Voorbeschouwing Vuelta a Murcia 2024 | Kunnen 'killer bees' Visma | Lease a Bike direct oogsten in Europa? Wielrennen
Wielrennen

Voorbeschouwing Vuelta a Murcia 2024 | Kunnen 'killer bees' Visma | Lease a Bike direct oogsten in Europa?

Voorbeschouwing Vuelta a Murcia 2024 | Kunnen 'killer bees' Visma | Lease a Bike direct oogsten in Europa?

De Ronde van Valencia, de Ruta del Sol, Clasica de Almería, O Gran Camino. Zomaar een greep uit de Spaanse februarikoersen die meestal in een waterig zonnetje verreden worden en de fans lekker maken voor een nieuw wielerseizoen. Reken daar de Vuelta a Murcia gerust bij. Deze eendagswedstrijd volgt traditiegetrouw in de week na Valencia. Vanwege het uitdagende parcours kan het weer alle kanten op in het zuidoosten van Spanje. In de Leiderstrui bereidt je helemaal voor op deze eendagskoers!

De Vuelta a Murcia is de eerste noemenswaardige Spaanse eendagswedstrijd van dit voorjaar. Wie aan Murcia denkt, denkt aan Alejandro Valverde. El Imbatido won de wedstrijd liefst vijf maal tussen 2004 en 2017. Vanaf 2013 is de koers geen meerdaagse meer, alhoewel er in 2019 en 2020 nog wel een tweedaagse wedstrijd plaatsvond. In de laatste editie was het Ben Turner die een grote groepssprint licht bergop won. Hij blufte onder andere Matteo Trentin en Simon Clarke af en pakte verrassend de zege.

Praktische informatie Vuelta a Murcia 2024

  • Zaterdag 10 februari 2024
  • Deelnemers
  • Klassering: 1.1

In dit artikel

  • Laatste winnaars
  • Parcours, weer en tijden
  • Favorieten
  • TV-informatie

Laatste winnaars Vuelta a Murcia

2023 Ben Turner
2022 Alessandro Covi
2021 Jesús Antonio Soto
2020 Xandro Meurisse
2019 Luis Léon Sánchez
2018 Luis Léon Sánchez
2017 Alejandro Valverde
2016 Philippe Gilbert
2015 Rein Taaramäe
2014 Alejandro Valverde

Parcours, weer en tijden Vuelta a Murcia 2024

Er is het nodige veranderd in het parcours van de editie van 2024. Zo is de start dit jaar in Primafrio en niet meer in San Javier en ook de finish in de smalle, oplopende straten van het Parque Torres is niet meer. Er volgt vanuit de start een lus naar het zuiden. Dit gegeven leidt dit jaar tot een veel vlakkere start, de twee colletjes in het begin van de koers zijn verdwenen. De koers is ook nog eens vijf kilometer langer dan vorig jaar: een kleine 199 kilometer in totaal. Wel is de Alto Collado Bermejo nog steeds de scherprechter. Deze col van de eerste categorie vormt dit jaar een tweetrapsraket met de Alto de Aledo van de derde categorie. De klim is niet al te steil, maar piekt boven de 1100 meter en is zo een eerste mogelijkheid om de sterk klimmende rappe mannen overboord te kieperen.

In totaal zijn de Aledo en de Bermejo goed voor zo'n twintig kilometer stijgend wegdek aan iets meer dan 4,5% gemiddeld. Het geluk van de sprinters zit hem in het feit dat de bergpas nog in de eerste helft van de wedstrijd ligt. Na de Bermejo volgt een lange afdaling, met onderweg wat hobbeltjes. Hierin kunnen de sprinters wellicht terugkeren. Na een langere aanloop volgt in de diepe finale vervolgens de Alto Cresta del Gallo, in een plaatselijke ronde nabij Murcia. Deze klim is zo'n 4,5 kilometer lang en kent een gemiddelde stijging van 6,5%. De steile stukken op deze klim kunnen genoeg zijn om nog aanwezige spurters te lossen. Mocht dat niet lukken, is een sprint met een grote groep een realistisch scenario, gezien de laatste twaalf kilometer in dalende lijn verlopen of vlak zijn richting finishplaats Murcia. Een parcours met veel potentiële scenario's dus!

Voorbeschouwing Vuelta a Murcia 2024 | Kunnen 'killer bees' Visma | Lease a Bike direct oogsten in Europa?

Weer
Naar verwachting wordt zaterdag in en rond Murcia een zonovergoten dag, met een zeer aangename temperatuur van rond de twintig graden Celsius. Volop lente, zo lijkt het. Pak de zonnebrillen er maar bij! De wind komt uit het noordwesten met een matige kracht. Veel invloed op de wedstrijd zal deze echter niet hebben.

Tijden
Start: ongeveer 10.30 uur
Finish: ongeveer 15.30 uur

Favorieten Vuelta a Murcia 2024

Let op: de deelnemerslijst is nog niet officieel bevestigd, dus er zijn nog veranderingen mogelijk!

Het is behoorlijk gissen wie er zal zegevieren in de straten van Murcia. De beklimmingen onderweg zijn niet loodzwaar, maar wel lastig genoeg om verschillen te maken voor de klimmers. Sterke beren zullen echter hun kansen ruiken als ze de colletjes wel overleven. Er zijn daarom drie scenario's mogelijk: er komt een klimmer solo aan die de rest heeft los gereden op de laatste klim; er komt een kleine groep aan voor een sprint; de sterke sprinters overleven het tot het eind en we krijgen een sprint met een groter peloton.

Er doet in zuidoost-Spanje een hele rits topcoureurs mee. Bij INEOS Grenadiers hebben ze meerdere ijzers in het vuur. Zo wil Ben Turner zijn titel verdedigen en hij kan dus snel aankomen. Ook zou Michal Kwiatkowski ook een wapen kunnen zijn in de finale. Visma | Lease a Bike trekt met rasklimmer Sepp Kuss ten strijde. Ook Jan Tratnik kan dit soort finales aan en het is interessant om te kijken wat iemand als Per Strand Hagenes nu al kan. UAE Team Emirates heeft met Alessandro Covi de winnaar van twee jaar geleden aan boord. Een in vorm zijnde Tim Wellens kan ook ver komen op dit parcours.

Voorbeschouwing Vuelta a Murcia 2024 | Kunnen 'killer bees' Visma | Lease a Bike direct oogsten in Europa?

Wat te denken van Movistar? Davide Formolo is ook een renner die goed klimt én korte uitslagen rijdt in klassieke finales. Bovendien hebben ze dark horse Will Barta in huis, die vorige week nog het peloton verraste in Valencia. Ook mannen om in de gaten te houden: Valentin Madouas van Groupama-FDJ en Ion Izagirre van Cofidis. Victor Lafay en Ben O'Connor van Decathlon AG2R La Mondiale kunnen kort rijden en BORA-hansgrohe komt met Sergio Higuita, Daniel Martinez en Maximilian Schachmann ook met een pak toppers aanzetten.

Dan is er nog een groepje sprinters. Arnaud De Lie start namens Lotto-Dstny en reed vorig jaar al sterk in de Clasica Almeria. Ook Arne Marit is van de partij, hij sprintte namens Intermarché-Wanty nog naar een tweede plaats in een etappe in Valencia. Matteo Trentin kan het wellicht afmaken voor Tudor Cycling en Lewis Askey is de taaie spurter waar Groupama-FDJ in een lastige finale wellicht op kan rekenen.

Wie zijn volgens In de Leiderstrui de favorieten voor de Vuelta a Murcia 2024?

Favorieten: Ben Turner (INEOS Grenadiers), Arnaud de Lie (Lotto-Dstny)
Outsiders: Alessandro Covi (UAE Team Emirates), Davide Formolo (Movistar), Sergio Higuita (BORA-hansgrohe), Valentin Madouas (Groupama-FDJ), Jan Tratnik (Visma | Lease a Bike)
Long Shots: Per Strand Hagenes (Visma | Lease a Bike), Michal Kwiatkowski (INEOS Grenadiers), Lewis Askey (Groupama-FDJ), Ion Izagirre (Cofidis), Victor Lafay (Decathlon AG2R La Mondiale), Matteo Trentin (Tudor Cycling), Arne Marit (Intermarché-Wanty), Will Barta (Movistar)

TV Vuelta a Murcia 2024

Zaterdagmiddag brengt Eurosport live verslag van de Vuelta a Murcia. Vanaf 14.00 uur zijn de beelden te zien op Eurosport 1 en ongeveer anderhalf uur later zal dan duidelijk worden wie Ben Turner opvolgt!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws