Beresterke Bax wint ingekorte zevende etappe Tour de Langkawi Wielrennen
Wielrennen

Beresterke Bax wint ingekorte zevende etappe Tour de Langkawi

Beresterke Bax wint ingekorte zevende etappe Tour de Langkawi

Sjoerd Bax heeft op fenomenale wijze de zevende etappe van de Tour de Langkawi gewonnen. De Nederlander van Alpecin-Deceuninck reed in de finale weg van een groep van sterke aanvallers en was in de sprint te machtig voor Willie Smit en Adrià Moreno. Het klassement werd eveneens opgeschud door de aanvallers.

De zevende etappe werd ingekort nadat er sprake was van aardverschuivingen bovenop de aankomst in Gunung Raya. Daardoor veranderde de zevende rit van een test voor de klassementsrenners naar een nieuwe kans voor de sprinters: voor het nieuwe profiel van de zevende etappe werd het parcours van rit acht gebruikt. Daardoor finishte de renners nu Kuah, waar zij ook van start gingen. Het enige verschil met de laatste etappe was dat de zevende etappe iets korter was: er werd een rondje minder afgelegd in de finale. Daardoor moesten de renners nu twee keer over de Raya Langkawi in plaats van drie keer. Deze helling was 1,1 kilometer lang aan 6,3 procent en kon de pure sprinters het lastig maken.

Het duurde even voordat er een vlucht kon ontstaan. Onder anderen Julius van den Berg (EF Education-EasyPost) probeerde weg te springen, maar de nummer twee van etappe 5 kreeg geen ruimte. Met iets meer dan zeventig kilometer te gaan kreeg een drietal wel de ruimte van het peloton. Smit (China Glory Continental Cycling Team), `Moreno (Burgos-BH) en Nichol Blanca Pareja (Team Filippijnen) pakten een maximale voorsprong van drie minuten op het pak. UAE Team Emirates en Team Movistar hielden de controle, waardoor de drie vluchters niet verder weg liepen.

Onrust in het peloton, spervuur aan aanvallen

Normaal gesproken zou dat het verhaal van de etappe zijn: een kopgroep, die op een aantal kilometer van de streep wordt ingelopen, alvorens er gesprint wordt. Er waren echter een aantal ploegen die liever niet met een volledig peloton naar de aankomst wilden. Op een vijftigtal kilometers waren er al een aantal demarrages vanuit het peloton, maar deze werden vakkundig geneutraliseerd door de sprintersploegen. Trym Westgaard Holther (Drone Hopper-Androni Giocattoli) kwam met 35 kilometer te gaan wel weg. De Noor ging in zijn eentje op zoek naar de vluchters. Dat was het teken voor andere renners om het ook te proberen. Onder anderen Thomas de Gendt en opnieuw Van den Berg kozen de aanval.

Na een spervuur van demarrages kwamen zeventien renners los van het peloton. David van der Poel en Bax(Alpecin-Deceuninck) zaten mee, net als Etienne van Empel (China Glory Cycling Team). Max Kanter was de snelste man vooraan en had Matteo Jorgenson mee als ploeggenoot. De gevaarlijkste man voorin voor het klassement was Torsten Traeen (Uno-X Pro Cycling). De Noor stond vijfde in het klassement, op 2.18 minuten van leider Iván Ramiro Sosa. Ook George Bennett stond nog kort. De drie koplopers reden echter nog vooraan en hadden een flinke voorsprong. Met vijftien kilometer te gaan was het verschil 1.18 minuten. Dat was voor Bax het teken om zelf op zoek te gaan naar de kopopers. Hij demarreerde op een lastige helling en niemand kon mee springen.

Bax stoomt door naar kopgroep, achtervolgers houden het spannend

De winnaar van de Coppa Agostoni had een mooi tempo te pakken en greep direct een tiental seconden voorsprong. Bax kwam met rasse schreden dichter bij de kopgroep. Met negen kilometer te gaan moest hij nog twaalf tellen overbruggen. De groep daarachter verloor meer en meer terrein op de Nederlander. Daar sprong Ion Izagirre (Cofidis) weg om te proberen het gat te dichten richting Bax, die de aansluiting vond met de koplopers. De achtervolgers moesten 22 tellen goedmaken, waar alles weer een beetje in elkaar schoof. Ondertussen was Traeen gelost, die zijn aspiraties voor een topnotering in het klassement gedwarsboomd zag worden.

Voorin deden Smit en Moreno bijna geen trap meer nadat Bax was aangesloten. Daardoor slonk het verschil naar tien seconden in de laatste drie kilometer. George Bennett, Gianni Moscon, Izagirre, Van der Poel en Jorgenson wisten dat als er te veel getwijfeld zou worden hun kansen zouden groeien. Zij kwamen echter te laat. Moreno probeerde het nog in de laatste kilometer, maar Bax counterde meesterlijk. In de sprint was Bax met afstand de sterkste, voor Smit en Moreno. Hij ging van kop af aan en pakte meerdere lengtes. Daarachter maakte Van der Poel het feest compleet door vierde te worden. Bax geeft met deze overwinning een mooi afscheidscadeau aan zijn ploeg: hij vertrekt na dit seizoen naar UAE Team Emirates.

Uitslag etappe 7 Tour de Langkawi

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws