Bardiani-duo laat Nederlandse medevluchters en vooral peloton een poepie ruiken in openingsrit Valencia Wielrennen
Wielrennen

Bardiani-duo laat Nederlandse medevluchters en vooral peloton een poepie ruiken in openingsrit Valencia

Bardiani-duo laat Nederlandse medevluchters en vooral peloton een poepie ruiken in openingsrit Valencia

Alessandro Tonelli heeft in Castellón de eerste rit van de Ronde van Valencia naar zijn hand weten te zetten na een krankzinnige dag. De Italiaan was samen met Bardiani-CSF-ploeggenoot Manuele Tarozzi de beste in een kopgroep van zeven, welke door het peloton veel te veel ruimte werd gegeven. Nederlander Alex Molenaar werd knap vierde.

Castellón, dat was dit jaar toch al dienstdoende in een koers? Dat klopt, want daar vertrok vorige week zondag de eerste editie van de Ruta de la Céramica - Gran Premio Castellón, die uiteindelijk werd gewonnen door Michael Matthews van Jayco AlUla. De Aussie vertrok woensdag ook in de openingsrit van de Ronde van Valencia, al verklaarde hij voor de start dat hij afgelopen week nog met een verkoudheid kampte.

Goed, het peloton stapte iets na het middaguur op voor een rit van 167 kilometer in de provincie Valencia, waar veel teams in de winter ook hun kampen organiseren. De wegen zijn dus gekend en daarmee waren zeven coureurs welwillend om plaats te nemen in de vroege vlucht van de dag: Jetse Bol (Burgos-BH) en Molenaar (Illes Balears) waren de Nederlanders die present waren, samen met Gorka Sorarrain (Caja Rural), Tonelli, Tarozzi (Bardiani), Fransisco Munoz (Polti-Kometa) en Inigo Elosegui (Equipo Kern Pharma).

Peloton verkijkt zich op vluchters

Dit septet kreeg met negen minuten een toch wel mooie voorgift cadeau van de lieden in het peloton, waar de samenwerking een beetje zoek leek. Al hadden zij met de klim Desert de la Palmes (7,7 km à 5,1%, met top op vijftien kilometer van de aankomst) nog een kaart achter de hand. Richting de voet van deze scherprechter sloegen BORA-hansgrohe, UAE-Team Emirates, Lidl-Trek, Bingoal-WB, Q36.5, Bahrain Victorious en Euskaltel-Euskadi de handen toch maar ineen, waarmee ze de voorgift van de zeven voorin toch nog wel stevig wisten te reduceren tot drie minuten bij het aanvangen van de klim.

De koplopers merkten dit ook en dat zorgde direct voor schifting, met Bardiani-duo Tonelli en Tarozzi als aanstichters. Zij reden stevig door en behielden zo wonderwel lange tijd de voorsprong van drie minuten. Molenaar en Bol sloegen daarachter de handen ineen, maar het Italiaanse duo bleek toch echt te sterk. Zij bereikten de top met meer dan twee minuten voorsprong op de grote groep, terwijl Molenaar een halve minuut achterbleef.

Bahrain Victorious deed er alles aan om de schade te beperken, waarna het dan maar besloot meesterdaler Matej Mohoric vooruit te sturen in de afzink. Ook voor de Sloveen bleek het een onmogelijke optie om naar het Italiaanse kopduo te rijden, waardoor zij namens Bardiani-CSF een prachtige zege bij mochten schrijven. Heel even leek het alsnog in de soep te lopen, daar de twee verkeerd reden in de slotkilometer. Tarozzi wachtte echter op Tonelli en gunde zijn makker de overwinning, terwijl Lazkano nog op en over Molenaar heen klapte. Jonathan Milan won daarachter de pelotonsprint, ondanks die beklimming op het einde.

Uitslag etappe 1 Ronde van Valencia 2024

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws