Ben O'Connor wint waanzinnige editie Vuelta a Murcia na man-tegen-man-gevecht in winderig Zuidoost-Spanje Wielrennen
Wielrennen

Ben O'Connor wint waanzinnige editie Vuelta a Murcia na man-tegen-man-gevecht in winderig Zuidoost-Spanje

Ben O'Connor wint waanzinnige editie Vuelta a Murcia na man-tegen-man-gevecht in winderig Zuidoost-Spanje

Ben O'Connor heeft op onnavolgbare wijze de zeer spectaculaire 44e editie van de Vuelta a Murcia gewonnen. De klimmer van Decathlon AG2R La Mondiale kwam zaterdagmiddag solo aan in de straten van Murcia. O'Connor volgt Ben Turner op als winnaar in de eerste eendagswedstrijd in Spanje van dit voorjaar.

Van tevoren kon het alle kanten op in Spanje. Het parcours leek op papier te lastig voor de pure sprinters, daar de Collado Bermejo, een klim van twintig kilometer lang, moest worden bedwongen. Deze lag echter in de eerste helft van de koers en dus was er de mogelijkheid om later terug te keren. Anders was er nog de Alto Cresta del Gallo in de diepe finale, als kans voor de klimmers om de nog aanwezige rappe mannen overboord te gooien. Vele mogelijke scenario's dus.

Van de Sande, Molenaar en Marit kleuren de vlucht, Kuss, Wellens, Higuita sluiten aan

Een groep van negen renners ging op avontuur en bouwde een voorsprong van vijf minuten op. De Belgen Tosh van de Sande en Arne Marit van Visma | Lease a Bike en Intermarché-Wanty waren de grootste namen onder de avonturiers. Ook Alex Molenaar was erbij, de Nederlander van Illes Balears-Arabay Cycling. De andere vluchters waren Paul Lapeira, Mathias Norsgaard, Thomas Gachignard, Juan David Sierra, Ward Vanhoof en Andoni Lopez.

Op de lange klim in het midden van de etappe kozen enkele renners ervoor een poging te ondernemen om de oversteek naar de kop te maken. En dat waren niet zomaar namen! Sepp Kuss demarreerde en de Vuelta-winnaar kreeg onder meer Daniel Martinez en Ben O'Connor mee. Later versnelden ook Tim Wellens en Sergio Higuita. Ze sloten aan bij de kopgroep en vooraan waren er toen elf man over. Van de oorspronkelijke kopgroep waren Sierra, Vanhoof, Molenaar en Lopez afgehaakt. Kuss (Visma | Lease a Bike), Wellens (UAE Team Emirates), Martinez (BORA-hansgrohe), O'Connor en Nicolas Prodhomme (Decathlon AG2R La Mondiale) en Jefferson Cepeda (Caja Rural) waren erbij gekomen.

Kopgroep dendert door richting slotklim, wind maakt koers spectaculair

De 44e editie van de Vuelta a Murcia was allesbehalve een opwarmertje in de Spaanse zon. Het was de hele dag door koers. INEOS Grenadiers, Groupama-FDJ en Movistar hielden het tempo hoog, de kopgroep werkte goed samen. De wind waaide flink en vooraan leverde dit een slachtoffer op: Van de Sande moest lossen. Met de op zijn zachtst gezegd sterke kopgroep was het uitkijken naar de slotfase en de laatste klim, al vergde de voorafgaande fase door de wind al veel van de renners. De spektakelkoers denderde in rap tempo door richting de finale.

Wellens en O'Connor besloten met een dikke veertig kilometer te gaan te vertrekken vanuit de kopgroep, waarvan de voorsprong terugliep naar een ruime minuut. De overige vluchters reageerden niet en werden even later zelfs gepakt door het peloton, dat de teugels behoorlijk had aangehaald. Van de grote groep was door het koersgeweld en de wind weinig meer over. O'Connor en Wellens begonnen met een mooie voorsprong aan het laatste colletje, waar het wachten was op aanvallen vanuit de groep der favorieten.

Slotklim zorgt voor slagveld in peloton, O'Connor houdt Wellens en Tratnik van zich af

Op de slotklim legde INEOS de rest een moordend tempo op. Deze editie in Murcia bleek geen voer voor de sprinters. Arnaud De Lie bijvoorbeeld, die vooraf als een van de favorieten gold, zat er al niet meer bij. O'Connor deed zijn best om Wellens te lossen. De Belg bleef knarsetandend in het wiel, maar moest uiteindelijk toch afhaken. Vanuit het peloton ontsnapte Michal Kwiatkowski. Jan Tratnik en Higuita sloten aan bij de Pool. Ze kwamen echter niet snel dichter bij de ontketende O'Connor. Ondertussen was het Tratnik gelukt Kwiatkowski en Higuita achter zich te laten.

De Australische klimmer van Decathlon AG2R lag op pole position voor de zege in de straten van Murcia. In de afdaling miste hij enkele bochten bijna. Eenmaal beneden hoefde hij alleen nog de vlakke sectie te overleven. Naast de eenlingen Wellens en Tratnik maakte niemand meer aanspraak op de zege in een waar slagveld. Tratnik veegde Wellens nog op, maar O'Connor was ver buiten beeld en had de tijd en ruimte om uitgebreid zijn prachtzege te vieren. Tratnik werd tweede namens Visma | Lease a Bike. Wellens derde, op bijna een minuut van de Australische held van de dag. Mick van Dijke werd knap negende en was de beste Nederlander.

Uitslag Vuelta a Murcia 2024

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws