Bilbao wint vierde etappe Tour of the Alps na superafdaling, Yates blijft leider Wielrennen
Wielrennen

Bilbao wint vierde etappe Tour of the Alps na superafdaling, Yates blijft leider

Bilbao wint vierde etappe Tour of the Alps na superafdaling, Yates blijft leider

Pello Bilbao heeft de vierde etappe van de Tour of the Alps op zijn naam geschreven. In de koninginnenrit kwam hij in de afdaling bij Aleksandr Vlasov en Simon Yates, en versloeg ze in de sprint.

In de vierde etappe van de Tour of the Alps stond de koninginnenrit op de planning. De renners moesten tijdens de rit van 168.6 kilometer meer dan 4500 hoogtemeters afleggen. Eerst mocht het peloton over de (ongecategoriseerde) Passo Castrin van 24.5 kilometer met een gemiddelde van 5.6 procent. Vervolgens moesten ook de Passo Campo Carlo Magno (14,4 kilometer aan 6 procent) en de Boniprati (9,1 kilometer aan 6,5 procent) beklommen worden. De etappe eindigt met een steile afdaling, dus de goede dalers konden misschien hun slag slaan.

Kopgroep komt moeilijk weg, Froome in de aanval

In het eerste uur wist er geen kopgroep weg te blijven. Even waren acht renners op avontuur, maar die werden teruggehaald door het peloton. In aanloop naar de Passo Castrin ontsnapte een nieuwe groep met daarin Chris Froome (Israel Start-Up Nation). hij werd vergezeld door Márton Dina (EOLO-Kometa), Attila Valter (Groupama-FDJ), Luis León Sánchez (Astana-Premier Tech), Nicolas Prodhomme (AG2R Citroën), Amanuel Gebreigzabhier (EOLO-Kometa), Nicalos Roche (Team DSM), Felix Großschartner (BORA-hansgrohe) en Hermann Pernsteiner (Bahrain Victorious).

Deze groep, met enkele grote namen, werd wel losgelaten door het peloton, al werd de voorsprong niet veel meer dan twee minuten. Op die manier hield het peloton, onder aanvoering van Team BikeExchange, de voorsprong van de kopgroep beperkt. De ploeg van klassementsleider Yates leek daarmee te anticiperen op een gevecht om de etappewinst tussen de klassementsrenners.

Einde verhaal kopgroep, hoog tempo op de slotklim

Richting de slotklim werden de plannen van Yates eens te meer duidelijk. Team BikeExchange gooide andermaal het tempo omhoog, waardoor de kopgroep net voor het begin van de laatste col werd ingerekend. In het kielzog van Yates zaten ook INEOS Grenadiers en Astana Premier-Tech klaar voor hun kopmannen Pavel Sivakov en Vlasov.

Op de slotklim, de Boniprati, nam Winner Anacona van Arkéa Samsic de kop van het peloton. Hij voerde voor zijn kopman Nairo Quintana het tempo op, die ook in de tweede etappe erg aanvallend reed. Vervolgens nam INEOS Grenadiers met vijf man het initiatief voor Sivakov. Door het hoge tempo van het inmiddels sterk uitgedunde peloton, werd er nog even gewacht met aanvallen door de klassementsmannen.

Sivakov breekt, Yates en Vlasov de sterksten bergop

Met alleen Daniel Martínez nog over voor Sivakov, was het Hugh Carthy die het startschot gaf voor de klassementsmannen. Verrassend genoeg kon Sivakov het wiel van zijn ploeggenoot Martínez niet volgen. Zo leek Sivakov zijn tweede plek in het klassement te gaan verliezen. Yates hield controle op kop van de groep met klassementsmannen, waar dus alleen Sivakov ontbrak.

Na een aanval van Vlasov verhoogde Yates nog maar eens het tempo om hem bij te halen. Hierop konden alleen Dan Martin en Vlasov hem volgen, met op gepaste afstand Bilbao en Carthy. Na een volgende tempoversnelling moest ook Martin lossen, waardoor Vlasov en Yates met z'n tweeën richting de top van de Boniprati gingen. In de laatste bijna vlakke kilometers van de klim, namen zij een seconde of tien afstand van hun concurrenten Martin en Bilbao.

Martin onderuit in afdaling, Bilbao komt bij koplopers en wint de sprint

In de technische, bochtige afdaling namen Yates en Vlasov verder afstand. In de achtervolging op de leiders van de dag legde Bilbao een gigantisch tempo op aan Martin, die al snel in de fout ging. De renner van Israel Start-Up Nation kon een scherpe bocht net niet houden, waardoor hij onderuit tuimelde. Door dat knappe staaltje dalen, wist Bilbao wel bij de twee koplopers te komen, met iets meer dan twee kilometer te gaan. In het laatste stuk van de afdaling nam hij ook het initiatief. In de sprint om de zege versloeg de Bask uiteindelijk Yates en Vlasov, waarmee hij zijn terugkomst beloonde.

Uitslag en klassementen etappe 4 Tour of the Alps

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws