Ramon Sinkeldam

Dit is de pagina over Ramon Sinkeldam, een Nederlandse wielrenner van Alpecin-Deceuninck. De uit 1989 afkomstige renner begon zijn profcarrrière in 2012 en is intussen gegroeid tot een van de betere specialisten als het om het aantrekken van sprints gaat. In de Leiderstrui verzamelt al het nieuws over de Noord-Hollander en houdt tevens zijn biografie bij.

Ramon Sinkeldam

Nederlands kampioen en Parijs-Roubaix op palmares

Zoals zoveel Nederlandse profs doorliep ook Ramon Sinkeldam zijn beloften periode bij de opleidingsploeg van Rabobank. Daar begon hij in zijn vierde en laatste U23-jaar - in 2011 - met winnen. Zo werd de coureur uit de Zaanstreek Nederlands kampioen (nadat hij de twee voorgaande jaren als tweede eindigde) en won hij de beloften versie van Parijs-Roubaix. Het leverde hem desondanks geen contract op bij de WorldTour-formatie van de Nederlandse bank, maar prof worden zou de klassiekercoureur wel. 

In 2012 besloot Sinkeldam namelijk voor een andere Nederlandse ploeg te rijden: het pro-Tour team Argos-Shimano. Bij de ploeg van Iwan Spekenbrink boekte hij zijn eerste profoverwinningen, door tweemaal een etappe te winnen in de Tour of Hainan. Het jaar nadien promoveerde Sinkeldam mee met het team naar de WorldTour. 

Ontwikkeling als klassiek coureur

De 1.93 meter lange renner had in zijn eerste jaren als prof al de bouw voor een klassieke renner, waardoor hij in zijn eerste jaren zowat alle klassiekers reed. Ook winnen deed de Mooiboy (zoals hij wordt beschreven door zijn trainingsmaten, omdat hij altijd gesoigneerd op de fiets zit) meteen. Zijn grootste zege is - nog altijd - de overwinning in Binche-Chimay-Binche van 2015. In dat jaar reed hij ook zijn eerste Tour de France, met start in Utrecht. De eerste grote ronde, de Vuelta, reed Sinkeldam in 2013. 

Naast de benoemde Waalse zege, pronkt ook de Nederlandse titel op zijn palmares. In 's-Heerenberg wist Sinkeldam in 2017 in een sprint Wouter Wippert en Dylan Groenewegen voor te blijven. Voor Sinkeldam een groot succes, waarna hij het rood-wit-blauw aan mocht trekken. Ook van zijn ploeg, destijds Team Sunweb, kreeg hij een speciaal tenue, welke echter flink werd bekritiseerd. Zo was het tenue niet volledig met de kleuren rood, wit en blauw bekleed, maar was de Nederlandse vlag slechts op een deel van het koersshirt te zien. 

Sinkeldam wordt beschouwd als een van de beste lead-outs ter wereld

In 2018 kreeg Sinkeldam echter een volledige rood-wit-blauwe kampioenstrui toebedeeld. Niet van Team Sunweb, maar van zijn nieuwe werkgever: het Franse Groupama-FDJ. Bij deze ploeg zou Sinkeldam vijf seizoenen uitkomen, waarbij hij vooral in dienst reed voor sprinter Arnaud Démare. Met zijn Franse kopman behaalde hij vele zeges, waaronder in de Tour de France en de Giro d'Italia. Vooral in zijn laatste jaren bij Groupama-FDJ werd Sinkeldam bestempeld als een van de beste lead-outs van het peloton. 

Mede hierom was er veel interesse in de Nederlander. Sinkeldam zou eind 2022 dan ook een transfer maken naar een nieuwe ploeg met B&B Hotels als naamgever. Die ploeg ging uiteindelijk niet door, waardoor de coureur een nieuwe werkgever moest opzoeken. Het sein voor de gebroeders Roodhooft om Sinkeldam naar Alpecin-Deceuninck te halen. De Belgische ploeg heeft met onder andere Jasper Philipsen een van de beste sprinters onder haar hoede, en bouwt met de komst van Sinkeldam aan een sterkere lead-out-trein. Mede door de hulp van Sinkeldam behaalde de Belgische ploeg meerdere overwinningen én de groene trui met Philipsen in de Tour de France van 2023. 

Ramon Sinkeldam Nieuws

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties