijn CRO Race-overwinningen kracht bij zetten en een grote stap maken in 2023? Zo ja, dan komt Bahrain in het eendags- en rondewerk weer goed beslagen ten ijs!

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: b.vanderploeg@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws