Dappere Frigo kan hattrick Pedersen niet dwarsbomen: indrukwekkende drie-op-een-rij voor Deen van Lidl-Trek Wielrennen
Wielrennen

Dappere Frigo kan hattrick Pedersen niet dwarsbomen: indrukwekkende drie-op-een-rij voor Deen van Lidl-Trek

Dappere Frigo kan hattrick Pedersen niet dwarsbomen: indrukwekkende drie-op-een-rij voor Deen van Lidl-Trek

Mads Pedersen heeft de tweede etappe van de Tour de la Provence gewonnen. De Deen van Lidl-Trek bleek in de zware omstandigheden bergop ook onklopbaar en boekte zijn derde ritzege op rij. Pedersen behield zijn leiderstrui en kan zondagmiddag proberen de eindzege in de wacht te slepen.

Na de proloog op donderdag en de eerste sprint van vrijdag was de rit van zaterdag een stuk lastiger. Een geaccidenteerd parcours lag de renners te wachten, met onderweg drie gecategoriseerde beklimmingen. Met de vlakke slotrit van zondag was dit de kans om de rappe mannen uit het klassement te kunnen fietsen, al leek de Col de l'Aire dei Masco (zes kilometer met een percentage van 4,8%) niet zwaar genoeg om klassementsleider Pedersen eraf te kunnen rijden.

Het was opnieuw hondenweer in Zuid-Frankrijk. Dit weerhield een vijftal er niet van op avontuur te gaan: Thomas Bonnet (TotalEnergies), Emmanuel Morin (Van Rysel-Roubaix), Scott McGill (Project Echelon Racing), Marco Frigo (Israel-Premier Tech) en Kasper Saver (Philippe Wagner/Bazin) gingen er van tussen. Klassementsleider Pedersen wist zich omringd door zijn ploeggenoten, die onder leiding van Tim Declercq een strak tempo reden in het peloton. De voorsprong van het vijftal was rond de twee minuten met nog tachtig kilometer koers te gaan. Onderweg stapten mede door het slechte weer meerdere renners van met name de kleine ploegen af.

Zware finale doet peloton dan toch breken, Pedersen overleeft schifting, Frigo houdt lang hoop

Het tweede colletje van de dag betekende het einde van Bonnet en McGill. In de afdaling was vervolgens alleen Frigo nog over, ook Morin en Saver werden ingerekend door het peloton. De slotklim baarde een muis: het peloton hield de voorsprong klein, maar niemand waagde een poging om weg te komen. In de afdaling was het glibberen, glijden en oppassen geblazen op de spekgladde en natte wegen in de Provence. Frigo hield in de omstandigheden knap stand.

Na de laatste gecategoriseerde col van de dag volgde een fase waarin het op en af bleef gaan. Hier brak het peloton dan alsnog. Pedersen slaagde erin de definitieve schifting te overleven. De selectie was niet het gevolg van splijtende demarrages, als wel een logisch volgend hoofdstuk in de slijtageslag die door het weer werd veroorzaakt. Frigo hield knap stand en had op drie kilometer voor de finish nog altijd een voorsprong op de achtervolgers, die met een man of tien waren.

De slotkilometer liep venijnig omhoog en nog altijd was het Frigo die aan de leiding reed. Op slechts vierhonderd meter van de finish werd de dappere Italiaan dan toch gegrepen. In de sprint heuvelop stond er vervolgens geen maat op Pedersen. De Deen van Lidl-Trek wachtte vrij lang, maar sprintte vanuit het kleine groepje soeverein naar de dagzege. Pedersen versterkt daarmee ook zijn leidende positie in het klassement.

Uitslag etappe twee Tour de la Provence 2024

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws