Bernal stuift naar dubbelslag in negende etappe Giro, Bouwman strandt in finale Wielrennen
Wielrennen

Bernal stuift naar dubbelslag in negende etappe Giro, Bouwman strandt in finale

Bernal stuift naar dubbelslag in negende etappe Giro, Bouwman strandt in finale

Egan Bernal heeft op zeer sterke wijze de negende etappe in de Giro d'Italia gewonnen. Door de zege wordt hij tevens de nieuwe leider in het algemeen klassement. Koen Bouwman strandde na een dappere poging in de finale.

De negende etappe van de Giro d’Italia was er één die op papier spektakel beloofde. Niet alleen waren er verschillende beklimmingen opgenomen in het parcours, ook finishte de wedstrijd op een gravelstrook. Het waren echter al de openingskilometers die voor de sensatie zorgden, daar er slag om slinger gedemarreerd werd. Om de paar minuten kregen we te maken met een nieuwe koerssituatie en het tempo viel nergens stil. De eerste klim was al achter de rug, terwijl er nog altijd geen kopgroep was.

Chaos troef in openingsfase, kopgroep met Mollema

Ook verschillende klassementsrenners probeerden het, onder wie Damiano Caruso. De Italiaan maakte oorlog in de koers met zijn ploeg, Bahrain Victorious. Zijn ploeggenoten Gino Mäder (in de bergtrui) en Matej Mohoric namen in de kopgroep het voortouw, maar de Sloveen – normaal zo’n goede daler – verloor de controle over zijn fiets. Hij ging op een akelige manier onderuit, waarna hij uit koers werd genomen. Plan mislukt en een mannetje minder voor de ploeg uit Bahrein.

De chaotische koerssituatie werd vervolgd, waarna we uiteindelijk tóch nog een kopgroep konden noteren. Een vrij omvangrijke kopgroep wist zich te vormen, met daarin een aantal zeer aansprekende namen, zoals Diego Ulissi (UAE), Ruben Guerreiro (EF), Tony Gallopin (AG2R) en George Bennett (Jumbo-Visma). Met Bauke Mollema (Trek-Segafredo) en Koen Bouwman (Jumbo-Visma) zaten er tevens twee Nederlanders bij.

Peloton achtervolgt, kopgroep uit elkaar

Met zo’n sterke kopgroep zou je verwachten dat de vluchters het wel eens tot het einde zouden kunnen volhouden. Heel makkelijk zou dat echter niet worden. Het gat werd eerst lange tijd gecontroleerd door de mannen van roze trui Valter, waarna ook INEOS Grenadiers zich met de achtervolging ging bemoeien. De ploeg van Bernal deed het harde werk van de kopgroep teniet en snoepte flink wat tijd van het verschil af.

Vooraan wist men dat ze niet te lang stil moesten zitten. Dat zorgde er ook voor dat op de voorlaatste beklimming de kopgroep uiteenspatte in verschillende groepjes. Een duo van Geoffrey Bouchard (AG2R) en Simon Carr (EF) kwam uiteindelijk als eerste boven. Doordat Bouchard hier een volle buit aan bergpunten meenam, nestelde hij zich in de top van het bergklassement. De blauwe bergtrui mocht hij na afloop in ontvangst nemen.

Een achtervolgend groepje, met Mollema, Bouwman en Michael Storer (DSM) probeerde het gat met het voorste duo te dichten. Op dat moment besloot ook Bouchard nog maar eens een bommetje te droppen. Hij viel aan en liet Carr zonder problemen achter. Bij het opdraaien van de slotklim had de renner van AG2R nog twintig seconden voorsprong op zijn eerste achtervolgers, nog twee minuten op het peloton.

Spannende ontknoping op de grindweg

Bouchard hield op de slotklim ontzettend knap stand. In de achtervolging was het Bouwman die nog de meeste krachten had overgehouden. Op die manier kon de renner van Jumbo-Visma wegrijden bij zijn mede-achtervolgers om op zoek te gaan naar de Fransman van AG2R Citroën Team. De overige restanten van de kopgroep werden langzaam maar zeker ingerekend door het peloton, dat volledig op stoom was gekomen.

Het laatste deel van de klim ging over onverharde wegen. Daar verloor Bouchard het grootste deel van zijn voorsprong. Bouwman raapte hem op, maar het peloton was niet al te ver meer. INEOS Grenadiers draaide de gashendel volledig om en deed een aantal andere klassementsrenners kraken. Onder meer Remco Evenepoel zakte er volledig doorheen. Ook Valter verloor de aansluiting.

Bouwman gaf alles, maar kreeg Bouchard niet uit zijn wiel. Bernal opende vervolgens zelf de aanval op het tweetal. Alleen Giulio Ciccone kon in eerste instantie bij hem blijven, maar ook de Italiaan moest bijtend in de gravel loslaten. Als twee arme vogeltjes werden Bouwman en Bouchard overrompeld door de ontketende Colombiaan, die op deze manier met zijn tong uit zijn mond naar de dagzege én roze trui reed. Ciccone werd tweede, voor Bouwman was uiteindelijk de vijftiende plek gereserveerd.

Uitslag en klassement na etappe 9 Giro d'Italia 2021

Lees etappe 9 van de Giro d'Italia 2021 terug

Let op: laadt de liveblog niet? Druk dan op F5 of ververs je mobiele pagina!


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws