Bernal en Yates geven Evenepoel pak slaag, Fortunato klopt Mollema en co op Zoncolan Wielrennen
Wielrennen

Bernal en Yates geven Evenepoel pak slaag, Fortunato klopt Mollema en co op Zoncolan

Bernal en Yates geven Evenepoel pak slaag, Fortunato klopt Mollema en co op Zoncolan

Lorenzo Fortunato heeft geheel tegen de verwachtingen in zijn de vijftiende Girorit gewonnen op de almachtige Monte Zoncolan. De EOLO-Kometa-rener hield onder meer Bauke Mollema en George Bennnett af bij de vluchters. Onder de klassementsmannen bleken Simon Yates en Egan Bernal over de beste benen te beschikken, terwijl Remco Evenepoel veel tijd verloor.

Zonder Dylan Groenewegen, David Dekker en Jai Hindley vertrok het Giro-peloton voor een rit van meer dan tweehonderd kilometer naar de top van de mythische Monte Zoncolan. De twee Nederlandse sprinters wilden hun kookpunt niet bereiken in de bergen, terwijl de Australiër van Team DSM er de brui aangaf met zadelpijn.

Affini neemt initiatief en krijgt sterke klimmers Bennett en Mollema mee

In een hectische openingsfase nam een groep van elf man afstand, onder leiding van de nummer twee van vrijdag, Edoardo Affini. Mollema (Trek-Segafredo) en Bennett (Jumbo-Visma) waren op papier de beste klimmers vooraan, terwijl ook Jacopo Mosca (Ook Trek-Segafredo), Nelson Oliveira (Movistar), Rémy Rochas (Cofidis), Jan Tratnik (Bahrain Victorious), Andrii Ponomar (Androni Giocatolli), Alessandro Covi, Vincenzo Albanese en Fortunato (EOLO-Kometa) present waren.

In het peloton waren er met Bardiani, Movistar, AG2R en FDJ enkele ploegen die niet blij waren met de gang van zaken, maar ondanks verwoede pogingen van die formaties was de vlucht gevlogen. Wel viel er nog een jammerlijke opgave te melden, Nicolas Edet van Cofidis werd met een sleutelbeenblessure afgevoerd.

Evenepoel onder druk gezet door Astana, maar die drukken niet door

Astana wilde de vlucht geen tien/vijftien minuten geven en besloot al snel de achtervolging in te zetten, in dienst van kopman Aleksandr Vlasov. Op de voorlaatste klim, de Forcella Monte Resti, denderde de blauwe trein uit Kazachstan door. Terwijl Mollema de bergpuntjes opraapte, werd de voorsprong van de koplopers gereduceerd tot vijf minuten.

In de afdaling van die klim was het even alle hens aan dek voor Remco Evenepoel: Astana ging op zijn Astana’s de afdaling in en reed de Belg op achterstand. Met behulp van zijn Deceuninck-ploegmaten werd de scheve situatie echter rechtgezet.

Affini was de man die voorin de sleutel in handen nam richting de voet van de Zoncolan, wat inhield dat hij er een tijdrit van maakte in dienst van zijn ploegmaat Bennett. De aanwezigheid van de sterke Italiaan voorin zorgde ervoor dat het peloton eigenlijk zo goed als buitenspel werd gezet, impressionante. Uiteindelijk begon de kopgroep met 6.30 minuut voorsprong aan de gevreesde Zoncolan.

Mollema en Bennett hebben de benen niet

Het was Tratnik die vooraan de knuppel in het hoenderhoek gooide, in de wetenschap dat de steile kilometers aan het einde zijn en hij dan weg moet zijn. Fortunato kon daarachter zijn jeugdige klimmersbenen niet meer in bedwang houden en ging in de achtervolging, terwijl Bennett en Mollema schijnbaar het koppie erbij hielden en hun cartouche bewaarden tot de laatste drie kilometer.

Onder de boog van de tien kilometer begon INEOS Grenadiers met Gianni Moscon aan haar missie om tijd te pakken op de Zoncolan, welke gevolg werd gegeven door de andere gregario’s van de Britse miljoenenploeg. Dit leidde al vroeg tot slachtoffers: Vincenzo Nibali moest snel passen, evenals ex-roze trui drager Attila Valter.

Voorin viel het op dat Bennett en Mollema de kloof met Tratnik en Fortunato in eerste instantie niet wisten te verkleinen en zelfs tijd moesten toegeven. Andere vluchters als Covi en Oliveira reden zelfs weg bij de twee mannen die al regelmatig top tien reden in grote rondes, terwijl Fortuntato voorin afstand nam van Tratnik. Ging de poulain van Alberto Contador hier dan op voor de grootste zege in zijn loopbaan?

Bernal laat iedereen achter in ultra-slotkilometer

In de groep der favorieten haakten de renners één voor één af. Davide Formolo was de eerste, op gevolgd door Evenepoel. Op twee kilometer van de aankomst kon er definitief een kruis door de klassementsaspiraties van de jonge Belg. Almeida wachtte nog wel, maar Evenepoel ging veel tijd verliezen, zoveel was duidelijk.

Op hetzelfde moment plaatste Yates een denderende versnelling, die enkel Bernal direct kon beantwoorden. De Brit van Team BikeExchange denderde door als een raket, terwijl Fortunato tegen de verwachtingen van iedereen zijn handen in de lucht mocht gooien. Bernal gooide echter nog een beetje olie op het vuur door in de laatste honderden meters weg te denderen bij Yates, die wel veel tijd pakte op de overige concurrentie.

Uitslag etappe 14 Giro d’Italia 2021


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws