BORA-hansgrohe dan toch op punt voor Giro: Kämna wint koninginnenrit, Vlasov wordt tweede Wielrennen
Wielrennen

BORA-hansgrohe dan toch op punt voor Giro: Kämna wint koninginnenrit, Vlasov wordt tweede

BORA-hansgrohe dan toch op punt voor Giro: Kämna wint koninginnenrit, Vlasov wordt tweede

Lennard Kämna (BORA-hansgrohe) heeft de zwaarste etappe van de Tour of the Alps naar zijn hand weten te zetten. Na twee teleurstellende dagen poetste hij het blazoen voor zijn ploeg in deze koers op. Tao Geoghegan Hart behield de leiderstrui.

Tussen de Waalse Pijl bij de vrouwen en mannen door was het tijd voor de Tour of the Alps op woensdagmiddag. Daar stond de koninginnenrit op het programma, met finish op de vijftien kilometer lange col Brentonico Sal Valentino.

In de openingsfase ging het voornamelijk bergaf, wat uitnodigde tot aanvallen voor de zwaardere mannen in deze koers. Uiteindelijk kregen twaalf coureurs na een snelle openingsfase een vrijgeleide, met daarbij onder meer Jasha Sütterlin (Bahrain Victorious), Juri Hollman (Movistar), Andrea Vendrame (AG2R Citroën), Lorenzo Milesi (Team DSM), Lukas Pöstlberger (normaal Jayco-AlUla, nu voor de Oostenrijkse selectie) en Joe Dombrowski (Astana Qazaqstan Team) van WorldTour-niveau. Met name die laatste staat te boek als een goede klimmer.

De overige zes mannen luisterden naar de namen Txomin Juaristi (Euskaltel-Euskadi), Giovanni Carboni, Mattia Bais (EOLO-Kometa), Liam Johnston (Trinity) en Alexander Hajek (nationale selectie), waarmee er voldoende volk aanwezig was om goed rond te draaien op de vlakke stukken. Dit zorgde ervoor dat de kopgroep de voorsprong van rond de vier minuten vast kon houden richting de voet van de laatste klim van de dag.

BORA-hansgrohe dan toch op punt voor Giro: Kämna wint koninginnenrit, Vlasov wordt tweede

EF Education-EasyPost en BORA-hansgrohe zetten alles op alles

EF Education-EasyPost was de ploeg die de controle in het peloton in handen nam, met INEOS Grenadiers in de wielen. De Amerikaanse ploeg kreeg er echter maar weinig vanaf, hoewel ze wat werden geholpen doordat het voorin wat begon te rommelen. Vendrame en Pöstlberger gingen er even voor rijden, waarbij die eerste eenmaal het bergop ging afstand nam van zijn metgezel.

Aan de voet van de slotklim was de voorgift van Vendrame nog bijna drie minuten, terwijl de grote groep stevig inliep op de achtervolgers. Uit die groep maakte Dombrowski, op papier ook veruit de beste klimmer vooraan, de oversteek naar de Italiaan. De Amerikaan denderde direct over de puncher van AG2R Citroën heen, waarmee hij ook de beste papieren leek te hebben voor de dagzege.

Met de nadruk op leek, want daarachter nam BORA-hansgrohe plots het heft vol overgave in handen. De Duitsers kenden tot dusver geen gelukkige Tour of the Alps en wilden daar hier verandering in brengen. Lennard Kämna versnelde namens die ploeg op zes kilometer van de meet, wat de aanzet was van een heleboel versnellingen.

Kämna raapte Dombrowski op drie kilometer van de finish op met Jefferson Alexander Cepeda (EF Education-EasyPost) in zijn spoor, terwijl Pavel Sivakov leider Geoghegan Hart beschermde en in een zetel zette. Die plaatste zijn versnelling op twee kilometer van de aankomst, terwijl Cepeda voorin stug door bleef duwen met Kämna op zijn wiel.

In de laatste kilometer was het vervolgens een koud kunstje voor de Duitser om voorbij zijn medevluchter te snellen, waarmee hij Cepeda direct op afstand reed. Aleksandr Vlasov spurtte daarachter nog knap naar de tweede plek, ook namens BORA-hansgrohe.

Uitslag etappe 3 Tour of the Alps 2023

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws