Bram Welten loodst Démare naar nieuwe overwinning, dit keer in eerste etappe La Route d'Occitanie Wielrennen
Wielrennen

Bram Welten loodst Démare naar nieuwe overwinning, dit keer in eerste etappe La Route d'Occitanie

Bram Welten loodst Démare naar nieuwe overwinning, dit keer in eerste etappe La Route d'Occitanie

Arnaud Démare heeft de eerste etappe in La Route d'Occitanie gewonnen. De Fransman maakte het af na een andermaal briljante leadout van Bram Welten. Groupama-FDJ had het overgrote deel van de dag gecontroleerd, op een werkelijk snikhete dag.

Meteen klimmen geblazen in de eerste etappe, waarin het in de eerste 22 kilometer geen moment vlak was. Er vormde zich in deze fase een mooie kopgroep, met daarbij Oscar Cabedo (Burgos-BH), Wesley Mol (Bike Aid), Leo Danes (Team U Nantes Atlantique) en Jean Goubert (Nice Métropole Côte d'Azur). Na de eerste klim van de dag - de Côte de Luby-Betmont van derde categorie - hadden ze een voorsprong van 2.35 minuten.

In het peloton zorgden Groupama-FDJ, Movistar en Trek-Segafredo voor de controle, waardoor het gat nooit groter werd dan een dikke twee minuten. Na de Côte de Saint-Elix-Theux was er zelfs nog maar 1.40 minuten van over. Bij temperaturen van wel 36 graden was het zwaar voor de renners, die in de finale nog één hindernis moesten overbruggen. De Côte de Pujaudran (2 kilometer aan 6,2 procent) begon op 27 kilometer van de streep en kende de top op 25 kilometer van het einde.

Movistar rijdt het dicht, Démare wint

De kopgroep van vier haalde de voet van de klim niet meer, want door toedoen van Movistar werden de leiders op 28 kilometer van de finish opgeslokt. Had de Spaanse armada plannen op de klim? Nou, nee. Het peloton bedwong gezamenlijk de laatste hindernis, waarmee we ons konden gaan opmaken voor een sprint, 25 kilometer later in L'Isle Jourdain.

Groupama-FDJ leek in die spurt even opgesloten te zitten, met TotalEnergies dat er brutaal uitkwam in de slotkilometer. Welten had echter nog een enorme versnelling in huis, waarmee hij Démare uit de drukte reed en hem afzette voor de laatste 200 meter. Pierre Barbier van B&B Hotels kwam in de spurt nog dichtbij, maar Démare hield vol. Elia Viviani van INEOS Grenadiers werd derde.

Uitslag etappe 1 La Route d'Occitanie 2022

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws